题目内容
【题目】London is the capital of the United Kingdom. It has about seven million people. The river Thames runs through London.
People from all over the world visit London to see Buckingham Palace, the Houses of Parliament, Westminster Abbey and the Tower of London. There are many museums, theatres and parks in London, as well as offices and factories. London began as a Roman settlement called Londinium. The plague(瘟疫) came to London in the 1600s, followed by the Great Fire of 1666. The city was badly bombed in World War II.
London is very slowly sinking into its foundations and the level of the river Thames is slowly rising. As a result, extra-high tides could flood a large part of London. To prevent this happening, a great barrier(屏障)has been built across the Thames at Woolwich. If very high tides happen, the barrier can be raised and London will be safe.
【1】London is the capital of _________, which began as a __________ settlement.
A. England; Roman B. UK; Frenchman
C. Scotland; English D. UK; Roman
【2】According to the passage, from 1600 to now, ________ great disasters have happened in London.
A. one B. two
C. three D. four
【3】The reason why a great barrier has been built across the Thames at Woolwich is that_________.
A. London is very slowly sinking into its foundations
B. the level of the river Thames is slowly rising
C. extra-high tides could flood a large part of London
D. all of the above.
【答案】
【1】D
【2】C
【3】D
【解析】
文章给我们介绍了伦敦的一些常识,包括人口,河流,建筑,最早的殖民者,遭遇的灾难及现在面临被淹没的危险及措施。
【1】细节理解题。根据第一段London is the capital of the United Kingdom.和第二段London began as a Roman settlement called Londinium.可知伦敦是英国的首都,最初是罗马人在伦敦的殖民地。故选D.
【2】细节理解题。根据第二段The plague(瘟疫) came to London in the 1600s, followed by the Great Fire of 1666. The city was badly bombed in World War II.可知伦敦遭遇了瘟疫,大火和二战三次大的灾难。故选C.
【3】细节理解题。根据第三段London is very slowly sinking into its foundations and the level of the river Thames is slowly rising. As a result, extra-high tides could flood a large part of London. 伦敦的地基正在慢慢下沉,泰晤士河的水位也在慢慢上升,超高的潮汐可能会淹没伦敦的大部分地区。这些都是在泰晤士河上建屏障的原因,故选D.
细节理解题具体方法与步骤如下:
1.略读材料,大概了解原文,掌握中心或主旨。介绍了伦敦的一些常识,包括人口,河流,建筑,最早的殖民者,遭遇的灾难及现在面临被淹没的危险及措施。
2.按文章的体裁,作者写作的组织模式及有关的信息词。如for example, first, second…等预测应该到何处寻找自己所需要的事实。
3.将精力放在寻找你所需要的细节上。快速通篇跳读,全文扫视,找到细节出处,待找到含细节句子时,放慢速度,仔细核对比较内容,直至找到答案。如小题1根据第一段London is the capital of the United Kingdom.和第二段London began as a Roman settlement called Londinium.可知伦敦是英国的首都,最初是罗马人在伦敦的殖民地。小题2根据第二段The plague(瘟疫) came to London in the 1600s, followed by the Great Fire of 1666. The city was badly bombed in World War II.可知伦敦遭遇了瘟疫,大火和二战三次大的灾难。小题3根据第三段London is very slowly sinking into its foundations and the level of the river Thames is slowly rising. As a result, extra-high tides could flood a large part of London. 伦敦的地基正在慢慢下沉,泰晤士河的水位也在慢慢上升,超高的潮汐可能会淹没伦敦的大部分地区。这些都是在泰晤士河上建屏障的原因。