题目内容
It was a rainy day. I was riding on a bus downtown to go to . I was sitting next to a man in a business suit and didn’t much attention until we both got off at the same stop and walked to the same to get a morning paper.
The man running the stand was having a bad day. He was and unsmiling as we purchased our papers, which served to only more gloom(抑郁) to my day. The businessman caught my eye and . He then continued to smile and thanked the newsstand owner for the and for being open on such a morning to make sure we were able to get our papers. , he expressed his appreciation for something most of us would take for granted.
The newsman only with a cold expression. The businessman then pleasantly wished him a pleasant day. As we , I asked this man why he had to be pleasant to the newsman when he obviously didn’t care about and didn’t respond to his expression of and friendliness. The businessman smiled at me and said, “Why would I let someone else what I say and what I feel or what kind of day I’m going to have?”
We then to go to our respective work places. To this day, I don’t know anything about that business man. But I’ve never the words he said or the way his smile seemed like a ray of light on a gloomy day. That was a good deed 25 years ago, but the this had on my life has lasted. I never had a to thank him personally, but the way in which I choose to look at life as a result of those words is his legacy (遗赠) to me and my thanks to him.
We cannot control people and situations that come to us, but we can always control our response to them. And in such decisions lie our control and personal power to make a positive difference. And it’s something anyone and everyone can do.
1.A. schoolB. churchC. workD. hospital
2.A. drawB. payC. makeD. attract
3.A. marketB. standC. officeD. library
4.A. curiouslyB. graduallyC. eventuallyD. obviously
5.A. rudeB. modestC. angryD. kind
6.A. addB. referC. devoteD. apply
7.A. shoutedB. wavedC. confirmedD. smiled
8.A. quicklyB. luckilyC. brightlyD. loudly
9.A. bookB. presentC. paperD. food
10.A. In shortB. After allC. On averageD. As usual
11.A. respondedB. objectedC. appealedD. disagreed
12.A. ran outB. left behindC. turned awayD. put aside
13.A. attemptedB. continuedC. intendedD. expected
14.A. excitementB. gratitudeC. impressionD. assessment
15.A. ignoreB. manageC. controlD. enjoy
16.A. travelledB. disappearedC. separatedD. drove
17.A. forgivenB. sharedC. evaluatedD. forgotten
18.A. effortB. lessonC. effectD. pain
19.A. wishB. chanceC. rightD. power
20.A. positiveB. properC. fortunateD. nervous
1.C
2.B
3.B
4.D
5.A
6.A
7.D
8.C
9.C
10.A
11.A
12.C
13.B
14.B
15.C
16.C
17.D
18.C
19.B
20.A
【解析】
试题分析:虽然我们不能控制身边发生的事情,但是我们可以选择用什么样的心态来看待所发生的事情。在买报纸的时候,一个人向在雨天仍然为人们提供报纸的摊贩表示了感谢。那个人的处事方式给作者留下了深刻的印象。
1.We then to go to our respective work places.”可知,作者乘车去上班,go to work去上班,故选C。
2.didn’t much attention until we both got off at the same stop在下车之前,作者没有太注意那个男子,pay attention(to)注意,故选B。
3.The man running the stand”可知,作者和那名男子都是去报亭买早报,故选B。
4.He was and unsmiling...”可知,报亭的老板没有对作者他们微笑,显然报亭老板今天过得不好,故选D。
5.根据“unsmiling”可知,与其并列的词是一个消极词汇,报摊的负责人不可能对前来买报纸的人发脾气,作者认为那个男子对顾客很没有礼貌,故选A。
6.which served to only more gloom(抑郁) to my day这徒增了作者的不快,add...to...把......增加到......,故选A。
7.He then continued to smile”可知,和作者一起去买报纸的那个人朝作者微笑,故选D。
8. A迅速地; B幸运地;C明亮地,爽朗地;D大声地。He then continued to smile and thanked the newsstand owner他继续爽朗地笑着感谢报亭老板,故选C。
9. D食物。 thanked the newsstand owner for the 那个人感谢报亭老板下雨天照常营业卖报纸,故选C。
10. , he expressed his appreciation for something most of us would take for granted.总之,那个人对大多数人不以为然的事情表达他的感激之情,故选A。
11.The newsman only with a cold expression.然而,那个报亭的老板只是回应顾客以冷漠的表情,故选A。
12.As we , I asked this man why...买完报纸转身离开的时候,作者问那个人为什么......故选C。
13.why he had to be pleasant to the newsman when he obviously didn’t care about作者问那个人既然报亭老板不热情,他为什么还是继续对报亭老板以礼相待,故选B。
14.thanked the newsstand owner for the and for being open on such a morning...”可知,那个人向报亭老板表达了他的感激之情,而报亭老板没有什么回应,故选B。
15.动词辨析。 A忽视;B管理,设法完成;C控制,支配;D喜欢。Why would I let someone else what I say and what I feel那个人回答说,我为什么让他人左右我的思想和感受呢?言外之意是,他不在意别人是否对他的善良作出回应,根据最后一段“We cannot control people and situations”可知答案,故选C。
16.We then to go to our respective work places.作者和那个人分开,分别回各自的工作单位,respective各自的,各个的,故选C。
17.I don’t know anything about that business man. But I’ve never the words he said作者对那个人一点也不了解,但是作者不会忘记他说的话,根据下句可知,那个人的话一直影响着作者,故选D。
18.but the this had on my life has lasted那个人说的话和他的微笑给作者以持久的影响,have an effect on sb/sth对......有影响,故选C。
19.I never had a to thank him personally作者一直没有机会当面感谢那个人,故选B。
20.
考点:故事类短文阅读