题目内容
【题目】 Alan Naiman was known for being very careful about how he spent his money. But even those closest to him had no knowledge of the fortune he quietly gathered and the last act he had planned.
Naiman died of cancer at age 63 last January. The man from the American state of Washington gave most of his money to groups that help the poor, sick, disabled and abandoned children.
He gave them $11 million. The large amount of his fortune shocked the groups that received his gifts and even his best friends. That is because Naiman had been known to repair his own shoes with duct tape. He had sought deals to buy food from grocery stores at closing time and taken friends out to lunch at low cost restaurants.
Naiman died unmarried and childless. He loved children but also was intensely private. He saved, invested and worked extra jobs to gather money. He rarely spent the money on himself after seeing how unfair life could be for children who suffer most.
Naiman was a former banker who worked for the past 20 years at the state Department of Social and Health Services. He earned $67,234 a year and also took on side jobs. Sometimes, he worked as many as three at a time. He saved and invested enough to make several millions of dollars. He also received millions more from his parents after they died.
He left $2.5 million to the Pediatric Interim Care Center in Washington. The center is a private organization that cares for babies born to mothers who abused drugs and children with drug dependency. The center used the money to pay off its mortgage (按揭) and buy a new vehicle to transport the children.
Naiman gave $900, 000 to the Treehouse, where children without parents can choose toys and necessities for free. Treehouse is using Naiman’s money to expand its college and career support services Statewide.
【1】Why were Naiman’s best friends shocked at his donation?
A. He left nothing to his relatives.
B. He was dishonest in his economic conditions.
C. He received wealth from his parents secretly.
D. He used to be very careful to spend money.
【2】Naiman was greatly concerned about _________.
A. his moneyB. his career
C. children in troubleD. life after retirement
【3】What does Paragraph 5 mainly talk about?
A. Why Naiman’s parents turned rich.
B. Where Naiman’s fortune came from.
C. How hard Naiman worked all his life.
D. How clever Naiman was to gather money.
【4】How did Naiman’s money benefit the Pediatric Interim Care Center?
A. It improved its transport system.
B. It offered more toys to children.
C. It sent more children to college.
D. It helped more women give up drugs.
【答案】
【1】D
【2】C
【3】B
【4】A
【解析】
本文是一篇记叙文,讲述了一向花钱精打细算的Alan Naiman捐赠了1100万美元用于帮助有困难的儿童的故事。
【1】细节理解题。根据第一段中的“Alan Naiman was known for being very careful about how he spent his money.”可知,Naiman的好朋友对他的捐赠感到震惊是因为他花钱一向很谨慎,故D项正确。
【2】细节理解题。根据第二段中的“gave most of his money to groups that help the poor, sick, disabled and abandoned children.”可知,Naiman把大部分钱捐给了帮助贫困的、生病的、残疾的和被遗弃的儿童的组织,由此可知他非常关心有困难的儿童,故C项正确。
【3】主旨大意题。根据第五段内容可知,Naiman在美国社会与健康服务部工作了20年而且还做一些其他的工作赚钱,他还继承了父母数百万美元的遗产,因此本段主要讲的是Naiman的财富的来源,故B项正确。
【4】细节理解题。根据倒数第二段中的“The center used the money to pay off its mortgage (按揭) and buy a new vehicle to transport the children.”可知,儿童临时护理中心用Naiman捐赠的这笔钱还清了抵押贷款,并买了新车来接送孩子们,由此可知,Naiman捐赠的这笔钱改善了该中心的运输系统,故A项正确。