题目内容
4.I took the bus to work for many years.No one knew each other; the passengers all sat.there sleepily in the morning.The bus was cheerless and silent.One of the passengers was a small gray-haired man who took the bus to the center for senior citizens every morning.No one ever paid very much attention to him.
One July morning he said good morning to the driver and smiled.The driver nodded guardedly (戒备地).The rest of us were silent.
The next day,the old man boarded with a big smile and said in a loud voice:"A very good morning to you all!"Some of us looked up,amazed,and murmured"Good Morning"in reply.
The following weeks,our friend was dressed in a nice old suit and tie.His thin hair had been carefully combed.He said good morning to us every day and we gradually began to nod and talk to each other.
One morning he even had a bunch of wild flowers in his hand.The driver turned around smiling and asked:"Have you got yourself a girlfriend,Charlie?"We never got to know if his name really was"Charlie",but he nodded shyly and said yes.The other passengers whistled and clapped at him.Charlie waved the flowers before he sat down on his seat.
Every morning after that Charlie always brought flowers.Some passengers also brought flowers for him.The bus became a happy place.
Then,one morning,as autumn was closing in,Charlie wasn't waiting at his usual stop.When he wasn't there the next day and the day after that,we started wondering if he was sick or-hopefully-on holiday somewhere.
When we came nearer to the center for senior citizens,one of the passengers asked the driver to wait.We all held our breaths when he went to the door.
The old gentle man was fine,but one of his close friends had died over the weekend.How silent we were the rest of the way to work.
The next Monday Charlie was waiting at the stop,stooping (弯腰) a bit more,a little bit more gray,and without a tie.Inside the bus was silent.Even though no one had talked about it,all of us sat there silently,our eyes filled with tears and a bunch of wild flowers in our hands.
29.From the passage,we can infer thatC
A.people always cared about each other on the bus
B.people were unhappy and sleepy on the bus because they were tired
C.smiles can shorten the distance between people
D.people are not good at communicating in the country
30.What are we sure about the old man?D
A.His name was Charlie.
B.He worked at the center for senior citizens.
C.He got sick over the weekend.
D.He was in great sorrow when we saw him the next Monday.
31.Which of the following is not true?A
A.The atmosphere on the bus was cheerful and lively at first.
B.People were surprised at the old man's first greeting.
C.People were worried about the old man's absence.
D.People on the bus at last shared happiness and sorrow together.
32.Which would be the best title for the passage?B
A.How to Shorten the Distance between People
B.Smiles Make a Bus Feel Like Home
C.Charlie,A Smiling Gentle Man
D.The Key to Friendship-Communication.
分析 本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了在公交车上有一个小个子老头,在七月的一个早晨对司机说,早上好,并对车上的人报以微笑.第二天他又这样做,接下来几周,他一直这样做,大家开始和周围的人聊天,拉近了彼此的距离.
解答 29.C.推理判断题.根据文章The next day,the old man boarded with a big smile and said in a loud voice:"A very good morning to you all!"Some of us looked up,amazed,and murmured"Good Morning"in reply可知本文讲述了在公交车上有一个小个子老头,在七月的一个早晨对司机说,早上好,并对车上的人报以微笑.第二天他又这样做,接下来几周,他一直这样做,大家开始和周围的人聊天,拉近了彼此的距离,故C项正确.
30.D.推理判断题.根据倒数第二段"The old gentle man was fine,but one of his close friends had died over the weekend.How silent we were the rest of the way to work."可知他的一个朋友去世了,他情绪低落,故选D项.
31.A.推理判断题.根据第一段的内容I took the bus to work for many years.No one knew each other; the passengers all sat.there sleepily in the morning.The bus was cheerless and silent可知车上的气氛开始是沉默的;故选A项.
32.B.主旨大意题.本文讲述一个老头与司机打招呼,对公交车内的微笑,此后他一直这样做.然后大家逐渐开始聊天了,接近了彼此的距离.微笑让乘公交车的人有了家的感觉,故选B项.
点评 考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.
| A. | lied,lay | B. | lied; laid | C. | lay; lied | D. | laid; lain |
The name of"Father Umbrella"is Liu Qiao,(43)Atold the reporter the photos were(44)A on September 10th.Because of the sudden rain,he only took a(n)(45)Dumbrella in the office to(46)Chis son at the kindergarten gate."My home is near,so there is no need to(47)Brain."Liu Qiao said giving the only umbrella to his son in the rain was a very(48)Cinstinct(本能)and getting praised so widely was (49)Dhis expectation.
Some netizens questioned,"Why didn't he (50)Ahis son?"Liu Qiao thinks he has been creating the best(51)Dfor this son instead of doing all the things for him and let him(52)Dfor himself."I want him to do things(53)A,so I did not hold him and the schoolbag was also(54)Bhim.But after all he was too young to (55)Dcold,so I held an umbrella to (56)Chim from the rain."
Netizen's interpretation of this picture is:"As a father,he can(57)Ahis son,but his son must walk himself.Dad's (58)Chand is the cause,the right hand the (59)B,backing on the wind and rain…The‘umbrella father'shows‘Dad can't give you the best,(60)Bgives you all!"And this also lets countless friends say,"It melts the heart down."
| 41.A.scenery | B.signal | C.scene | D.sign |
| 42.A.amazing | B.great | C.proud | D.hard |
| 43.A.who | B.that | C.whom | D.which |
| 44.A.taken | B.chosen | C.brought | D.bought |
| 45.A.useless | B.extra | C.common | D.spare |
| 46.A.bring up | B.take up | C.pick up | D.turn up |
| 47.A.stop | B.avoid | C.frighten | D.worry |
| 48.A.willing | B.strange | C.natural | D.curious |
| 49.A.within | B.under | C.on | D.beyond |
| 50.A.hold | B.tell | C.help | D.consider |
| 51.A.needs | B.dreams | C.belongings | D.conditions |
| 52.A.change | B.work | C.earn | D.battle |
| 53.A.by himself | B.of himself | C.to himself | D.from himself |
| 54.A.in | B.on | C.by | D.at |
| 55.A.refuse | B.defeat | C.ignore | D.resist |
| 56.A.stop | B.break | C.protect | D.ban |
| 57.A.shelter | B.understand | C.raise | D.concern |
| 58.A.warm | B.big | C.left | D.calm |
| 59.A.patience | B.hope | C.diligence | D.honesty |
| 60.A.then | B.but | C.and | D.thus |