题目内容
【题目】阅读下面短文,完成 81至84题。
No one knows when the first kite was made. The first record of a kite was more than 2,000 years ago in China. Han Xin, the leader of an army, wanted to bring down a king. He decided to dig a tunnel (隧道)into the king’s palace. He flew a kite over the wall of the palace to make sure the length (长度)of its string (线).In this way, he could① determine how long the tunnel should be. His men in the tunnel took the kite string with ②them. When they reached the end of the string, they knew to dig up.
Kites have been flown in Japan for hundreds of years. In the 1700s, kites were flown in autumn to give thanks for a good harvest. They were also flown to send good wishes to couples who had their first son. Today in Japan, kites are often flown as part of a celebration, such as the beginning of a new year. And kite festivals are held each year in this country.
Kites have been used for scientific purposes in the western world. In 1752, Benjamin Franklin tied a key to a kite and flew it in a storm to find out that lightening was a form of electricity. In the 1890s, Lawrence Hargrave invented the box kite to test ideas about flight. From 1898 until 1933, the United States Weather Bureau (气象局) used box kites to collect weather data. The Wright brothers also experimented (试验)with kites. What they learnt helped them make the first airplane flight in 1903.
【1】任务一请根据短文内容,猜测①处划线单词determine的中文意思。将其字母代号填写在答题卡上。
A. 考察 B. 选择 C. 测定
【2】任务二 请根据短文内容,把相关信息匹配。将II栏的字母代号填写在答题卡上。
I II
1.the first record of a kite A.in 1903
2.kite festivals B.more than 2,000 years ago
3.the box kite C.in the 1890s
4.the first airplane flight D. each year in Japan
_______
_______
_______
_______
【3】任务三 请将②处them指代内容写在横线上。_________________________
【4】任务四 请从文中找出第三段的主题句。_____________________________
【5】任务五 Please list two reasons about kites are flown in Japan。
【答案】
【1】 C
【2】 B D C A
【3】 His men in the tunnel
【4】 Kites have been used for scientific purposes in the western world.
【5】 1)Kites were flown in autumn to give thanks for a good harvest.
2)They were also flown to send good wishes to couples who had their first son.
3)Today in Japan, kites are often flown as part of a celebration.
【解析】
本文是一篇说明文,介绍了风筝的历史,作用。在中国风筝的第一个记录是2000多年前。它被用于测量隧道的长度。在日本,17世纪时,秋天放风筝以感谢丰收。放风筝用于向生了第一个儿子的夫妇致以良好的祝愿。今天,在日本,放风筝通常是庆祝活动的一部分。风筝在西方已经被用于科学目的。本杰明·富兰克林、劳伦斯·哈格雷夫、美国气象局以及莱特兄弟用风筝做科学实验。
【1】题意:请根据短文内容,猜测①划线单词determine的中文意思。根据上文He flew a kite over the wall of the palace to make sure the length (长度)of its string (线).(他放了一只风筝越过宫殿的墙壁,以确定风筝弦的长度。)句意,可知此句In this way, he could① determine how long the tunnel should be.句意是:用这种方法,他可以测定隧道应该有多长。可知determine的中文意思是“测定”,选C。
【2】题意:请根据短文内容,把相关信息匹配。根据第一段第二句The first record of a kite was more than 2,000 years ago in China.(风筝的第一个记录是在2000多年前的中国。)可知 (1)和B;根据第二段最后一句And kite festivals are held each year in this country.(这个国家每年都举行风筝节。)可知(2)和D;根据第三段第3句In the 1890s, Lawrence Hargrave invented the box kite to test ideas about flight.(19世纪90年代,劳伦斯·哈格雷夫发明了箱式风筝,以测试飞行的想法。)可知(3)和C;根据第三段最后一句What they learnt helped them make the first airplane flight in 1903.(他们学到的东西帮助他们在1903年进行了第一次飞机飞行。)可知(4)和A。
【3】题意:请将②处them指代内容写在横线上。take sth with sb. 表示某人随身携带什么东西,sb.和主语是同一个人,with sb. 是一种伴随状态。结合本句His men in the tunnel took the kite string with them.可知them指代的内容是His men in the tunnel。
【4】题意:请从文中找出第三段的主题句。英语说明文中一般第一句是本段的中心句,本句第一句Kites have been used for scientific purposes in the western world句意:风筝在西方已经被用于科学目的。下文举了本杰明·富兰克林、劳伦斯·哈格雷夫、美国气象局以及莱特兄弟用风筝做实验,可知本段主要陈述风筝在西方已经被用于科学目的。故第三段的主题句是Kites have been used for scientific purposes in the western world
【5】题意:请列出在日本放风筝的两个原因。根据第二段第二句In the 1700s, kites were flown in autumn to give thanks for a good harvest. 、第三句They were also flown to send good wishes to couples who had their first son. 和第四句Today in Japan, kites are often flown as part of a celebration, such as the beginning of a new year.可知日本放风筝的原因:1)Kites were flown in autumn to give thanks for a good harvest. 2)They were also flown to send good wishes to couples who had their first son. 3)Today in Japan, kites are often flown as part of a celebration.
对于阅读理解题,首先要粗读文章了解大意,其次通过细读,理解全文。在粗读的基础上,仔细阅读题后所给的题目,根据题目要求,再有重点地返回来仔细阅读。在阅读理解的题目中,所设问题主要有以下几种方式:找主题或概括文章的中心思想、就文中的具体事实和情节进行提问、根据文章的表层意思进行深层次的推理判断等,在细读时,要根据设问的方式,进行有侧重地阅读。1、概括文章中心思想。1)文首呈现主题句。2)文尾出现主题句。3)首尾呼应展现主题。4)文中表述主题。前面提出问题,文中的主题由随之陈述的细节或合乎逻辑的引申在文中导出,而后再做进一步的解释。5)文章没有主题句。在这种情况下,考生要把所有的细节综合起来。进行逻辑推理,概括归纳出文章的主题句。2.掌握文章的具体事实和重要情节。在考题中,经常会见到就文章中某一具体事实和重要情节进行测试的题目。