题目内容

It would be pleasant to believe that all young girls in the past got married for romantic reasons; but the fact is that many of them regarded marriage as their only chance to gain independence from their parents, to have a provider, or to be assured of a good place in society. A couple of generations ago, an old maid of twenty-five did not have much to look forward to, she was more or less fated to remain with her parents or to live in some relative’s home where she would help with the chores and the children. Not so any more. In the first place, women remain young much longer than they used to, and an unmarried woman of twenty-eight or thirty does not feel that her life is over. Besides, since she is probably working and supporting herself, she is free to marry only when and if she chooses. As a result, today’s women tend(倾向) to marry later in life. They have fewer children-or none at all—if they prefer to devote themselves to their profession. The result is a decline in the birthrate.

The new role that women have developed for themselves has changed family life. Children are raised differently; they spend more time with adults who are not their parents: baby sitters, day-care center personnel, relatives, or neighbors. Whether they gain or lose in the process is a hotly debated question. Some child experts believe that young children must spend all their time with their mother if they are to grow sound in body and mind. Others think that children get more from a mother who spends with them “quality time” (a time of fun and relaxation set aside for them) rather than hours of forced and unhappy baby sitting. And many child psychologists point out that children kept in day-care centers every day are brighter than those raised at home. No matter what it is, one thing about child-raising to be certain of is that the longer the child is with the mother, the better.

1.It can be concluded from the passage that______.

A. women today have developed a new role in family life

B. the birthrate is declining as a result of women’s pursuit (追求) of careers

C. women have always been dependent on their parents even after marriage

D. children must spend all their time with their mother if they are to grow sound

2.The change in women’s attitude towards marriage results in all of the following EXCEPT _________.

A. more and more women quit (leave) jobs to take care of their children at home

B. women today tend to marry later than they did

C. women have less time to raise children

D. more and more families remain childless

3.People have different opinions over the question as to______.

A. how children should be raised

B. where children should be raised

C. whether children should stay with their parents

D. how long children should stay with their parents

4.The author suggests that______.

A. working women should not have children

B. children should be kept in day-care centers all the time

C. young children should stay with their mother as long as possible

D. women should leave their work to look after their children at home

 

1.B

2.A

3.D

4.C

【解析】

试题分析: 在过去,女孩子往往结婚很早,然后在家相夫教子。然而如今女孩子都有自己的工作事业,都倾向于晚婚,选择少生孩子或者不愿意生孩子。即使是大龄女也乐得逍遥自在,因为她们自己挣钱,可以想过自己喜欢的生活。她们这种态度和角色的转变直接导致了人口出生率的下降。

1.细节理解题。根据文章首段末句They have fewer children-or none at all—if they prefer to devote themselves to their profession. The result is a decline in the birthrate.可知因为妇女对事业的追求,她们晚结婚,少生孩子或者不要孩子,导致的结果是出生率降低了,选B。

2.细节理解题。文章首段讲述了妇女对待婚姻态度的转变,根据首段末句As a result, today’s women tend(倾向) to marry later in life. They have fewer children-or none at all—if they prefer to devote themselves to their profession.可知BCD选项均是妇女对待婚姻态度转变所带来的影响,而A选项内容明显错误。

3.推理判断题。根据文章第二段内容Some child experts believe that young children must spend all their time with their mother….And many child psychologists point out that children kept in day-care centers every day are brighter than those raised at home.可以判断人们在孩子应该和父母在一起的时间问题上存在明显的分歧,故答案选D。

4.

考点:考查社会教育类短文阅读

练习册系列答案
相关题目

There are many ways to find a job. It can be as easy as walking into a neighborhood store to look at its announcement board. Local stores often have areas where people can put small signs telling what kind of service they need or can provide. Such services include caring for children or cleaning houses.

Or, job searchers can look in the newspaper. Local newspapers have employment announcements placed by companies seeking workers.

Another popular tool for finding jobs is the Internet. For example, people in four hundred and fifty cities around the world can use the Craigslist Web site to buy objects, meet people or find a job. Craigslist says that it receives two million new job listings each month.

Another useful way to find a job is through a college or university. For example, students at the University of Texas in Austin can go to the Career Exploration Center to get help in finding a job. Of course, looking for a job requires knowing what kind of work you want to do. For example, there is a book called “What Color is Your Parachute (降落伞)?” by Richard Bolles. This book has been helping people choose a career (职业) since it was first published in nineteen seventy.

Some experts also help people find jobs. Susan W. Miller owns a company called California Career Services in Los Angeles. She says her company helps people find jobs by first helping them understand their strengths, goals and interests. Then she provides them with methods and resources to help them find the right job.

1.What is the passage mainly about?

A. Finding a job.

B. College students’ part-time jobs.

C. Craigslist Web site.

D. The relation between study and work.

2.“What Color is Your Parachute?” is a book which gives tips to those who want to _____.

A. work on the airplaneB. buy a parachute

C. publish a book D. find a suitable job

3.It can be learned from the passage that ______.

A. companies often put job information in local shops

B. the Internet is the most popular tool for job hunters in the USA

C. Susan W. Miller’s company is helping people choose careers

D. California Career Services mainly serves university students

4. How many ways of finding a job are mentioned in the passage?

A. Three. B. Four.

C. Five. D. Six.

 

You`ve been away from US for one year, and you told us a lie which I came to know not long ago. On this special day for teachers across the country, I can stop myself from telling your white lie to those who would listen to me. Do you still remember the happy about six years ago? We fixed our eyes upon you at your . You, a beautiful young lady, us that you would live in our village.

Soon after, we began to find you were part of your students and their simple honest parents. The villagers found their children more time on their books after doing their homework and housework. Yet they still that one day you might leave. You a smile all the time, which reduced to some degree their of your leaving. You went all out in the of your students, helping them not only in their studies but also in their tuition(学费). You often emphasized to us the of one`s life, which must have been what you were in those five years.

One cold morning when class began, you entered the room you had been crying . In your class, we but looked away from your eyes. You for some time as if you were 57 to find the right words… You said you would go away and would never be back to teach because your boyfriend wanted you more… On the following morning, we you the very best and the villagers gave you their .The train took you away and your broken . The other day I happened to hear my parents chatting that you had lung cancer and left the world soon after you waved goodbye.

1.A. foreverB.seldomC. hardlyD. soon

2.A.sceneB. conditionC. signD. scenery

3.A. reportB. arrivalC. explanationD. speech

4.A. promisedB. answeredC. allowedD. agreed

5.A. sharedB.spentC. paidD. devoted

6.A.evenB. everC. soonD. still

7.A. consideredB. fearedC. supposedD. doubted

8.A. woreB.pretendedC. gainedD. got

9.A.puzzleB.troubleC. questionD. fear

10.A. teachingB.middleC. courseD. field

11.A. wayB. wealthC. valueD. cost

12.A.afterB.outC. withD. against

13.A. as ifB.because ofC. even thoughD. before long

14.A. happilyB. bitterlyC. anxiouslyD. angrily

15.A. listenedB. talkedC. discussed D. studied

16.A. explainedB.stoppedC. talkedD. spoke

17.A. thinkingB.worryingC. cryingD. trying

18.A. hopedB.expectedC. wishedD. brought

19.A. thanksB.satisfactionsC. expressionsD. rewards

20.A. boyB. classC. heartD. memory

 

Directions: Read the following passage. Complete the diagram by using the information for the passage. Write NO MORE THAN 3 WORDS for each answer.

Aids today

Aids, the short form for acquired immune deficiency syndrome, is caused by a virus called HIV, which enters a person’s blood and attacks the body’s immune (免疫的) system. There is no cure for HIV or Aids, and after a person has been infected, he or she will always carry the virus. Sometimes, infected people have no outward symptoms.

HIV and Aids are spreading across the world at a frightening rate, with about 14,000 people being infected daily. The virus is spread in three ways -- through unprotected sex, blood-blood contact and mother-to-child transmission. Unprotected sex is the most common way that the virus is spread, accounting for 75 percent of adult infections worldwide.

Although many people are familiar with Aids and how it is transmitted, more than a few people hold the view that HIV and Aids are an African problem because the infection rates there are very high. However, HIV and Aids are a problem all over the world. Since the disease was discovered in the 1980s, it has become a serious problem in many places, infecting over 60 million people worldwide. According to the World Health Organization estimates from 2005, more than 4 million children had died from Aids, and more than 14 million children had lost their parents to Aids. All of this makes it clear that something must be done to stop this deadly disease.

The government is working hard to control the Aids epidemic and has opened labs to test and monitor the disease. In 2003, the government also started providing free drugs for Aids patients in need.

The United Nations has been very involved in fighting HIV and Aids around the world for many years now. UNAIDS, an organization founded in 1996, helps prevent the spread of Aids. The work includes providing infected people with help from doctors and testing for people. The organization also offers programs that teach Aids prevention to young people and sets up treatment centers.

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网