题目内容
【题目】 The long-running Detective Conan (名侦探柯南) has a strong fan base on Asian TV today.
Detective Conan tells a story about a gifted high school student detective who turns into a young boy after he is forced to take a poison. He attends a primary school and together with detective Kogoro Mouri and his daughter Ran, Conan helps the police solve difficult mysteries.
![]()
Since1994, the comic (连环漫画) has grown up with the generation of 1980s and become an indispensable part of their childhood memory. Another well-loved series is coming back—Slam Dunk. The basketball-themed manga (动漫) from 1990 to 1996 is also a fond memory from childhood.
Many people said, “Now the basketballers are coming back, and so is the little detective boy. For a moment, I thought I was turning back the clock.”
Most people can relate with the two comic series because both of them attach importance to (重视) common values that we have when we were children.
The main characters in Slam Dunk are growing up and struggling with their dreams. There are courage, friendship and intelligence in Detective Conan. The return of the comic is a chance to remember who we once were.
It wasn’t until we were adults that we realized the world wasn’t what it looked like in comics. Time flies, but the young man we admire will always stay young.
【1】What is the second paragraph mainly about?
A. The duty of a detective.B. The mystery of the police
C. The importance of childhood.D. The content of Detective Conan.
【2】What does the underlined word “indispensable” in paragraph 3 probably mean?
A. Incorrect.B. Frightening.
C. Necessary.D. Unfortunate.
【3】What is the similarity between Detective Conan and Slam Dunk?
A. They are European comics.
B. They are not popular with children.
C. They attach importance to adults’ life.
D. They focus on children’s common values.
【4】From which is the text probably taken?
A. A TV review (评论).B. A biology report.
C. A healthy magazine.D. A travel guidebook.
【答案】
【1】D
【2】C
【3】D
【4】A
【解析】
这是一篇说明文。文章主要介绍了自1994年以来,漫画与80后一起成长,成为他们童年记忆中不可或缺的一部分。其中以《名侦探柯南》和《灌篮高手》为例,说明了《灌篮高手》的主角们都在成长,都在为自己的梦想奋斗。侦探柯南有勇气、友谊和智慧。漫画的回归让我们有机会回忆起我们曾经是谁。
【1】主旨大意题。根据第二段Detective Conan tells a story about a gifted high school student detective who turns into a young boy after he is forced to take a poison. He attends a primary school and together with detective Kogoro Mouri and his daughter Ran, Conan helps the police solve difficult mysteries.(侦探柯南讲述了一个天才高中生侦探被迫服毒后变成小男孩的故事。他上小学,与侦探Kogoro Mouri和他的女儿Ran一起,柯南帮助警察解决难题。)可知第二段主要在介绍侦探柯南的故事内容。故选D。
【2】词义猜测题。根据下文Another well-loved series is coming back—Slam Dunk. The basketball-themed manga from 1990 to 1996 is also a fond memory from childhood.可知和1990年至1996年的篮球主题漫画也是童年的美好回忆一样,自1994年以来,漫画与80后一起成长,成为了他们童年记忆中不可或缺的一部分。故可知划线单词意思为“不可或缺;必要的”。故选C。
【3】细节理解题。根据第六段Most people can relate with the two comic series because both of them attach importance to (重视) common values that we have when we were children.(大多数人都能从这两部漫画中找到共鸣,因为它们都很重视我们小时候的共同价值观。)可知《名侦探柯南》和《灌篮高手》的相似之处在于,它们关注的是儿童的共同价值观。故选D。
【4】推理判断题。根据文章第一段The long-running Detective Conan (名侦探柯南) has a strong fan base on Asian TV today.(《名侦探柯南》在当今的亚洲电视剧中拥有强大的粉丝基础。)以及文章主要内容为介绍《名侦探柯南》和《灌篮高手》对80后产生的影响。故可推测文章最有可能来自一篇电视评论。故选A。