题目内容

Once upon a time, there was a lovely vegetable field, on which grew a very thick tree. Both the vegetables and the tree gave the place a wonderful appearance, which was the joy of the garden’s owner. What no one knew was that the vegetables in the field and the tree couldn’t stand each other. The vegetables hated the tree’s shadow, because it left them only just enough light to survive. The tree, on the other hand, hated the vegetables because they drank nearly all the water before it could get to him, leaving him with just enough to survive.

The situation became so extreme that the vegetables got totally fed up and decided to use up all the water in the ground so that the tree would dry up. The tree answered back by refusing to give the vegetables shadow from the hot midday sun, so they both began to dry up. Before long, the vegetables were really thin and the tree’s branches were drying up.

Neither of them thought that the gardener, on seeing his vegetable field becoming worse, would stop watering it. When he did that, both the tree and the vegetables really learned what thirst was. There seemed to be no solution, but one of the vegetables, a small courgette(小胡瓜), understood what was going on, and decided to deal with it. Despite the little water and the unbearable heat, the little courgette did all he could to grow, grow...He managed to grow so big that the gardener started watering the field again. The gardener wanted to enter that beautiful big courgette in some gardening contest.

And so the vegetables and the tree realized that it was better to help each other than to fight. They should really learn how to live in harmony with those around them, doing the best they could. So they decided to work together, using both the shadow and the water in the best combination to grow good vegetables. Seeing how well they were doing, the gardener now gave the best of care to his vegetable field, watering it better than any other field for miles around.
1.What is the problem between the tree and the vegetables?

A. They looked down upon each other.

B. They didn’t leave water to each other.

C. They couldn’t stand each other.

D. They didn’t know how to protect themselves.

2.What is the result of the fight between the tree and the vegetables?

A. They grew taller and stronger.

B. They were both drying up.

C. The tree defeated the vegetables.

D. The vegetables defeated the tree.

3.The courgette thought of ways to solve the conflict by .

A. making peace with the tree B. working together with other vegetables

C. entering the gardening contests D. growing big enough

4.What can we learn from this passage?

A. We ought to live in harmony with others.

B. We ought to save as much water as possible.

C. We ought to learn from each other in some ways.

D. We ought to learn to respect each other.

 

1.C

2.B

3.D

4.A

【解析】

试题分析:文章大意:本文讲的是蔬菜和树发生争执的故事。由于小胡瓜的努力让双方理解了合作的重要性,只有合作才能共赢。

1.’t stand each other.可知选C。

2.细节题。根据第二段的The tree answered back by refusing to give the vegetables shadow from the hot midday sun, so they both began to dry up可知双方的争执中都没有获胜,而是都干枯了,故选B。

3.二段中的Despite the little water and the unbearable heat, the little courgette did all he could to grow, grow...可知小胡瓜了解了大树和蔬菜的争执之后,选择自己努力生长,故应选D。

4.推断题。根据文章的最后一段的They should really learn how to live in harmony with those around them, doing the best they could.推断选A。

考点:考查叙事类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

This July, Wang Chen, a student from Shanghai University of Finance and Economics, won the International University WEICHI Tournament 2013 in Shanghai, which saw competitors from 54 universities around the world, including Harvard University and Massachusetts Institute of Technology.

Compared with the busy sports ground, it seems a bit dull, but Wang and his peers enjoy an intense brain workout(劳动). Wang is an amateur seventh-degree master player — the highest degree amateur players can attain. “I had hoped to win first place, but when it came true, I couldn’t believe it,” says Wang. Wang began studying weichi when he was 7 years old. “I was a quiet boy and my parents thought weichi would help develop my logical thinking ability,” he says. He began to attend the Chinese Rank Promotion from the age of 10. “I failed for nine years, and them I gave up. I entered university and became an amateur player,” says Wang.

What this hobby brings Wang is not only a sense of achievement, but also independence. He has won 10 national and international championships, which have brought the young student a handsome sum of money. When he won the national amateur competition in 2011, he received 100,000 yuan in prize money. With awards from contests, Wang covers his expenses and tuition fees all by himself.

Wang is busier than most of his peers. A look at his calendar shows that he will attend competitions in Guizhou and Taiwan at the end of August, after attending an international competition only this July. But Wang admits he has little in common with his classmates. “I feel a bit lonely sometimes,” he says.

On campus Wang spends more time on exploring his skills. Wang now regards playing weichi as a hobby. He is the captain of the weichi team on campus, which has five members. He organizes them to research the latest formations once a week. Wang says his next project is to promote weichi among his peers on campus. “Many young people in China don’t understand this kind of sports and I want to promote it,” says Wang.

1.What’s the best title of the passage?

A. The Achievement and Dream of the “Weichi Prince”

B. Wang Chen Won the International University WEICHI Tournament 2013

C. Weichi Brings Wang a Sense of Achievement and Independence

D. Wang Chen’s Life

2. Which of the following statements is TRUE according to the passage?

A. 54 countries attended the International University WEICHI Tournament 2013 in Shanghai.

B. Wang Chen began to attend the Chinese Rank Promotion from the age of 7.

C. In 2013, Wang Chen received 100,000 yuan in prize money.

D. Wang Chen has won 10 national and international championships nowadays.

3.What can we learn from this passage?

A. Family plays an important role in shaping world-rank players.

B. As long as you have the same loneliness as Wang Chen, you are sure to succeed.

C. Wang Chen doesn’t get on well with his classmates.

D. Perseverance helps to make a top player.

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网