题目内容
【题目】 I’ve never been the kind of person to say,“It’s the thought counts”(贵在心意)when it comes to gifts. That was until a couple of weeks ago when my kids gave me a present that blew me away.
For years now. I’ve been wanting to sell our home,the place where my husband and I raised our kids. But to me,this house is much more than just building.
In the front room,there is a wall that has hundreds of pencil lines,marking the progress of my children’s growth. Every growth stage is marked in grey,with each child’s name and the date on which they were measured. Of all the objects and all the memories,It’s this one thing that’s the hardest to leave behind. Friends I know have returned home after work only to discover their wall of heights that has been freshly painted over. A new paint job wouldn’t normally be greeted by tears,but erasing that evidence(证据)of motherhood hurts more than it should. Our kids grow in so many ways,but the wall is a piece of physical evidence of their progress,right there for everyone to see.
Over the years,I’ve talked about how much I would hate leaving that wall behind when I moved,even thought the last marks were made ten years ago when my kids stopped growing.
So one day,my children decided to do something about it.
They hired Jacquie Manning,a professional photographer whose work is about capturing(拍摄)the beautiful things in life,from clear lakes and skies to diamonds and ball gowns. She came to our house while I was at work,and over several hours,took photos of the hundreds of drawings and lines,little grey fingerprints and old marks. Somehow,she managed to photograph all those years of memories perfectly. Afterwards,she put all the photos together into one image(影像),turning them into a beautiful history of my family.
Three weeks later,my children’s wonderful gift made its way to me—a life-size-photo of the pencil lines and fingerprints that represents(代表)love and growth.
【1】What was the hardest thing to leave behind when the author planned to move?
A.The presents friends gave her.B.Some expensive objects.
C.Some old photos.D.The pencil lines and fingerprints on a wall.
【2】Who came up with the idea of the photo gift?
A.A professional photographer.B.The author herself.
C.The author’s children.D.The author’s friends.
【3】We can include from the article that the author .
A.was strongly against selling her home
B.was not happy with the gift from her family
C.measures her children’s heights every Christmas
D.put great love and care in raising her children
【4】The author used the example of her friends(in paragraph 4)to .
A.persuade her family to leave the wall as it was
B.stress the meaning of keeping good memories
C.explain why her house needed a new paint job
D.share her memory of being a mother with her readers
【5】The main purpose of the article is to .
A.give advice on picking gifts for parents
B.introduce effective ways of communicating with children
C.explain why memories of love and growth are important
D.recommend a unique way of recording family history
【答案】
【1】D
【2】C
【3】D
【4】B
【5】C
【解析】
本文介绍了作者因为墙上有几百条铅笔线,标志着孩子的成长,所以他舍不得这些铅笔线,而不愿意搬家。他的孩子找了摄影师,拍下了那几百条铅笔线,小小的灰色指纹和旧的痕迹。她把所有的照片放在一起,制成了一个影像资料,把它们变成了家庭的美丽历史。
【1】推理判断题。根据 “In the front room,there is a wall that has hundreds of pencil lines,……It’s this one thing that’s the hardest to leave behind.”可知,当作者想要搬家时,墙上的铅笔线和指纹是最难留下的东西,故选D。
【2】细节理解题。根据“Three weeks later,my children’s wonderful gift made its way to me—a life-size-photo of the pencil lines and fingerprints that represents(代表)love and growth.”可知,作者的孩子们想出了真人版的铅笔线和指纹的照片,作为礼物的主意。故选C。
【3】推理判断题。根据文中介绍了作者在墙上用铅笔标出孩子每年成长的高度,因此他舍不得除去,也因为这个不愿意搬家,从中可以看出他对孩子的爱。故选D。
【4】推理判断题。根据“Friends I know have returned home after work only to discover their wall of heights that has been freshly painted over. A new paint job wouldn’t normally be greeted by tears,but erasing that evidence(证据)of motherhood hurts more than it should.”可知,我认识的一些朋友下班回家后,发现他们的“高墙”刚刚粉刷过。一项新的粉刷工作通常不会让人热泪盈眶,但抹去做母亲的痕迹会让人更伤心。因此这是强调保留记忆的重要性,故选B。
【5】推理判断题。根据“Somehow,she managed to photograph all those years of memories perfectly.”和“Three weeks later,my children’s wonderful gift made its way to me—a life-size-photo of the pencil lines and fingerprints that represents(代表)love and growth.”可知,本文主要是为了解释为什么爱和成长的记忆是重要的,故选C。
认真阅读题干,根据题干要求,在文中寻找答案所在的语句或段落,进行分析理解,词义猜测,推理判断和概括归纳,选出正确的选项。例如小题2,根据“Three weeks later,my children’s wonderful gift made its way to me—a life-size-photo of the pencil lines and fingerprints that represents(代表)love and growth.”可知,作者的孩子们想出了拍摄真人版的铅笔线和指纹的照片,作为礼物的主意。故选C。