题目内容

【题目】. 阅读短文根据下面的短文,回答问题:(答案不超过5个单词)

The Silk Road is a historically important international trade line between China and the Mediterranean Sea(地中海). It began during the Western Han dynasty and has been a bridge between East and West for over 2,000 years.

The ancient road started from Chang'an (now Xi'an) and ended in Eastern Europe, near today's Turkey and the Mediterranean Sea. It was about 6,500 kilometres long and went across one-fourth of the planet.

The Silk Road got its name in the 19th century because Chinese silk used to be carried along this road. Silk, jade, ceramics and iron went west to Rome. And from the west came glass, gems and food like carrots.

The Silk Road was very important to both China and the rest of the world. It was more than an ancient international trade line. Besides trade, knowledge about arts,science and literature, as well crafts and technologies was shared across the Silk Road. In this way, languages and cultures developed and influenced each other.

Today, China is trying to build the "21st Century Marine(海洋的) Silk Road". With the help of APEC held in Beijing in November 2014, the dream of One Belt One Road (the "Silk Road Economic(经济的) Belt" and the "21st Century Marine Silk Road") (一路带一路) is coming true.

1When did the Silk Road begin?

__________________________________________________________.

2Where did the ancient road end?

_______________________________________________________.

3How long was the ancient Silk Road?

__________________________________________________________.

4What did it use to carry from the west along this road?

__________________________________________________________.

5What do you think of the 21st-certury Marine Silk Road”?

__________________________________________________________.

【答案】

1During the Western Han dynasty

2In Eastern Europe.

3About 6,500 kilometres long / Across one –fourth of the earth.

4Glass’ gems and food.

5Important./ useful./ It can share the knowledge

【解析】

文章大意:本文是一篇社会文化类短文主要介绍了丝绸之路是中国和地中海国家之间重要的商贸路线,起源于西汉时期,已经有2000多年的历史了。大约有6500公里长,穿越了地球的四分之一因为在这条路上运输的主要是中国的丝绸而得名,丝绸之路对于东西方的交流是很重要的现在中国正在建设"丝绸之路经济带"和"21世纪海上丝绸之路",一带一路的设想正在变成现实

1细节理解题。根据It began during the Western Han dynasty and has been a bridge between East and West for over 2,000 years.可知,丝绸之路开始于西汉时期,故答案填:During the Western Han dynasty.

2细节理解题。根据The ancient road started from Chang'an (now Xi'an) and ended in Eastern Europe,可知,古道的尽头在东欧,故答案填:In Eastern Europe.

3细节理解题。根据It was about 6,500 kilometres long and went across one-fourth of the planet.可知,古丝绸之路的长度是大约6500公里或者是横跨地球的四分之一,故答案填:About 6,500 kilometres long / Across one –fourth of the earth.

4细节理解题。根据And from the west came glass, gems and food like carrots.可知,从西方运来了玻璃、宝石和胡萝卜等食物,故答案填Glass’ gems and food.

5开放性试题。题意:你认为21世纪海上丝绸之路怎么样?本题为开放性试题,学生可根据自己对文章的理解进行作答,可自由发挥,只要表述合理,无语法错误即可。如,Important./ useful./ It can share the knowledge

练习册系列答案
相关题目

【题目】根据所提供的语篇内容,用方框中所给出的词填空,使短文意思通顺、正确、连贯。方框中有两个词是多余的。

hope,they,cut,ask,environment,invite,but,expensive,include,give up,member,though

hope,they,cut,ask,environment,invite,but,expensive,include,give up,member,though

Do you ever think about how many tissues(纸巾) you use during the winter months? Greenpeace, an1group, hopes you’ll start. They recently started a campaign(运动) called “Shop Smart, Save Forests.”

The goal of the campaign is to ask people2soft tissues. “Recycled tissues do the job,” says one of Greenpeace3. “ More and more people like to buy soft tissues because they are4than recycled tissues.”

At the same time, the paper industry continues to encourage people to buy the dear tissues. It’s not a good thing. Because more and more trees will5down to make soft tissues.

Greenpeace has talked to people on the streets in some of American big cities, 6San Francisco, New York, and Washington. It7people to compare the two kinds of tissues and see if they can tell the difference. The result is that most people can tell the difference, 8they say the difference is small. And most say they will use the recycled tissues to help save the environment.

As a part of their campaign, Greenpeace has also asked people to write to paper companies and ask them to use recycled paper for9whole product line. 10, this will make them give up the non-recycled paper.

【题目】The car stopped.

Minka's heart was beating fast, but her legs carried her forward

Faces flashed through the car windows. She looked at the front passenger seat, but Betty Jane was not there. Through the back window, she saw white hair. Minka stepped forward, opened the door and was met with flowers.

From behind them, she saw her daughter's face, the one she'd seen only in photographs, and heard the voice she'd heard only over the phone.

Everything disappeared behind one longing(渴望)一to get her daughter into her arms. And then, she was.

Minka's sight can't see it clearly. Her voice stuck in her throat(喉咙).Her arms wrapped tightly around her girl. She'd waited more than 28,000days for this, her daughter safe in her embrace(拥抱).The joy of it was boundless.

Finally Minka let go a little, pulling back to see that dear face againa face as lined as her own. But Minka believed she knew those pale blue eyes. She lookedinto them, and then her daughter kissed her cheek. Minka managed to speak, her words ‘I love you' that had never been spoken.

"You are as wonderful as I thought you would be." Minka said.

They didn't look like strangers meeting for the first time. There was something weaving(编织)them together, right before their eyes.

1What does the underlined sentence in Paragraph 2mean?

A. Minka was too weak to meet Betty Jane.

B. Minka was unwilling to meet Betty Jane.

C. Minka was not ready to meet Betty Jane.

D. Minka was nervous but looking forward to meeting Betty Jane.

2 when they met for the first time.

Minka and Betty Jane hugged each other

Minka took a good look at Betty Jane.

Betty Jane kissed Minka.

Minka and Betty Jane talked a lot.

A. ①②③

B. ①②④

C. ①③④

D. ②③④

3In the sentence "There was something weaving them together, right before their eyes." in the last paragraph, what does "something" mean?

A. The long wait for meeting each other.

B. The fact that they hadn't seen each other for a long time

C. The love between a mother and daughter.

D. None of the above.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网