题目内容

【题目】阅读下面短文,从A、B、C、D四个选项中选出最佳选项。
D
The government in China ended his one-child policy and let families have two children instead in 2015.
A Chinese Communist Party statement gave a number of reasons for the change in policy. The statement said the change is meant to balance population development, stop a falling birth rate(出生率)and strengthen the country's labor force(劳动力). China, with the largest population in the world, started the one-child policy in 1980. But the government allowed only a small number of couples to have two children. For example, some families in the countryside could have two children, if the first-born is a girl.
In 2013, the Chinese government gave other couples a chance to have two children if one of them was an only child.
Jiang Quanbao, a teacher and population expert, explained how Chinese families react(反应) to the newest policy. "Too many young people in the cities are no longer interested in having a second child," he said. "People in the countryside are more interested. But some of them are already allowed to have two children." At the end of 2014, China had a population of 1.37 billion people. A total of 800 million of them have jobs. But the labor market need of labor by the year 2050. With the two-child policy, an increase in births can solve this problem.
Boys and girls, what do you think of the two-child policy? Do you want to have a new-born brother or sister?
(1)Why has the government ended the one-child policy?
A.Because we have a small population.
B.Because millions of people have jobs.
C.Because most families want to have a second child.
D.Because a falling birth rate must be stopped.
(2)How do most young people in the cities react to the two-child policy?
A.They support the policy.
B.They don't know about it at all.
C.They are angry with it.
D.They aren't interested in it.
(3)When will our country be seriously short of labor if one-child policy continues?
A.In 2013.
B.In 2035.
C.In 2050.
D.In 2070
(4)What's the order of the following events?
a. The government allowed all the families to have two children.
b. China had a population of 1.37 billion people.
c. Some families in the countryside could have two children.
d. Families could have two children if one parent was an only child.
A.c d b a
B.b a d c
C.d c b a
D.c a d b

【答案】
(1)D
(2)D
(3)C
(4)A
【解析】这是一篇关于计划生育的阅读理解。主要讲为了抑制出生率,我国在1980年颁布了只生一个孩子的政策。而源于对未来劳动力问题和发展问题的考虑。在2013年又开始提倡二胎政策。
(1)细节理解题。根据第二段“The statement said the change is meant to balance population development, stop a falling birth rate(出生率)and strengthen the country's labor force(劳动力). “可知,这个文件说这个转变是为了平衡人口发展,抑制上升的出生率,增强国家的劳动力。故选D。
(2)细节理解题。根据第四段“Too many young people in the cities are no longer interested in having a second child“可知,城市的很多年轻人对有第二个孩子不再感兴趣。故选D。
(3)细节理解题。根据倒数第二段“ But the labor market need of labor by the year 2050. “可知,到2050年的时候,劳动力市场需要劳动力。故选C。
(4)事件排序题。通读全文,结合选项。故选A。

练习册系列答案
相关题目

【题目】 A special present was given to me when I was 12 years old. It was_______ .

That was the early autumn of my first year at a high school, and my old school was far away. As a result, no one knew who I was. I was very_________ , and afraid to make friends with anyone.

Every time I heard the other students talking and_______ . I felt my heart break. I couldn’t talk to anyone about my problem, and I didn’t want my parents to worry about me.

Then one morning, my classmates had fun talking with their friends, but I sat at my desk_______ as usual. At that moment, a boy entered the classroom. I didn’t know who he was. He walks past me and then turned back. He looked at me and, _______ a word, smiled. Suddenly, I felt the touch of something_______ and friendly. It made me feel happy, lively and warm.

That smile_______ my life. I started to talk with the other students and made friends. Day by day, I became closer to everyone in my class. The boy with the lucky smile _________ my best friend now.

One day, I asked him why he smiled and said _________that morning, but he couldn’t remember smiling at me!

It doesn’t matter ______________all the dark days have gone. Now I believe that the world is what you think it is. If you think you are lonely, you might always be alone. So smile at the world and it will smile back.

1A.a smileB.a problemC.a bookD.a card

2A.happyB.lonelyC.aloneD.friendly

3A.laughB.laughingC.laughedD.to laugh

4A.happyB.happilyC.unhappyD.unhappily

5A.inB.withC.withoutD.for

6A.brightB.sadC.excitedD.amazed

7A.changedB.brokeC.wonD.lost

8A.becomeB.has becomeC.have becomeD.will become

9A.somethingB.anythingC.nothingD.everything

10A.butB.soC.becauseD.although

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网