题目内容
【题目】 Don’t throw away your old phones.You are actually throwing away real gold! Smartphones have many kinds of useful metals. People can recycle them to make new electronics.
But many people may not know this. In Australia alone there are more than 25 million unused mobile phones lying around, The Sydney Morning Herald reported. The gold in these phones can add up to a value of more than $80 million. There are about 2 billion smartphone users around the world, who change their phone once every 11 months on average. So in China, eighty million old phones come along every year.
However, it’s not easy to get the useful things out of the phones. Smartphones have not only useful things but also harmful materials. Guiyu, a small town in Shantou, Guangdong, is one of the world’s biggest dumping grounds for electronic waste, Reuters reported. Many recycling centers in Guiyu simply break the old electronics by hand and don’t think about the pollution it causes. It’s reported that 81 percent of children in Guiyu are harmed by lead poisoning(铅中毒).
Veena Sahajwalla, a professor at Australia’s University of New South Wales, has made a mini factory. It makes smartphone recycling cleaner and easier. The mini factory is very small and easy to move around. It breaks the phones and automatically(自动地)removes the phone’s useful things. That way, humans do not get poisoned.
Well, have you ever wondered what happens to the old phone after it’s no longer yours? A part of your old smartphone could soon be proudly worn around the neck of one of the world’s top athletes. Organizers of the 2020 Tokyo Olympics say that medals for the event will be made from recycled phones. They will also be made out of people’s thoughts for avoiding waste. They think there is an important message in this for the future.
【1】The underlined word "this" refers to the fact that________.
A.old phones can be recycledB.people change phones often
C.few people can afford smartphonesD.many old phones are thrown away every year.
【2】From Paragraph 3, we know a dumping ground is a place where people________.
A.care for childrenB.sell smartphones
C.keep the wasteD.produce electronics
【3】Why do so many children in Guiyu get poisoned by lead?
A.There are a lot of smartphone users in Guiyu.
B.Guiyu is polluted by electronic waste.
C.People in Guiyu use machines to recycle electronics.
D.Guiyu has the world’s biggest smartphone factory.
【4】Which is TRUE about Veena Sahajwalla’s factory?
A.It’s so big that it can’t be moved around.
B.It produces 80 million smartphones every year.
C.Smartphone recycling there is cleaner and easier.
D.The workers there break the old electronics by hand.
【5】What does the writer want to tell us in the last paragraph?
A.The top athletes will get smartphones in the 2020 Olympics.
B.The people in Tokyo will be proud of the 2020 Olympics.
C.There are many harmful materials in smartphones.
D.It’s significant to recycle electronic waste.
【答案】
【1】A
【2】C
【3】B
【4】C
【5】D
【解析】
本文主要介绍智能手机包含许多有用的金属,人们可以回收它们来制造新的电子产品。此外,智能手机还含有有害的物质,对人的身体和环境会带来危害。因此,很多人正努力回收利用旧手机。
【1】词义猜测题。根据上句中“recycle them to make new electronics”可知,旧手机可以回收利用来制造新的电子器件,但是很多人可能不知道这个,即不知道旧手机可以回收利用。故选A。
【2】细节理解题。根据第三段中“the world’s biggest dumping grounds for electronic waste”可知,填埋场是人们存放垃圾的地方。故选C。
【3】细节理解题。根据第三段“Guiyu,…is one of the world’s biggest dumping grounds for electronic waste, .... Many recycling centers in Guiyu simply break the old electronics by hand and don’t think about the pollution it causes. It’s reported that 81 percent of children in Guiyu are harmed by lead poisoning(铅中毒).”可知,贵屿镇许多儿童被铅中毒因为贵屿镇被电子垃圾污染了。故选B。
【4】推理判断题。根据倒数第二段“It makes smartphone recycling cleaner and easier. The mini factory is very small and easy to move around. It breaks the phones and automatically(自动地)removes the phone’s useful things.”可知,Veena Sahajwalla的工厂让智能手机回收更清洁更容易。这个微型工厂非常小,很容易移动,并且自动移除手机上有用的东西。故选项C正确,选项A、D不正确;选项B意为“它每年生产8000万部智能手机”,文章未提及,故B不正确。故选C。
【5】推理判断题。根据最后一段“…medals for the event will be made from recycled phones. They will also be made out of people’s thoughts for avoiding waste. They think there is an important message in this for the future.”可知,为了避免浪费,奥运会的奖牌将由回收的手机制成,这对未来有着重要的意义。由此说明电子废弃物回收利用具有重要意义。故选D。
本题的第1小题是词义猜测题。词义猜测题是阅读理解中常见的一种题型,所猜测词汇可以是生词,也可以是熟词新义,还可以是人称代词的指代内容。词义猜测题主要考查考生根据上下文推测词义和语义的能力,突出考查对语境的分析和把握能力。本题利用上文语境来猜测词意。猜测任何词义都离不开上下文,所以要借助上下文对需要猜测的词或短语进行合乎逻辑的推测。