题目内容
9.Kailash Satyarthi and Malala Yousafzai,two child welfare activists from Indian and Pakistan respectively,on Wednesday received the 2014 Nobel Peace Prize.At an awarding ceremony held at the Oslo City Hall,Norwegian Nobel Committee Chairman Thorbjoem Jagland praised the two prize winners for their joint efforts and brave struggle in fighting child labour in India and promoting girl's right to education in Pakistan.
"A conscience exists in the world which extends beyond all national boundaries,and is independent of religion,culture and social belief.It states that children have a right to childhood; they have a right to go to school instead of being forced to work.They are not to start life as the slaves of others,"Jagland said.
The words of and deeds by Kailash and Malala are the best expression of this world conscience,said Jagland.
In their speeches,the two distinguished people called on the entire world to stand up for child rights and welfare and make the world a better place for children to grow up while telling their stories and sharing their thoughts with the audience.
There are currently 168million child labourers in the world,according to Jagland's speech.
At the awarding ceremony a young man ran up to Malala and unfolded a Mexican national flag in front of the audience and press cameras.
The man,whose identity is not known yet,was quickly taken away and handed over to the police.
It was guessed that the man's action was related to the recent killing of school students.
24.Why was Malala Yousafzai awarded the 2014 Nobel Peace Prize?A
A.Because she devotes herself to promoting girl's right to education in Pakistan.
B.Because she keeps on fighting child labour in India.
C.Because she is willing to share her thoughts with the audience.
D.Because she calls on the entire world to stand up for child rights and welfare.
25.According to Jagland,C.
A.a conscience depends on religion,culture and social belief
B.only poor children have a right to go o school
C.168million children have to work at present
D.not all countries have the conscience
26.What did a young man do at the ceremony?B
A.Spoke highly of Malala.
B.Spread a Mexican national flag.
C.Took the police away.
D.Killed some school students.
27.Which of the following can be the best tide for the text?D
A.Nobel Peace Prize.
B.An Awarding Ceremony.
C.Join Efforts and Brave Struggle.
D.Kailash,Malala Received 2014Nobel Peace Prize.
分析 本文属于人物故事类阅读,主要介绍了两位儿童Kailash Satyarthi和Malala Yousafzai在2014年被授予诺贝尔和平奖的情况.Kailash主要是在印度为保护儿童的劳动权利而努力和Malala的贡献主要是在巴基斯坦为提高女孩受教育的权利而付出的努力,同时介绍了他们在颁奖典礼上的呼声.
解答 24.A.细节理解题.根据第二段的内容"At an awarding ceremony held at the Oslo City Hall,Norwegian Nobel Committee Chairman Thorbjoem Jagland praised the two prize winners for their joint efforts and brave struggle in fighting child labour in India and promoting girl's right to education in Pakistan."可知,Malala Yousafzai的贡献主要是在巴基斯坦为提高女孩受教育的权利而付出的努力;故选A.
25.C.细节理解题.根据倒数第四段"There are currently 168million child labourers in the world,according to Jagland's speech."可知,C项内容符合文意.根据第三段开头一句"A conscience exists in the world which extends beyond all national boundaries,and is independent of religion,culture and social belief."可知道德是独立于宗教、文化和社会信仰的,也是没有国界的;排除A项和D项;该段中"It states that children have a right to childhood;"可知B项错误;故选C.
26.B.细节理解题.根据倒数第三段"At the awarding ceremony a young man ran up to Malala and unfolded a Mexican national flag in front of the audience and press cameras."可知,B项正确.
27.D.标题判断题.开头一段"Kailash Satyarthi and Malala Yousafzai,two child welfare activists from Indian and Pakistan respectively,on Wednesday received the 2014 Nobel Peace Prize."已经点明了本文的核心内容就是两位在2014年获得诺贝尔和平奖的两位儿童的事迹.故选D最符合.
点评 本文属于故事类阅读,做此类题目时要先通读全文,然后带着问题,有针对性、有目的寻找相关的理论依据.本文主要考查细节理解题,要求学生认真阅读仔细分析,理解文章的内涵和作者所要传达出的意图.
-Tiring!The road is being widened,and we_________ a rough ride.( )
| A. | had | B. | have | C. | would have | D. | have had |
| A. | changes | B. | had changed | C. | was changing | D. | changed |
---You should ______some shelter.Look at you,you are all wet,( )
| A. | is coming; find | B. | comes; have found | ||
| C. | came; find | D. | came; have found |
| A. | health | B. | breath | C. | north | D. | southern |
| A. | Apart from | B. | As for | C. | According to | D. | Regardless of |
| A. | before | B. | that | C. | when | D. | since |
| A. | if | B. | unless | C. | as | D. | until |