题目内容
There are many ways to find a job. It can be as easy as walking into a neighborhood store to look at its announcement board. Local stores often have areas where people can put small signs telling what kind of service they need or can provide. Such services include caring for children or cleaning houses.
Or, job searchers can look in the newspaper. Local newspapers have employment announcements placed by companies seeking workers.
Another popular tool for finding jobs is the Internet. For example, people in four hundred and fifty cities around the world can use the Craigslist Web site to buy objects, meet people or find a job. Craigslist says that it receives two million new job listings each month.
Another useful way to find a job is through a college or university. For example, students at the University of Texas in Austin can go to the Career Exploration Center to get help in finding a job. Of course, looking for a job requires knowing what kind of work you want to do. For example, there is a book called “What Color is Your Parachute (降落伞)?” by Richard Bolles. This book has been helping people choose a career (职业) since it was first published in nineteen seventy.
Some experts also help people find jobs. Susan W. Miller owns a company called California Career Services in Los Angeles. She says her company helps people find jobs by first helping them understand their strengths, goals and interests. Then she provides them with methods and resources to help them find the right job.
1.What is the passage mainly about?
A. Finding a job.
B. College students’ part-time jobs.
C. Craigslist Web site.
D. The relation between study and work.
2.“What Color is Your Parachute?” is a book which gives tips to those who want to _____.
A. work on the airplaneB. buy a parachute
C. publish a book D. find a suitable job
3.It can be learned from the passage that ______.
A. companies often put job information in local shops
B. the Internet is the most popular tool for job hunters in the USA
C. Susan W. Miller’s company is helping people choose careers
D. California Career Services mainly serves university students
4. How many ways of finding a job are mentioned in the passage?
A. Three. B. Four.
C. Five. D. Six.
1.A
2.D
3.C
4.C
【解析】
试题分析: 本文是一篇说明文,介绍了五种找工作的方法。比如在当地商店里经常有招聘信息,报纸上有招工广告,网络上也有招工信息,大学校园里the Career Exploration Center也可以帮助学生找工作,此外,还有专家建议等。
1.主旨大意题。文章开门见山提出There are many ways to find a job.,然后在下文中介绍了几种找工作的方法,故文章中心是给人们介绍找工作的方法,答案选A。
2.细节理解题。从文章第四段 there is a book called “What Color is Your Parachute (降落伞)?” by Richard Bolles. This book has been helping people choose a career (职业)…..判断这本书是帮助人们找工作的,选D。
3. 细节理解题。根据文章末段Susan W. Miller owns a company called California Career Services in Los Angeles. She says her company helps people find jobs ……可知C选项内容正确。
4.细节理解题。文章介绍了五种找工作的方法,比如在当地商店里经常有招聘信息,报纸上有招工广告,网络上也有招工信息,大学校园里the Career Exploration Center也可以帮助学生找工作,此外,还有专家建议等,选C。
考点:考查社会生活类短文阅读