题目内容

【题目】 One Monday morning, Paul and his classmates were in the science laboratory for their chemistry lesson. The students were going to work in pairs to do an experiment. Before they began, the teacher gave them this description of the different stages of the experiment.

Stage 1: Prepare the equipment: a test tube, a crucible(坩埚), a Bunsen burner(煤气灯)and tongs(钳子).

Stage 2: Weigh 5 grams of baking soda (小苏打) and put it in a crucible.

Stage 3: Heat 10 ml of hydrochloric acid (盐酸) in a test tube.

Stage 4: Pour the warm acid onto the baking soda and continue to heat the mixture.

Result: The acid reacts with the bicarbonate(碳酸氢盐)to form water, carbon dioxide gas and salt.

The hotter the mixture, the quicker the reaction. Continue to heat the mixture until the water evaporates(蒸发), leaving the salt in the crucible.

Paul and his partner followed the instructions and set up their equipment. Paul went to the cupboard to get a bottle of hydrochloric acid. He found that there was only one bottle in the cupboard so he took that. There was no label on the bottle and Paul didn’t check with the teacher if it was the right solution(溶液).

He measured the liquid and poured it into a test tube. Using tongs to hold the test tube, he heated it over the Bunsen burner. That’s when things started to go wrong. The liquid in the test tube was not hydrochloric acid. When it was heated, it formed a thick cloud of white gas. Soon the room was full of this strong smelling white gas.

All the students started coughing and their eyes hurt. The teacher immediately opened the windows and ordered the students to leave the laboratory at once. She realized that the liquid was acrylamide (丙烯酰胺) and that it is poisonous.

Fortunately, nobody was injured in the incident. However, it taught the students and the teacher a good lesson.

1The teacher and her students planned to make ________ in the experiment.

A.waterB.saltC.acrylamideD.carbon dioxide gas

2How can they make the reaction quicker?

A.By putting more hydrochloric acid.B.By heating the hydrochloric acid.

C.By making the water cooler.D.By making the mixture hotter.

3Why did Paul make the mistake?

A.There was only one bottle.B.His partner didn’t help him check it.

C.There was no label on the bottle.D.He didn’t pick the right one out of the bottles.

4What happened when Paul heated the liquid?

A.His teacher ordered him to stop it at once.B.The white poisonous gas was formed.

C.All the students left the lab at once.D.Someone was injured in the accident.

5What lesson did the incident teach the student and the teacher?

A.Never leave a bottle without a label in the chemistry lab.

B.Obey your teacher’s instructions in the chemistry lab.

C.Acrylamide can’t take the place of hydrochloric acid.

D.While something unusual happened, leave the lab at once.

【答案】

1B

2D

3C

4B

5A

【解析】

这篇短文主要讲述了一天上午,Paul和同学们在科学实验室上化学实验课。同学们在老师的指导下分组进行实验。Paul误用了一个没有贴标签瓶子里的液体,结果出现了意外,丙烯酰胺反应后生成了有毒的气体。

1细节理解。根据文中Result: The acid reacts with the bicarbonate(碳酸氢盐)to form water, carbon dioxide gas and salt.可知,老师和她的学生计划在实验中做盐。故选B

2细节理解。根据文中The hotter the mixture, the quicker the reaction.可知,通过使混合物变热。故选D

3细节理解。根据文中He found that there was only one bottle in the cupboard so he took that. There was no label on the bottle and Paul didnt check with the teacher if it was the right solution(溶液).可知,他发现柜子里只有一瓶酒,就拿走了。瓶子上没有标签,保罗也没有和老师核对这是否是正确的解决方案。故选C

4细节理解。根据文中Thats when things started to go wrong. The liquid in the test tube was not hydrochloric acid. When it was heated, it formed a thick cloud of white gas.可知,白色有毒气体形成。故选B

5主旨大意。根据文中Never leave a bottle without a label in the chemistry lab.可知,不要把没有标签的瓶子留在化学实验室里。故选A

1、平心静气审题,切忌粗心。在解答阅读题时,千万不要慌,要静下心来,按照由易到难,由浅入深的思维方式,先从容易的入手,逐渐的打开思路。

2、仔细研读语段,整体感知文章内容。通常阅读一篇文章,第一遍需要速读,首先要重点理解文章的体裁是记叙文还是说明文。答题时切忌文章都没完整的阅读过,就匆匆忙忙地写答案。最好先把文章从头到尾通读一遍,对文章有一个整体的认识和理解。

3、巧妙借助"原话",确定解题空间。在通读全文的基础上,将要回答的问题放到阅读的文章中来,再去浏览所要回答的试题,经过初步的思考,确定解决问题的阅读空间。有些试题它要求用文中原话来回答,我们就可以用文中的原话来作答,这时就可以"从文章中直接提取信息"来回答问题。

4、合理控制答题时间,先易后难。应浏览阅读理解的全文,了解阅读理解全文的概貌。看完后,应记住阅读理解文章的要点,阅读理解重要的结论以及阅读理解中的一些关键性的人名、地点、定义和数字。碰到阅读理解的难题时,千万不要钻牛角尖,耽误太多时间。

如第4小题细节理解。根据文中Thats when things started to go wrong. The liquid in the test tube was not hydrochloric acid. When it was heated, it formed a thick cloud of white gas.可知,白色有毒气体形成。故选B

练习册系列答案
相关题目

【题目】 We may be very pleased with the rapid progress we have made in every field of study. But the way to test a student’s knowledge and ability still ___poor. To a certain degree, it was even as terrible as it was one ____years ago, and we have done almost _____to improve our examination system.

It is ____known that the examination system we are now using may be good way of testing a student’s memory, ____it can tell you very little about a student’s ability. It does no good ____students and teachers.

As soon as a child begins school, he enters __world of examinations that will decide his future. So he has to bury himself in mountains of books and papers preparing for the tests.

In fact, a good examination system ___train a student to think for ____. But it now does nothing of the sort. So students _________to remember what is taught. It does not enable them______ more and more knowledge. The students who come _______in the examination may often not be the best in their future career. The achievements ___they make are not so excellent as we expected.

Besides, examination often drives teachers to “teach to the test”. They are forced to train students what to do with the coming examination from time to time, which makes lessons_____. There must be some ______and better way to test a student’s ability than memory test. That’s what we should do at once.

1A.remainB.remainsC.remainedD.to remain

2A.hundredsB.hundred ofC.hundredD.hundreds of

3A.anythingB.everythingC.nothingD.something

4A.wellB.betterC.bestD.good

5A.andB.ifC.otherwiseD.but

6A.toB.atC.onD.with

7A.aB.anC.theD./

8A.mustB.shouldC.canD.would

9A.himB.themC.themselvesD.himself

10A.encouragedB.are encouragedC.have encouragedD.to encourage

11A.gainB.gainingC.to gainD.gains

12A.firstlyB.at firstC.oneD.first

13A.whoB.whenC.whichD.what

14A.boringB.boredC.boreD.bores

15A.simplyB.simpleC.simplestD.simpler

【题目】 Mark Twainthe famous American writer and a great master of humorliked to play jokes on others. But once a joke was played on him. One day Mark Twain was invited to give a talk in a small town. At lunch he met a young manone of his friends.

The young man said that he had an uncle with him. He told Mark Twain that his uncle never laughed or smiledand that nobody and nothing was able to make his uncle smile or laugh.

"You bring your uncle to my talk this evening"said Mark Twain. " I'm sure I can make him laugh.

That evening the young man and his uncle sat in the front. Mark Twain began to speak. He told several funny stories and made everyone in the room laugh. But the man never even smiled. Mark Twain told more funny storiesbut the old man still kept quiet. Mark Twain continued to tell his funny stories. Finally he stopped. He was tired and quite disappointed.

Some days laterMark Twain told another friend what had happened. "Oh"said his friend. "I know that man. He's been deaf for years."

1The writer wrote the passage mainly to__________.

A.tell readers Mark Twain liked playing jokes

B.tell readers a joke played on Mark Twain

C.tell readers Mark Twain was a great writer

D.tell readers how to tell a funny story

2One day Mark Twain met __________at lunch.

A.a friendB.his brotherC.his teacherD.a young girl

3Why did Mark Twain ask the young man to bring his uncle to his talk?

A.Because he thought he could make him laugh.

B.Because he wanted to get to know the old man.

C.Because the old man could tell stories.

D.Because he wanted to learn from the old man.

4Mark Twain stopped finally because he was__________.

A.disappointedB.sorryC.illD.sleepy

5Mark Twain couldn't make the old man laugh because__________.

A.his jokes were not funny

B.the old man wasn't interested in the jokes

C.the old man could tell more funny jokes

D.the old man was deaf

6Where is the story probably from

A.In the science magazine.B.In the biography.

C.In the fashion newspaper.D.In the medical book.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网