题目内容
【题目】 Einstein is a world-famous scientist. In 1899, he _________ at a famous university in Zurich.
Once Einstein asked his teacher, Professor Minkevsky, “ How _________ a person, like me, leave his clear footprints on the road of science and make a great success?” Minkewsky said that it was a “_________” question and he would give him an answer later.
Three days later, Minkevsky told Einstein that the _________ was coming! He pulled Einstein walk towards a building site and straight set _________ on a conerete(混凝土) road. It was a road that the workers had _________ finished !
All the workers _________ him. “Sir, don’t you lead me the wrong way?” Einstein was confused(疑惑不解的) and asked Minkevsky _________.
“Can’t you see?” Minkrvsky asked. “Only the _________ conerete road surface can leave deep footprints. The old road surface has been walked on and countless __________ have been left by many people,__________ you can hardly find your footprints. ” Hearing that, Einstein thought for a long time and nodded.
After that, a very strong sense of __________ began to guide Einstein’s thought and action. He tried again and again to __________ new things. He believed strongly that __________ could tell him what to do and no books could help him, He always said, “I never memorize what books carry because my brain was only __________ those things that are not in books. ” It was because of this that Einstein left his shining footprints in the history of science.
【1】A.workedB.studiedC.spokeD.taught
【2】A.mustB.shouldC.canD.need
【3】A.sadB.stupidC.difficultD.boring
【4】A.wayB.questionC.successD.answer
【5】A.handB.footC.faceD.body
【6】A.neverB.justC.alreadyD.all
【7】A.shouted atB.listened toC.looked forD.talked with
【8】A.in publicB.in personC.in surpriseD.in agreement
【9】A.newB.wideC.straightD.beautiful
【10】A.stepsB.booksC.flowersD.dictionaries
【11】A.thoughB.becauseC.soD.but
【12】A.activityB.directionC.creativity
【13】A.writeB.followC.rememberD.discover
【14】A.nobodyB.anybodyC.somebodyD.everybody
【15】A.inB.forC.aboutD.against
【答案】
【1】B
【2】C
【3】C
【4】D
【5】B
【6】B
【7】A
【8】C
【9】A
【10】A
【11】C
【12】C
【13】D
【14】A
【15】B
【解析】
本篇讲述爱因斯坦受到老师的启发,“只有新的水泥路面才能留下深深的脚印,旧路面脚印无数,找不到自己的脚印”;从此他不断尝试发现新东西,在科学史上留下了光辉的脚印。
【1】句意:在1899年,他在苏黎世的一所著名大学学习。
worked工作;studied学习;spoke讲;taught教;根据下文“Once Einstein asked his teacher”,可知“他是学生”,由此推断空格指“在苏黎世的一所著名大学学习”;故选B。
【2】句意:有一次爱因斯坦问他的老师明克夫斯基教授,像我一样的一个人,怎么能在科学的道路上留下清晰的脚印并取得很大的成功?
must必须;should应该;can能;need需要;从文字的表层意思推断,空格指“怎么能在科学的道路上留下清晰的脚印并取得很大的成功”,表某人的能力,故选C。
【3】句意:明克斯基说这是一个“困难”的问题,他以后会给他答复。
sad伤心地;stupid愚蠢的;difficult困难的;boring无聊的;根据下文“he would give him an answer later.”,推断上文指“这不是一个容易的马上可以回答的问题”;故选C。
【4】句意:三天后,明克夫斯基告诉爱因斯坦,答案来了!
way方法;question问题;success成功;answer答案;根据上文“Minkewsky said that it was a “difficult” question and he would give him an answer later. ”,根据文句表达的逻辑关系,推断下文指“答案来了”;故选 D。
【5】句意:他拉着爱因斯坦走向一个建筑工地,直踩在一条水泥路上。
hand手;foot脚;face脸;body身体;从文字的表层意思推断,空格指“在一条水泥路上直走”,set foot on意为“踩在……”;故选B。
【6】句意:这是工人们刚刚修好的一条路。
never从不;just刚刚;already已经;all所有;根据下文“All the workers shouted at him.”,推断上文指“路刚刚修好,不能往上踩”;故选B。
【7】句意:所有的工人都向他喊叫。
shouted at朝……喊叫;listened to听……;looked for寻找……; talked with和……交谈;由上文可知“老师叫爱因斯坦踩在一条工人刚修好的水泥路上”,,由此推断空格指“工人朝他喊叫制止”;故选A。
【8】句意:“先生,你不会是给我指错路了吧?”,爱因斯坦困惑不解,惊讶地问明克夫斯基。
in public在公共场合;in person亲自;in surprise惊奇地;in agreement同意;由上文可知“老师叫爱因斯坦踩在一条工人刚修好的水泥路上,工人朝他喊叫”,根据“Sir, don’t you lead me the wrong way”,推断空格指“爱因斯坦惊讶地问老师是不是指错路了” ;故选C。
【9】句意:“难道你没看见”,明克斯基说,“只有新的水泥路面才能留下深深的脚印。”
new新的;wide宽阔的;straight直直的;beautiful美丽的;根据下文“The old road surface has been walked on and countless steps have been left by many people”,根据文句表达的逻辑关系,推断上文指“新的水泥路面才能留下脚印”故选A。
【10】句意:旧路面已被人走过,许多人留下了无数的脚印。
steps脚印;books书;flowers花;dictionaries字典;从文字的表层意思推断空格指“很多人留下无数的脚印”;故选A。
【11】句意:所以你几乎找不到你的脚印。
though即使;because因为;so因此;but但是;“旧路面脚印无数”所以“找不到自己的脚印”,前句和后句是因果关系,由此判断空格填表示“因果”的连词;故选C。
【12】句意:自那以后,一种强烈的创造力开始引导爱因斯坦的思想和行动。
activity活动;direction方向;creativity创造力;education教育;根据下文“He tried again and again to discover new things.”,根据文句表达的逻辑关系,推断上文指“老师的启发激发爱因斯坦内心的创造力”;故选C。
【13】句意:为了发现新事物他一次又一次地尝试。
write写;follow跟随;remember记得;discover发现;根据上文“a very strong sense of creativity began to guide Einstein’s thought and action.”,推断下文指“内心的创造力引导爱因斯坦,为了发现新事物,他不断的尝试”;故选D。
【14】句意:他坚信没有人能告诉他该做什么,也没有书能帮他。
nobody没人;anybody任何人;somebody某人;everybody每人;由上文可知“爱因斯坦为了发现新事物,他不断的尝试”,所谓“新的东西就是前人还没有发现,书上没有任何记载的东西”,由此推断下文指“没有人能告诉他该做什么,也没有书能帮他”;故选A。
【15】句意:我从来不记得书里有什么,因为我的大脑只为记那些不在书上的东西。
in在……里面;for为、给……,表动作的对象或原因;about关于;against反对;由上文可知“爱因斯坦受到老师的启发,要走前人没走的路,发现新东西”,由此推断空格处指“他的脑袋只记新的东西,不记前人已经发现、书上有记载的东西”;故选B。
【题目】 When you sit down with your family to eat a meal, have you ever wondered when and where people used chopsticks for the first time?
It's said that the first chopsticks were used in China 5, 000 years ago. Since then, chopsticks have even widely used in many countries in Asia, such as China, Japan and Korea. Chopsticks are made of different kinds of materials. The materials like bamboo and wood are common because they are easy to get. People also use bones for chopsticks. Even many valuable materials like silver can be used to make chopsticks. There are also many table manners connected with chopsticks. For instance, never stick your chopsticks straight in your rice bowl. People believe this is A to the host.
根据短文内容完成表格,每空一词。
The Introduction of Chopsticks | |
When the first chopsticks were used in China? | Fifty ____________ago. |
Where chopsticks have been widely used? | In many _________countries, such as China, Japan and Korea. |
What materials chopsticks are made of? | ____________, wood, bones and silver. |
Why bamboo and wood chopsticks are common? | Because the materials can be found ____________. |
One of the table manners connected with chopsticks. | Never stick your chopsticks straight in your rice ___________ |
【1】____________
【2】____________
【3】____________
【4】____________
【5】____________
【6】从文中找出与 “Many kinds of materials are used to make chopsticks. ”意思相同或相近的句子。_______________________________________________________________________________________
【7】将画线短语 table manners connected with chopsticks译成汉语。_______________________________________________________________________________________
【8】选出适合填在A处的单词,将字母代号填写在答题卡上。_____________
A.friendlyB.impoliteC.politeD.necessary