题目内容
【题目】Bamboo is one of the nature’s most surprising plants. (61) 许多人称这种植物为树,但它是一种草。
Like other kinds of grass, a bamboo plant may be cut very low to the ground, but it will grow back very quickly. A Japanese scientist recorded one bamboo plant that grew almost 1.5 meters in 24 hours! Bamboo grows almost everywhere in the world except Europe. (62) There are more than 1,000 kinds of bamboo that grow around the world on both mountains and plains (平原).
Not all bamboo looks the same. Some bamboo plants are very thin. They may only grow to be a few centimeters wide while others may grow to more than 30 centimeters across. This plant also comes in different colors, from yellow to black to green.
Many Asian countries have been using bamboo for hundreds of years. They often use bamboo for building new buildings. As a matter of fact, the cables (绳索) that hold up the hanging bridge across the Min River in Sichuan are made of bamboo. The bridge has been in use for more than 1,000 years, and is still holding strong.
In Africa, (63) engineers are teaching poor farmers how to use bamboo to find water . These African countries need cheap ways to find water because (64) they have no money, and their fields often die from no rain and no water. It seems that bamboo is one of the best things they can use. Bamboo pipes and drills (钻) can help to make the poor thirsty fields be watered.
任务一:将61处翻译成英文。
【1】
任务二:将62处翻译成中文。
【2】
任务三:将63处改成复合句。
【3】
任务四:写出64处“they”指代的内容。
【4】
任务五:(65) 找出该文段的中心句。
【5】
【答案】
【1】Many people call this plant a tree, but it is a kind of grass.
【2】有一千多种竹子生长在世界各地的山地和平原上。
【3】engineers are teaching poor farmers how they can use bamboo to find water
【4】(these) Afican countries
【5】Bamboo is one of the nature’s most surprising plants.
【解析】文章讲诉了竹子的生长和用途。
【1】a kind of--- ---的一种;故回答Many people call this plant a tree, but it is a kind of grass.
【2】more than多于---,bamboo竹子。故答案是:有一千多种竹子生长在世界各地的山地和平原上。
【3】可以将这个句子改为一个宾语从句,引导词为how,语序用陈述语序。故答案是engineers are teaching poor farmers how they can use bamboo to find water
【4】根据上文These African countries need cheap ways to find water可知,这些非洲国家需要便宜的方式来寻找水源,然后进一步说明他们必须这么做的原因,所以这里的they指的是上文中提到的These African countries,故答案是(these) Afican countries
【5】文章第一句总领全文,说明竹子是一种令人不可思议的植物,下文再对竹子的特征和作用做具体的说明,所以文章的中心句为第一句;故答案是Bamboo is one of the nature’s most surprising plants.