题目内容
【题目】阅读短文,根据要求完成下面各小题。
Rain helps plants grow and stay green. But too much rain-especially in cities-can cause flooding. And that can make waste water systems, like sewers(下水道), flow and send polluted water into rivers and other water ways. So several cities in the United States are stating programs like rooftop(屋顶) gardens.
A team at the University of the District of Columbia has created a garden on the top of one school building.83The garden holds many kinds of plants to help receive rain water and grow food at the same time.
"It took advantage of the resource above the city that you see all over where you have these flat roofs that aren't doing anything and it really made it something that was about urban agriculture."
84Rainwater is collected in large bottles and sent through a system that waters the garden at the top of the roof. The roof is filled with green life that appeals(吸引) to insects.
"In cities, you don't have that much space, so rooftops are just unused space," says Caitlin Arlotta, a student in the school's Urban Agriculture program.
The program is growing plants including strawberries, tomatoes and sweet potatoes. "We have the same experiment running with tomatoes as we do with strawberries, so we're doing variety trials(品种实验) and we're trying just to see which variety grows the best in a green roof setting."
The program also seeks to improve cities and make them beautiful by training people to become Master Gardeners.
It is the biggest surprise that they produced 4,250 pounds of products the first year and shared that to people in need.
A.根据短文内容简要回答问题。
【1】Why do the cities in US start programs like rooftop gardens?
___________________________________________________________________________
【2】What does the schools Urban Agriculture program do according to the passage?
___________________________________________________________________________
B.将短文中划线的句子译成汉语。
【3】___________________________________________________________________________
【4】___________________________________________________________________________
C.请给短文拟一个适当的英文标题。
【5】___________________________________________________________________________
【答案】
【1】Because too much rain in cities can cause flooding and make waste water systems, like sewers, flow and send polluted water into rivers and other water ways.
【2】The program grows plants and seeks to improve cities and make them beautiful by training people to become master gardeners.
【3】花园里有许多植物来帮助吸收雨水,同时种植食物。
【4】雨水收集在大瓶子里,通过一个灌溉屋顶的花园的系统输送。
【5】The Usages/ Advantages of Rooftop Gardens
【解析】
本文是一篇说明文。文章主要介绍为了应对城市雨水问题而开始的屋顶花园项目。屋顶花园既解决了雨水问题,也利用了城市上空的资源发展了城市农业。
【1】细节理解题。根据文章第一段第二、三句“But too much rain—especially in cities—can cause flooding. And that can make waste water systems, like sewers(下水道), flow and send polluted water into rivers and other water way.”可知,因为城市中过多的降雨会导致洪水泛滥,使污水系统,像下水道,流动,并将受污染的水排入河流和其他水道。故答案为Because too much rain in cities can cause flooding and make waste water systems, like sewers, flow and send polluted water into rivers and other water ways。
【2】细节理解题。根据文章第六段第一句“The program is growing plants including strawberries, tomatoes and sweet potatoes.”及第七段第一句“The program also seeks to improve cities and make them beautiful by training people to become Master Gardeners.”可知该项目正在种植植物,并试图通过培训人们成为园艺大师来改善城市,使它们变得美丽。故答案为The program grows plants and seeks to improve cities and make them beautiful by training people to become master gardeners。
【3】句子翻译题。此句是一个and连接的并列句。many kinds of许多种类;grow food种植食物;at the same time同时。故答案为:花园里有许多植物来帮助吸收雨水,同时种植食物。
【4】句子翻译题。此句是一个由that引导的定语从句,先行词为 system, that在从句中作主语。water在句中作动词,意为浇; at the top of在……的顶部。故答案为:雨水收集在大瓶子里,通过一个灌溉屋顶的花园的系统输送。
【5】标题归纳题。通读全文,文章主要介绍了为了应对城市雨水问题而开始的屋顶花园项目,它既解决了雨水问题,也利用了城市上空的资源发展了城市农业,故标题可归纳为屋顶花园的用途或优点。故答案为The Usages/ Advantages of Rooftop Gardens。