题目内容
【题目】There was once a King and he wanted to find out who could paint the best picture of peace. And he would offer a prize to the artist. Many artists tried. The King looked at all the pictures, but there were only two he really liked and he had to choose between them.
One picture was of a calm(平静的) lake. The lake was a perfect mirror for peaceful mountains all around it. Overhead was a blue sky with white soft clouds. Everyone thought that it was a perfect picture of peace.
The other picture had mountains too. But these were rugged(崎岖的) and bare(无遮蔽的). Above was an angry sky. And it was raining and lightening. Down the side of the mountain, a waterfall fell quickly. This did not look peaceful at all.
But when the King looked carefully, he saw behind the waterfall a bush(矮树丛) growing in a crack(裂缝) in the rock. In the bush a mother bird had built her nest(巢,窝). There, she sat on her nest... in perfect peace.
Which picture do you think won the prize?
The King chose the second picture. “Because,” said the King, “peace does not mean to be in a place where there is no noise, trouble, or hard work. Peace means to be in the middle of all those things and still be calm in your heart. That is the real meaning of peace.”
【1】What did the King want the artists to do?
________________________________________________________________________
【2】What did everyone think of the 1st picture?
________________________________________________________________________
【3】Why did the King choose the 2nd picture?
________________________________________________________________________
【4】把短文第六自然段中画线句子翻译成汉语。
________________________________________________________________________
【5】给短文拟一个恰当的标题。
________________________________________________________________________
【答案】
【1】 To paint the best picture of peace.
【2】 That was a perfect picture of peace.
【3】 Because he thought it had the real meaning of peace.
【4】 宁静意味着身处如此多的烦扰之中,而依然能心存安宁。
【5】 Real Meaning of Peace
【解析】
本文讲的是国王寻找关于和平的最佳画作的故事,在评价环节出现了两幅画作,国王却喜欢那副大众不在意的,画面中充满噪音的,喧闹的画作,后来国王以独特的视角做出了解释,认为真正的平和是内心的平和。
【1】句意:国王希望艺术家做什么?文章首句“There was once a King and he wanted to find out who could paint the best picture of peace.”(曾经有一位国王,他想找出谁可以画出关于和平的最佳画作。),所以可以得出国王的目的,这里用不定式结构来表达目的,填To paint the best picture of peace.
【2】句意:大家对第一张照片的看法是什么?原文“Everyone thought that was a perfect picture of peace.”(每个人都认为这是和平的完美图景),从这里可以得出每个人对第一张图的观点,故填That was a perfect picture of peace.
【3】句意:国王为什么选择第二张照片?原文“Because peace does not mean to be in a place where there is no noise, trouble, or hard work.”(因为和平并不意味着在没有噪音,麻烦或辛勤工作的地方),这句话是国王做出的解释,可填“他认为这幅画拥有和平的真实含义”,填Because he thought it had the real meaning of peace.
【4】“mean”为“意思是”;“those things”指的是“noise, trouble, or hard work”这些烦扰之事,“be calm in your heart”意思是“内心要宁静,要冷静”,整合起来,就是:宁静意味着身处如此多的烦扰之中,而依然能心存安宁。
【5】本文主要讲的是国王寻找关于和平的最佳画作的故事,在评价环节,国王以独特的视角解释了和平真正的含义,所以标题可以选用Real Meaning of Peace。