题目内容

【题目】 I grew up in New Hampshire, a small town in South Canada, where in my father’s words for the seasons were “Spring. Summer, Fairtime and Winter!” At that time, a week-long fair was held in the town every autumn. Thousands of people from other towns came to sell and buy things. It was the busiest time of the year.

When “Fairtime” came, my grandma became the most “useful” and busiest person of the family. Grandma was good at cooking. All her relatives liked the food she cooked. During “Fairtime”, they would come to live in her house and have meals there.

Grandma was always happy to look after them.

Year after year, many people moved to big cities. There was no longer “Fairtime”. Grandma became very old and was gradually going blind. We did our best to make her day-to-day life as comfortable as possible. However, she didn’t look happy. She often sat in her room for hours, without saying a word.

To attract people to move back, the Town Hall decided to reopen the fair. One day, when I came back from school. Grandma, with a big smile on her face, told me her two nieces(侄女) would come. “They said the food I cooked was very delicious and they want to stay in my house again.” Grandma said happily, “They will stay here for one week and we can have a big party. That must be the busiest week I’ve had in years!”

I suddenly realized that Grandma didn’t want to be looked after. She wanted to be “useful” and helpful.

1When was the fair in New Hampshire held?

A.Every spring.B.Every summer.C.Every autumn.

2What did people come to the fair from other towns for?

A.Tasting the food Grandma cooked.

B.Selling and buying things.

C.Enjoying the scenery of the town.

3Why was Grandma unhappy?

A.She was too busy.B.No one lived with her.C.She was not “useful”.

4Which is NOT true according to the passage?

A.The fair was once closed because many people had moved to big cities.

B.Grandma was good at cooking.

C.Grandma liked to stay in the room for hours without saying a word.

5What’s the best title for the passage?

A.FairtimeB.My “Old” GrandmaC.My Small Town

【答案】

1C

2B

3C

4C

5A

【解析】

本文是一篇记叙文,介绍了作者的小镇上以前总会办集市,在集市时期,祖母总是繁忙又快乐,因为亲戚们都喜欢来吃她做的食物;随着大家渐渐搬到大城市,集市也不办了,祖母变得很不开心。多年后,集市再次开办,祖母又开心起来,因为她享受成为被别人需要的人。

1细节理解题。根据At that time, a week-long fair was held in the town every autumn,可知新罕布什尔州的集市是在每年的秋天举办,故选C

2细节理解题。根据Thousands of people from other towns came to sell and buy things,可知人们是来买东西和卖东西的,故选B

3推理判断题。根据I suddenly realized that Grandma didn’t want to be looked after. She wanted to be “useful” and helpful,可知祖母想成为有用的人,所以她怕没人需要她,故选C

4推理判断题。根据However, she didn’t look happy. She often sat in her room for hours, without saying a word,可知祖母不开心,整天只是待在家不说一句话,C选项表述错误,故选C

5最佳标题。通读全文,可知文章主要围绕着集市活动展开,叙述了人们在此期间的活动,祖母的心情如何受其影响等,故选A

阅读理解一般考查学生的细节理解能力、主旨理解能力和推理判断能力等。做阅读理解题,首先要准确理解题意,然后根据题意和短文内容选出正确的答案。如题1,考查细节理解能力,此类型题较简单,准确理解题意后,直接到文中找出答案,根据At that time, a week-long fair was held in the town every autumn,可知是在每年的秋天举办,故选C。又如题3,考查推理判断能力,做这种题型时,要根据已有信息进行推理或判断,根据I suddenly realized that Grandma didn’t want to be looked after. She wanted to be “useful” and helpful,可知祖母想成为有用的人,所以她怕没人需要她,故选C

练习册系列答案
相关题目

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网