题目内容
【题目】根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多于选项。
Nobody wants to reach the end of their life and experience regret. Instead, we desire to experience satisfaction with the life we’ve been given. 【1】 . To live a life without regret in the future, you should try to stay away from the following four common unhealthy habits.
【2】 It is good to have a destination to go to but it is the journey that matters in the end. Too often, we live our lives from destination to destination. But life is not lived merely in these destinations. In fact, it is far more often lived in the pathways between them. We should appreciate the joy in the journey rather than always hurry to the next destination.
Be defined by your negative circumstances. Each morning we are born again. What we do today is what matters most. This is an important truth and an important promise. Our lives should not be defined by the negative circumstances that happened in our past. They may have affected our lives, but they do not write the final chapter. 【3】
Focus entirely on yourself. The size of our universe becomes smaller considerably when we place ourselves at the center. 【4】 On the contrary, those who see their life as an opportunity to bring joy to others quickly find it themselves.
【5】 Every excess (过量) adds burden to our lives. And yet we continue to pursue and accumulate more than we need—more houses, more cars, more clothes, and more dishes. Owning less means less cleaning, less burden, less anxiety, and less stress each day. It provides the space and opportunity to pursue the things in life that bring lasting satisfaction to our lives.
A. Blame everybody else.
B. Carry more than you need.
C. It is we ourselves who hold the pen.
D. Miss the joy of the journey for the destination.
E. Only a fool believes the wide road is necessarily the right road.
F. The fact is that too many people experience regret at the lives they chose to live.
G. And the people who are most focused on themselves are the least satisfied in life.
【答案】
【1】F
【2】D
【3】C
【4】G
【5】B
【解析】
试题分析:文章讲述了要想生活不留遗憾应该远离的四种生活方式。
【1】F考查对上下文的理解和推理判断能力。根据上一句:相反,我们渴望体验我们所给予的生活的满足感。根据下一句:在以后的生活中没有遗憾的生活,你应该尽量远离以下四种常见的不健康的习惯。可知此句应该是人生的选择难免有遗憾。故选F。
【2】D考查对上下文的理解和推理判断能力。根据下一句:有一个目的地是好的,但它是旅程的最后。此处应该是告诉我们不要只注重目的地而错过旅程的风景。故选D。
【3】C考查对上下文的理解和推理判断能力。根据上一句:我们的生活不应该被发生在我们过去的消极情况所定义。他们可能影响了我们的生活。根据下一句:完全专注于你自己。当我们把自己放在中心的时候,我们的宇宙的大小就变得相当的小了。可知此处应该是我们的生活什么样子取决于我们自己。故选C。
【4】G考查对上下文的理解和推理判断能力。根据下一句:相反,那些把自己的生命作为一个给别人带来快乐的机会的人很快就找到了自己。此处应该是不给别人带来快乐会怎么样。故选G。
【5】B考查对上下文的理解和推理判断能力。根据下一句:每一个多余的(过量)给我们的生活增加了负担。可知此处应该是承担过多的负担。故选B。