题目内容

【题目】Ying Dishes In North and South China

There have been many discussions about the differences in diet between the North and South in China. For example, the northern Chinese may wonder why southerners must have stir-fried vegetables as the last dish for a meal, while the southerners may be surprised to know that people from north are used to hoarding cabbages before winter.

Recently, different understandings of ying dishes caused another round discussion on the internet.

In northern China, ying dishes refer to those which are special and delicious enough to show your warmth when you treat guests.Dishes with plenty of meat and fish are often considered as ying dishes which are usually served in basins rather than plates.Some said that ying dishes are quite common in the North, which are usually made of completely beef, lamb and pork and other kinds of meat. People cook these kinds of meat together with sauce in a large pot.

For most southern Chinese, however, ying dishes are quite unfamiliar. Seven out of eight styles of Chinese cuisine (菜系)come from southern parts of China, which have different kinds of cooking methods.The dishes are put on the fine plates . There are a large number of ying dishes in South China with perfect colors, smells and tastes.

In Guangdong province for example, soup is an important part of Guangdong cuisine. It stress exquisite (精致的) preparations and provides enjoyment with well-chosen ingredients and beautiful presentation. Soup is usually stewed ()for several hours with vegetables or seafood rather than meat, and is often considered as the ying dish . It is said that soup should always be served first on the table with great expectations and people will comment after trying. A restaurant which is unable to provide satisfying soup is often considered a failure.

After the heated discussion, people from different provinces willingly and proudly shared the ying dishes in their hometown. What about you? Would you like to share some ying dishes in your hometown?

The Discussion about Ying Dishes in North and South China

Background of the discussion about ying dishes

Northerners and southerners hardly understand each other in diet . For example , it’s 1 for people in North to hoard cabbages before winter, while people in South must have stir-friend vegetables as the last dishes for a meal.

A new heated discussion appeared on the Internet.

2 of ying dishes

Areas

In North

In South

Ying dishes

Hosts must show their warmth by 3which are made of completely many kinds of meat, such as beef, lamb to guests.

People cook these kinds of meat together with sauce in a large pot.

There are many kinds with great colors , smells and tastes.

Soup is often considered as the ying dish; It must be 4 and stewed for several hours with vegetables or seafood.

If the soup in a restaurant satisfies customers , people will consider the restaurant is a 5.

Tableware(餐具)

Basins

Plates

Influence of the discussion

The discussion caused many people from different provinces to share ying dishes in their hometown.

【答案】

1common

2Different ideas/ opinions / thoughts

3serving dishes

4well-prepared

5success

【解析】

短文大意:本文是文化类阅读,介绍了中国北方和南方关于硬菜的讨论背景和对硬菜的不同看法。

1句意:例如,北方人在冬天前囤积大白菜是很常见的,而南方人必须在一顿饭的最后一道菜是炒青菜。

考查细节理解。本句是固定句型“It + be + adj. for sb. to do sth.”结构,缺表语形容词;根据people from north are used to hoarding cabbages before winter北方人习惯于在冬天前囤积大白菜,可知北方人在冬天前囤积大白菜是很常见的,故填common

2句意:对硬菜的不同看法。

考查细节理解。根据表格对应内容,结合原文Recently, different understandings of ying dishes caused another round discussion on the internet最近,对硬菜的不同理解在网上引发了新一轮的讨论,可知讨论的是对硬菜的不同看法,故填Different ideas/ opinions / thoughts

3句意:主人必须通过向客人提供完全由多种肉类如牛肉、羊肉制成的菜肴来显示他们的热情。

考查细节理解。根据In northern China, ying dishes refer to those which are special and delicious enough to show your warmth when you treat guests在中国北方,硬菜指的是那些特别的、美味的、能在款待客人时表现出热情的菜肴,可知通过向客人提供硬菜来显示主人的热情,故填serving dishes

4句意:它必须精心准备,与蔬菜或海鲜炖几个小时。

考查细节理解。系词be后接形容词,根据It stress exquisite preparations and provides enjoyment with well-chosen ingredients and beautiful presentation它强调精致的准备,并提供精心挑选的成分和美丽的介绍享受,exquisite preparations(精心准备)义同well-prepared,可知填well-prepared

5句意:如果一家餐馆的汤令顾客满意,人们就会认为这家餐馆是成功的。

考查细节理解。不定冠词a修饰单数名词,根据A restaurant which is unable to provide satisfying soup is often considered a failure不能提供令人满意的汤的餐馆通常被认为是失败的,failure(失败的)和success(成功)词义相反,可知填success

练习册系列答案
相关题目

【题目】

Sturtin Hostel

We offer beautiful views. It lies in pleasant countryside. Relax after a long day by swimming in the pool or using the exercise gym. Separate(独立的)study rooms available. No children. Bar&restaurant.

Tel59787633Mr.Stone

Three Seasons

We can provide all types of accommodation for all types of single student. Rooms are fully prepared with bed things and have reasonable prices.Full board(膳食).Possible 15-20 minutes from main universities and the city center.

Tel59759876 Miss Mailey

First Shop

Ideal for new students, we provide double rooms. If you wish, we can offer help in finding a suitable person to share a room with. All washing and cleaning services offered at extra charge. Large canteen and three bathrooms on each floor. Close to the underground station.

Tel:59226600 Mrs. Williams

Banbury House

Enjoying mixing with other students in pleasant accommodation,30 minutes from the station and close to all main bus lines, single and double rooms. Students provide own food but all cleaning services offered. Please bring your own bed things.

Tel:59768339 Mr. Tyler

1The four texts above are most probably ______.

A.lettersB.postcardsC.invitationsD.advertisements

2If you are interested in sports, you can choose ______.

A.Sturtin HostelB.Three seasonsC.Banbury HouseD.First Shop

3Which number would you call if you want to live near the city center?

A.59768339.B.59759876.C.59787633.D.59226600.

4Which of the following is NOT correct about the First Shop?

A.Students must pay for all washing and cleaning services.

B.It has large canteen and three bathrooms on each floor.

C.The First Shop is far away from the underground station.

D.It can offer help in finding a suitable person to share a room with.

5The underlined word "accommodation" in the texts probably means "a place to ______.

A.liveB.workC.studyD.play

6The articles above are mainly for ______.

A.familiesB.studentsC.foreign visitorsD.shop owners

【题目】Complete the following passage with the words or phrases in the box. Each can only be used once (将下列单词或词组填入空格。每空格限填一词,每词只能填一次):

A. look up B.unfair C. achieve D. important E.libraries

Imagine a classroom missing the one thing that has long been considered a(n) 1 part to reading and writing? Paper. No notebooks, no textbooks, no test paper. Nor are there any pencils or pens which always seem to run out of ink when we really need it.

A “paperless classroom” is what more and more schools are trying to 2.

Students don’t do any handwriting in this class. Instead, they use specially-designed, or palm size computers. The teacher downloads texts from Internet 3 and sends them to every student’s personal computer.

Having computers also means that students can use the Web. They can 4 information on any subject they’re studying: from maths to social science.

A. without B.towards C. danger D. widely E.grades

Exams can go online too. At a high school in Tennessee, US, students take tests on their own computer. The teacher records the 5 on the network for everyone to see and then copies them to his own electronic notebook.

A paperless classroom is a big step 6 reducing the waste of paper. High school teacher Stephanie Sorrell in Kentucky, US, said she used to give about 900 pieces of paper each week to each student. “Think about the money and trees we could save with the computers.” She said.

But, with all this technology, there’s always the 7 that the machines will break down. So, to avoid (回避) it, paper textbooks continue to be 8 available for these hi-tech (高科技) students.

【题目】 Today there are more fires than in the past. Over 100,000 wildfires burn each year in America. Russia has 20,000 to 35,000 wildfires every year. Australia has on average 60,000 each year. These fires destroy huge areas of forests and burn hundreds of homes.

Many experts believe _______. The first is climate change. Recent weather has been warmer and drier. This leads to dangerous fire conditions. When lightening strikes, dry grass easily catches fire. Hot winds add to the problem. The wind spreads a fire quickly. In 2010, Russia had the hottest and driest summer in a century. In just one month, 500 fires destroyed over 2,000 homes. Some people lost their lives.

Traditional fire-fighting practices are another reason for the increase in fires. In America, firefighters used to quickly put out every fire. They didn't allow the grass and trees to burn. As a result, today many forests have thicker vegetation(植被). Thicker vegetation means more fuel for fires. also, without fires from time to time, forests become overcrowded and unhealthy. Some trees are dead. The dead wood then easily catches fire. So surprisingly, America has many more fires today partly because of its past fire-fighting practices.

Scientists now understand that a fire can be a natural part of healthy forest. As a result, countries like Australia allow more fires to burn naturally. Sometimes, fire fighters even start fires to get rid of dead wood. Of course, they carefully control the fires. The fire thins out old trees. This allows sunlight to reach the ground. As a result, fires help new trees to grow. Therefore, if a fire is not a serious threat to people, firefighters may let it burn naturally.

1Today _______ has the most wildfires each year according to the passage.

A.AustraliaB.AmericaC.RussiaD.China

2Russia had many fires in one month in 2010 because _______.

A.lightening spread the fireB.there was much fuel for fires

C.there were not enough firefightersD.it was unusually hot, dry and windy

3What can be filled in the blank in Paragraph 2?

A.there are several reasons for this sudden increase in fires

B.people have done too many terrible things in recent years

C.stopping fires is difficult for people

D.careless people cause some fires

4Because of the traditional fire-fighting practices in the US, _______.

A.there are fewer wildfiresB.trees and grass become thicker

C.the weather becomes warmer and drierD.sunlight reaches the ground to help forests

5What is the main idea of Paragraph 4?

A.Fires are serious threats to human beings.

B.Australian firefighters don't put out fires.

C.Fires can play an important role in forests.

D.It's difficult for firefighters to control the fires.

6Which of the following is TRUE according to passage?

A.Not all the fires in the forests must be put out.

B.People's carelessness leads to dangerous fires.

C.Australia allows all the fires to burn naturally.

D.There are 2000 fires in Russia in 2010.

【题目】阅读与回答问题

A natural resource is anything people can use which comes from nature. People cannot make natural resources, but get them from the earth. Examples of natural resources are air, water, copper, wood, oil, wind energy, hydro-electric energy, iron and coal. Refined(精炼的) oil is not a natural resource because people make it.

We often say that we can divide natural resources into two different groups: renewable resources and non-renewable resources.

A renewable resource can grow again and come back again after we use it. For example, soil, sunlight, water and wood are renewable resources.

A non-renewable resource is a resource that cannot grow or come back, or a resource that will take a very long time to come back. For example, coal is a non-renewable resource. When we use more coal, there will be less coal afterward. One day, there will be no coal to make goods. The non-renewable resource can be used up directly, or we can find a renewable resource to replace it. It is important to save non-renewable resources, because if we use them too quickly, there will not be enough in the future.

Most natural resources are limited. This means that they will run out. But a perpetual(长久的;无尽的) resource won’t. Some examples of perpetual resources include solar energy, tidal(潮汐的) energy and wind energy. Other examples are salt, stone and diamonds.

回答下面5个问题,每题答案不超过5个词。

1Where can we get natural resources like air, water and oil?

2What isn’t included in natural resources according to Paragraph 1?

3How many groups can natural resources be divided into?

4Why do we say most natural resources are limited?

5What do you think is the best title for the passage

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网