题目内容

【题目】You may know the English letters A,B and C, but do you know there are people called ABC? You may like eating bananas. But do you know there is such a thing as “banana person”? How strange! Are these people from “another earth”? No, they are just Chinese people like you and me.

ABC means American-born Chinese. An ABC is a Chinese, but was born in the United States. Sometimes, people call an ABC a “banana person”. A banana is yellow outside and white inside. So, when a person is a banana, he or she is white inside thinking like a westerner and yellow outside looking like a Chinese. Do you know why? Usually, ABCs know little about China or the Chinese language .Some of them do not speak Chinese. Also, they are not interested in Chinese politics.

But if ABC cannot speak Chinese, can we still call them Chinese people? Yes, of course. They are Chinese. These people may be citizens of another country like the US, England and Canada, but they have Chinese blood. Their parents, grandparents or even great-grandparents were from China. They all have black eyes and black hair. But they are not Chinese citizens. They are not people of the People’s Republic of China. For example, we all know the famous scientist C.N. Yang (杨振宁).He got the Nobel Prize for Physics in 1957.Chinese people love him. But he is an American citizens.

1What does “ABC” in this passage mean?

__________________

2Why are Chinese in Western countries called “banana persons”?

__________________

3What does this passage mainly talks about?

__________________

4What do the ABCs look like?

__________________

5When did C.N. Yang get the Nobel Prize for Physics?

__________________

【答案】

1ABC means American Chinese.(American-born Chinese)

An ABC is a Chinese, but was born in the US.

2Because he or she is white inside thinking like a westerner and yellow outside looking (like a Chinese.)

3It mainly talks about what ABC means.

It mainly talks about ABC.

4They have black eyes and black hair.

They look like Chinese.

5In 1957.

【解析】

短文大意:本文是一篇文化类说明文,介绍了ABC(香蕉人)的具体内涵。

1题意:本文中“ABC”是什么意思?考查细节理解题。根据ABC means American-born Chinese. An ABC is a Chinese, but was born in the United States.,可知填ABC means American Chinese.(American-born Chinese)/An ABC is a Chinese, but was born in the US.。

2题意:为什么在西方国家中国人被称为“香蕉人”?考查细节理解题。根据So, when a person is a banana, he or she is white inside thinking like a westerner and yellow outside looking like a Chinese.,可知填Because he or she is white inside thinking like a westerner and yellow outside looking (like a Chinese.)。

3题意:这篇文章主要讲的是什么?考查主旨理解题。根据短文内容,可知介绍的是ABC(香蕉人)的含义,故填It mainly talks about what ABC means./It mainly talks about ABC.。

4题意:ABC是什么样子的?考查细节理解题。根据They all have black eyes and black hair.,可知填They have black eyes and black hair./They look like Chinese.。

5题意:杨振宁什么时候获得诺贝尔物理学奖的?考查细节理解题。根据For example, we all know the famous scientist C.N. Yang.He got the Nobel Prize for Physics in 1957.,可知填In 1957.。

阅读短文回答问题,即根据文章的表层意思进行深层次的推理判断,组织语言回答问题。首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读时要注意辨认和记忆具体事实和重要情节,包括事物的起因、过程、结果及发生的地点、时间等,这对题目的判断至关重要,需要考生综合所有的细节来理解把握。

练习册系列答案
相关题目

【题目】Jenny was my grandmother's sister and she was an amazing woman. She was born in 1901 and ___in 2000. It was a pity that she didn't live to celebrate(庆祝)her 100th birthday,___ she had a good,long life.

She had already been a professional ___ before many women had jobs. She taught in Africa for many years. Then she moved to Malaysia and taught English there for a few years. At that time,people didn't travel __ plane,so she had to travel there by ship. It took her three months ____from England to Malaysia in those days. In 1947,she traveled by plane for the first time. This made traveling_____easier and quicker. She continued to teach around the world until she was 75 years old.

Jenny really loved teaching and she was also good at telling stories. I always loved to hear her____her stories. They were____interesting that I would like to listen to her when I was free. It was____that she could remember everything even though she was so old. I think it was because she never stopped ____.My grandmother's sister was really an amazing woman.

1A. death B. die C. died D. was dying

2A. so B. and C. or D. but

3A. singer B. teacher C. manager D. doctor

4A. on B. at C. by D. with

5A. to sail B. sailing C. to fly D. to send

6A. too B. much C. more D. a lot

7A. talk to B. talk with C. say D. talk about

8A. so B. such C. very D. much

9A. boring B. relaxing C. amazing D. tiring

10A. work and think B. working and thinking C. to work and think D. to have a rest

【题目】Using social media(社交媒体)to post photos is pretty new. Facebook did not start until 2004. Instagram started in 2010. It was not until 2013 that the Oxford English language dictionary added the term“selfie”. The meaning of“selfie is“a photograph that one has taken of oneself.”

Why do people take“selfies”? Researchers at Syracuse University in New York tried to answer that question. They came up with some surprising answers.

People who post selfies and use editing softwares to make themselves look better show behaviors connected to narcissism(自恋), the Syracuse researchers said. Narcissists are people who think very highly of themselves, especially how they look.

Ji Won Kim, who worked on the study, said social media can be superficial. By superficial, she means social media is mostly used by people to share unimportant information about their lives -not deeply personal issues.

_____________. People who post group selfies show a need for popularity and a need to belong to a group, the Syracuse University research found.

Other findings from the study include: There are no main differences on how often men and women post selfies and how often they use editing softwares like Meitu. But men who post selfies show more of a need than women who post selfies.

Another researcher Makana Chock also worked on the study. She said selfies should not be seen as completely negative. She said some people feel “peer pressure”(同伴压力)to post selfies. And some follow the popular belief that if there is no picture of an event or experience, it did not really happen.

1Theunderlinedword“superficial”inParagraph4means_______inChinese.

A. 草率的 B. 表面的 C. 重要的 D. 积极的

2AccordingtoMakanaChock,peoplepostselfiesto__________.

A. thinkhighlyofthemselves B. showaneedforpopularity

C. giveotherspressure D. tellothersitreallyhappened

3WhichofthefollowingisthebestfortheblankinParagraph5?

A. Weneedtocommunicatewithothersbypostingselfies

B. Peoplealsopostselfiestosharefeelingswithfriends

C. Thereareotherreasonswhypeoplepostselfies

D. Postingselfiesisreallynecessaryinourdailylife

4Ifweputthepassageintothreeparts,whichofthefollowingisthebest?

(=Para.1;=Para.2;=Para.3;=Para.4;…)

A. ①②③④⑤⑥⑦ B. ②③④⑤⑥⑦

C. ①②③④⑤⑥⑦ D. ①②③④⑤⑥⑦

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网