题目内容

Below is a selection from a popular science book.

If blood is red, why are veins(静脉)blue?

Actually, veins are not blue at all. They are more of a clear, yellowish colour. Although blood looks red when it’s outside the body, when it’s sitting in a vein near the surface of the skin, it’s more of a dark reddish purple colour. At the right depth, these blood-filled veins reflect less red light than the surrounding skin, making them look blue by comparison.

Which works harder, your heart or your brain?

That kind of depends on whether you’re busy thinking or busy exercising. Your heart works up to three times harder during exercise, and shifts enough blood over a lifetime to fill a supertanker. But, in the long run, your brain probably tips it, because even when you’re sitting still your brain is using twice as much as your heart, and it takes four to five times as much blood to feed it.

Why do teeth fall out, and why don’t they grow back in grown-up?

Baby (or “milk”) teeth do not last long; they fall out to make room for bigger, stronger adult teeth later on. Adult teeth fall out when they become damaged, decayed and infected by bacteria. Once this second set of teeth has grown in, you’re done. When they’re gone, they’re gone. This is because nature figures you’re set for life, and what controls regrowth of your teeth switches off.

Do old people shrink as they age?

Yes and no. Many people do get shorter as they age. But, when they do, it isn’t because they’re shrinking all over. They simply lose height as their spine(脊柱)becomes shorter and more curved due to disuse and the effects of gravity(重力). Many (but not all) men and women do lose height as they get older. Men lose an average of 3—4 cm in height as they age, while women may lose 5 cm or more. If you live to be 200 years old, would you keep shrinking till you were, like 60 cm tall, like a little boy again? No, because old people don’t really shrink! It is not that they are growing backwards—their legs, arms and backbones getting shorter. When they do get shorter, it’s because the spine has shortened a little. Or, more often, become more bent and curved.

Why does spinning make you dizzy(眩晕的)?

Because your brain gets confused between what you’re seeing and what you’re feeling. The brain senses that you’re spinning using special gravity-and-motion-sensing organs in your inner ear, which work together with your eyes to keep your vision and balance stable. But, when you suddenly stop spinning the system goes out control, and your brain thinks you’re moving while you’re not!

Where do feelings and emotions come from?

Mostly from an ancient part of the brain called the limbic system. All mammals have this brain area—from mice to dogs, cats, and humans. So all mammals feel basic emotions like fear, pain and pleasure. But since human feelings also involve other, newer bits of the brain, we feel more complex emotions than any other animals on the planet.

If exercise wears you out, how can it be good for you?

Because our bodies adapt to everything we do to them. And as far as your body is concerned, it’s “use it, or lose it”! It’s not that exercise makes you healthy; it’s more that a lack of exercise leaves your body weak and easily affected by disease.

1.What is the colour of blood in a vein near the surface of the skin?

A. Blue B. Dark reddish purple

C. Red D. Light yellow

2.Why do some old people look a little shrunken as they age?

A. Because their spine become more bent.

B. Because they are more easily affected by gravity.

C. Because they keep growing backwards.

D. Because their spine is in active use.

3.Which of the following statements about our brain is true?

A. The brains of the other mammals are as complex as those of humans.

B. When our brain senses the spinning, we will feel dizzy.

C. In the long run, our brain probably works harder than our heart.

D. Our feelings and emotions come from the most developed area in our brain.

4.. In this article, we can know except _____.

A. it takes four to five times as much blood to feed our brain as to feed our heart.

B. when adult teeth are gone, they cannot grow back.

C. the reason why spinning make us dizzy.

D. how we can grow taller.

5. What is the main purpose of the selection?

A. To give advice on how to stay healthy.

B. To report the latest discoveries in medical science.

C. To challenge new findings in medical research.

D. To provide information about our body.

 

1.B

2.A

3.C

4.D

5.D

【解析】

试题分析: 文章从科学的角度解释了几个人们普遍感到困惑的问题。比如,为什么血液是红色的而血管却呈现出深蓝色呢?为什么牙齿会掉而且成年后不再长出新的牙齿呢?为什么人老了身高就变矮了呢?读了这篇文章以后,你就会恍然大悟。

1.Although blood looks red when it’s outside the body, when it’s sitting in a vein near the surface of the skin, it’s more of a dark reddish purple color.可知在靠近皮肤表层的血管里,血液是紫红色,故B选项正确。

2.细节理解题。从文章第四段When they do get shorter, it’s because the spine has shortened a little. Or, more often, become more bent and curved.可知A选项正确。

3.推理判断题。根据文章第二段, in the long run, your brain probably tips it, because even when you’re sitting still your brain is using twice as much energy as your heart, and it takes four to five times as much blood to feed it.我们可以推断从长远看来,大脑要比心脏工作更多。所以C选项正确。

4.细节理解题。根据文章第一段对血液的介绍,第三段对牙齿的介绍和第五段的内容介绍我们可以了解到ABC三项内容,但是D选项内容是文章没有涉及到的,故答案选D。

5.推理判断题。本文节选自科普图书,给人们介绍了一些人体的科学知识,比如血液、牙齿和骨骼等等,由此判断D选项正确。

考点:考查科学知识类短文阅读。

练习册系列答案
相关题目

Of all the men who ever like fresh air, no one liked it more than James Wilson did. He slept with his window open even when snow was falling outside.

One winter, he went to Finland on business. When he his room in the hotel, he found that the windows were closed to the icy air out. He did his best to open one but failed. The bed was really , but Wilson couldn`t sleep. He wasn`t able to the closed windows. No fresh air! It was to think of.

At about one o`clock in the morning, he was awake. Worrying about the air in the room, he became very angry. Where was the ? He could see something that looked like over there. He threw a shoe at it through the darkness with all the force of his strong right arm. A terrible sound of breaking glass the room, but to Wilson`s sad heart, it seemed like the sound of music.

When daylight came through the window, he and lay with his eyes closed. There was to worry about. was it? Oh, the broken window! Yes, indeed. He would have to pay that. He opened his eyes to look. Suddenly he sat up in . The window was not broken at all. The was all in one piece, just as good as it had been the night before. fresh air was entering the room through the window!

He then turned his eyes to the and saw a broken picture on the wall. There was a shoe on the floor below it, and a lot of broken glasses around the shoe.

1.A. seldomB.sometimeC.sometimesD.always

2.A.leftB.cleanedC.enteredD.examined

3.A.preventB.keepC.stopD.send

4.A.coldB.comfortableC.badD.terrible

5.A.rememberB.forgetC.remindD.think

6.A.unluckyB.worriedC.difficultD.terrible

7.A.already B.nearlyC.hardlyD.still

8.A.waiterB.managerC.windowD.light

9.A.paperB.glassC.pictureD.man

10.A.destroyedB.coveredC.filledD.entered

11.A.funnyB.strangeC.beautifulD.famous

12.A.got upB.woke upC.came intoD.came down

13.A.nothingB.anyoneC.somethingD.someone

14.A.WhatB.HowC.WhereD.Who

15.A.to B.withC.fromD.for

16.A.silenceB.surpriseC.troubleD.pain

17.A.windowB.pictureC.glassD.shoe

18.A.MuchB.NoC.StillD.Yet

19.A.outsideB.topC.sideD.bottom

20.A.lyingB.hangingC.fallingD.standing

 

A World of Color

No matter where you go, colors are everywhere! And while the colors may be the same, their meanings change depending on the country.

Colors

Different Meanings

Green

Green means “hope” in Ecuador. In the U.S., it’s a symbol of money and concern for the environment.

Purple

Purple is worn by kings and queens in Europe, while in Thailand, it’s worn by women whose husbands have died.

Black

Black is the traditional color of mourning(哀悼) in the West. But on the Pacific islands of Melanesia, it’s a symbol of beauty and speed.

White

White is considered a pure color and is worn at weddings in America. In parts of Asia, however, white is worn to funerals(葬礼) as a sign of winter, when everything is dead.

Red

Red means “beautiful” in Russia, but in South Africa, it’s the color of mourning. In the United States, a bride would be criticized(批评) for wearing a red gown. In India or China, though, brides often wear red as a symbol of good fortune.

Colors mean different things in different countries. No matter what the meaning is, color adds interest to our lives and makes them brighter.

1.In the US if you prefer the color_____, it will probably show that you are concerned about the environment.

A. green B. purple C. black D. white

2.How many colors mentioned in the passage can be used as a sign of mourning?

A. Five. B. Four. C. Three. D. Two.

3.If a bride is wearing a red gown in the wedding, she must come from_____.

A. Thailand B. America C. India D. South Africa

4.Which is true according to the passage?

A. White stands for purity in China.

B. An American bride will wear a red gown on the wedding.

C. Black is a symbol of beauty and speed in the west.

D. Purple is worn by kings and queens in Europe

5.What can we infer from the passage?

A. All the colors have different meanings in different countries.

B. From country to country, people view colors differently.

C. All the brides from China prefer to wear white gowns.

D. White is considered a pure color and often worn to funerals.

 

You may not pay much attention to your daily elevator ride. Many of us use a lift several times during the day without really thinking about it. But Lee Gray, PhD of the University of North Carolina, US, has made it his business to examine this overlooked form of public transport. He is known as the “Elevator Guy”.

“The lift becomes this interesting social space where etiquette (礼仪) is sort of odd (奇怪的),” Gray told the BBC. “Elevators are socially very interesting but often very awkward (尴尬的) places.”

We walk in and usually turn around to face the door. If someone else comes in, we may have to move. And here, according to Gray, lift users unthinkingly go through a set pattern of movements. He told the BBC what he had observed.

He explained that when you are the only one inside a lift, you can do whatever you want – it’s your own little box.

If there are two of you, you go into different corners, standing diagonally (对角线地) across from each other to create distance.

When a third person enters, you will unconsciously form a triangle(三角形). And when there is a fourth person it becomes a square, with someone in every corner. A fifth person is probably going to have to stand in the middle.

New entrants to the lift will need to size up the situation when the doors slide open and then act according to their decisions. Once in, for most people the rule is simple – look down, or look at your phone.

Why are we so awkward in lifts?

“You don’t have enough space,” Professor Babette Renneberg, a clinical psychologist at the Free University of Berlin, told the BBC. “Usually when we meet other people, we have about an arm’s length of distance between us. And that’s not possible in most elevators.”

In such a small, enclosed space it becomes very important to act in a way that cannot be understood as threatening or odd. “The easiest way to do this is to avoid eye contact(接触) ,” she said.

1.According to Gray, when people enter an elevator, they usually _____.

A. turn around and greet one another

B. look around or examine their phone

C. try to keep a distance from other people

D. make eye contact with those in the elevator

2.Which of the following describes how people usually stand when there are at least two people in an elevator? (The point in the chart refers to one person.)

3.The underlined phrase “size up” in Paragraph 7 is closest in meaning to _____.

A. ignore B. judge C. put up with D. make the best of

4.According to the article, people feel awkward in lifts because of _____.

A. the lack of space

B. someone’s odd behaviors

C. their unfamiliarity with one another

D. their eye contact with one another

 

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网