题目内容
【题目】D. Answer the questions(根据短文内容回答下列问题)
Happiness is a feeling that lights up your eyes, makes your steps light and makes you want to sing for no reason. Everyone wants to be happy. But sometimes, a guest comes in without invitation. It’s unhappiness. Don’t let it get you down. Send it away!
When you are happy, the world feels like a better place. As a saying goes: When you smile, the world smiles with you; when you cry, you cry alone. Wearing a smile will make you more charming and help you to win lots of friends. A good mood always gives you hope, which makes trouble and problems easier to handle.
No matter how happy you are, it’s normal to feel angry, sad or gloomy once in a while. Life is full of ups and downs. We can’t change the way life is, but we can do our best to change a bad situation into a good one. To help us do this, it’s good to know some of the factors(因素) that influence happiness.
One of the biggest factors is social relationships. People who are close to family and friends are happier than people who don’t have those relationships. Talking and sharing is a good way to relax and build confidence. Knowing someone is there for you will make you braver and more outgoing.
Another factor is work or school. If you enjoy school, even if you have lots of homework or extra classes, you will still feel that your school life is meaningful and happy. But if you hate school, your negative (消极的)attitude may cause you to feel bored and upset that you have to do so much work.
A third factor is your attitude(态度) towards life. How do you feel if you fail in an exam? Maybe you think it’s unfair because you always study hard and should have got a good mark. You can’t stop blaming (责备) yourself. Or, maybe you accept it. You go through the paper carefully, find out why you made stupid mistakes, and tell yourself, “Take it easy! I’ll do better next time!” Your attitude makes a big difference.
Do you smile a lot or wear a long face most of the time?
【1】How many factors can influence happiness in the passage?
【2】What will make you more charming and help you to win lots of friends?
【3】How will you feel if you enjoy school?
【4】Your attitude makes a big difference between happiness and unhappiness, doesn’t it?
【5】What’s your understanding of the underlined sentence “Life is full of ups and downs”?
【6】Do you feel happy in your daily life? If so, what do you do to make yourself happy? If not, what makes you unhappy?
【答案】
【1】Three
【2】Wearing a smile.
【3】I will feel that our school life is meaningful and happy.
【4】Yes, it does.
【5】. Life is full of happiness and unhappiness/sadness/There are both success and failure in life.
(Any reasonable answer is acceptable.)
【6】Yes, I do. I often chat with my friend and share everything with them.
No, I don’t. The high pressure of the entrance exam makes me unhappy. / Too much homework.
/The polluted environment …
(Any reasonable answer is acceptable.)
【解析】
本文讲述什么是幸福以及影响幸福感的因素。幸福是一种让你的眼睛明亮,让你的脚步轻快,让你无缘无故地想唱歌的感觉。带着微笑会让你更迷人,帮助你赢得很多朋友。好心情总是给你希望。影响幸福感因素有三个:社会关系,工作或学校,你对生活的态度。
【1】题意:文章中有多少因素能影响幸福感?
根据第4-6段可知影响幸福感因素有三个:社会关系,工作或学校,你对生活的态度。故答案是Three。
【2】题意:什么能让你更有魅力,帮你赢得很多朋友?
根据第2段第3句Wearing a smile will make you more charming and help you to win lots of friends.可知“带着微笑会让你更魅力,帮助你赢得很多朋友。”故答案是Wearing a smile.。
【3】题意:如果你喜欢上学,你会有什么感觉?
根据第5段第2句If you enjoy school, even if you have lots of homework or extra classes, you will still feel that your school life is meaningful and happy.可知“如果你喜欢上学,你会觉得我们的学校生活是有意义和快乐的。”故答案是I will feel that our school life is meaningful and happy.。
【4】题意:你的态度在快乐和不快乐之间产生很大的影响,不是吗?
根据第6段A third factor is your attitude(态度) towards life.可知你的态度在快乐和不快乐之间产生很大的影响;故答案是Yes, it does.。
【5】题意:你对下面这句话“Life is full of ups and downs? (生活充满了起起落落?)”的理解是什么?
根据第2段第2句When you are happy, the world feels like a better place.可知此句Life is full of ups and downs?指的是生活充满了快乐和不快乐/悲伤/生活中既有成功也有失败。故答案是Life is full of happiness and unhappiness/sadness/There are both success and failure in life.
(只要答案合理即可)。
【6】题意:你在日常生活中感到快乐吗?如果是,你怎么做才能让自己快乐?如果没有,是什么让你不开心?
本题结合短文内容,回答合理,即可,答案不唯一。答案可以是Yes, I do. I often chat with my friend and share everything with them….(是的,我感到快乐。我经常和朋友聊天,和他们分享一切。……)
No, I don’t. The high pressure of the entrance exam makes me unhappy. / Too much homework.
/The polluted environment …(我感到不快乐。升学考试压力太大,使我不高兴。/作业太多了。/污染的环境……)