题目内容

【题目】阅读理解。

When six the very best students from different cities in Guangdong province all together chose universities in Hong Kong; when the very best students of Beijing picked up HK University while giving up the nearby Peking or Tsinghua University; when the highest enrollment (录取) rate of Hong Kong Science and Industry University reached 48:1, it’s the high time to ask where the real education heaven for students in China is.

Years ago, the answer certainly would be “Peking or Tsinghua University”. But now no one could give the exact reaction without hesitation. The only sure thing is that HK universities have gradually showed an unusual attraction to a great many mainland students.

It's no doubt to call this HK craze (狂热), which is even out of the expectation of those HK universities themselves.

How can HK universities shake the steady foundations of Peking and Tsinghua and attract so many mainland students?

First, Hong Kong universities offer large-amount scholarship, especially for the top students who can receive the sum scholarship as much as 400,000 HK dollars. Since higher education has become a kind of heavy burden of many families, it’s easy to understand why the reaction to the generous offering of HK universities is great.

Second, most HK universities receive professors and students from all over the world and carry out bilingual (双语) education. This kind of excellent language atmosphere is another attraction for mainland students.

Furthermore, university students in Hong Kong have a better chance to study abroad as exchange students.

Can mainland top universities like Peking or Tsinghua University calm as before when facing the unexpected competition from HK? Will they take relevant measures to win back the top students who once help them set the worldwide reputation? Time will explain it.

The fierce competition brought by HK universities can be a good thing for an entire improvement of education in ChinaAfter the awakening and action taking of mainland universities, they can perform better together with HK universities.

At least, it reminded the mainland universities the tuition fees (学费) are among students’ top concern when they are choosing universities. It’s time to move.

1What is the passage mainly talking about?

A. Some thought brought by the enrollment of HK universities.

B. Higher education in Hong Kong.

C. The competition between HK University and Peking University.

D. The fall of mainland universities.

2Top students from mainland apply for (申请) HK universities because ______.

A. many students now would love to study abroad to get a better experience

B. they concern only about the tuition fees when choosing universities

C. HK universities offer higher scholarship, better environment and more opportunities for their further study

D. Peking university has lost its worldwide reputation

3From the passage we can see HK universities _______.

A. didn’t mean to enroll top students from mainland

B. didn’t expect their enrollment of mainland students would be so popular

C. have strict enrollment rules and only 1 out of 48 students can get the chance to study there

D. are proud of their teaching staff and facilities

4What does the author mean by saying “It’s time to move” in the last paragraph?

A. Mainland universities should take measures as soon as possible to attract students.

B. The opportunities come for top students to study abroad.

C. Mainland universities should make full preparations to challenge HK universities.

D. Top students should be offered further education free of charge.

【答案】

1A

2C

3B

4A

【解析】

1】根据第一段及下文描述,可知本文主要讨论的是一些有香港大学招生引起的想法,故选A.

2】根据短文描述,可知大陆学生申请香港大学的主要原因是,高额的奖学金,更好的环境和更好的就业机会.故选C

3】根据There’s no doubt to call this HK craze (狂热), which is even out of the expectation of those HK universities themselves. 描述,可知香港大学并不盼望他们对大陆学生的招生如此受欢迎,故选B.

4】根据下文描述,可知大陆的大学应该尽可能的采取措施来吸引学生.故选A.

练习册系列答案
相关题目

【题目】阅读理解。

Following the Opera House and the Harbour Bridge,Australia plans to build a new landmark—a Chinese theme park,including a full-sized replica(复制品)of the gates to Beijing’s Forbidden City.The plan,which will cost £330 million,has been passed by the local government.This big park is to be built in Wyong Shire,about 50 miles north of Sydney.

The local mayor,Doug Eaton,said the park,to be finished in 2020,was built to become one of the country’s main tourist attractions.“What this park will do is to turn Wyong into a tourist destination and bring millions of money into the area.”The government has agreed to sell the land to the Australian Chinese Theme Park Pty Ltd,the personal company behind the project.The big project will begin with the building of the Forbidden City gates in 2015.

Besides a full-sized replica of the gates to Beijing’s Forbidden City,the park will also have a huge temple with a giant Buddha(佛)and a mini-city looking like Chinese water towns.There is also a part in the building style of the Tang and Song dynasties and another in the style of the Ming and Qing dynasties.It will feature a 1,000-seat theatre,restaurants,a royal villa(皇家别墅),and a children’s part built for pandas,which won’t have any pandas.

“It’s going to be a special $500 million tourist attraction,engaging more than a thousand people to work for it and bringing fast development to Wyong,”said Bruce Zhong,chairman of the ACTP.The project is designed to create a big Chinese tourist market.Experiences in many countries have shown that the more one attracts Chinese tourists,the more money one would make.For example,more than 400,000 Chinese tourists visit the state of New South Wales each year.

【1】What is Doug Eaton’s attitude to the Chinese theme park?

A.Doubtful. B.Supportive.

C.Negative. D.Disappointed.

【2】From the passage,we can learn that .

A.the Opera House and the Harbour Bridge are the only two landmarks in Australia

B.the Australian government will pay for the building of the Chinese theme park

C.the local government is against the plan of building the Chinese theme park

D.the Chinese theme park includes a kid area showing something about pandas

【3】The underlined word “engaging” in Paragraph 4 can be replaced by “ ”.

A.attracting B.organizing

C.preparing D.employing

【题目】In the hit film The Bucket List, Jack Nicholson and Morgan Freeman meet in hospital in California after they have been diagnosed with cancer. Between them they cook up(虚构) a “bucket list” ------ a to-do list of all they want to do before they kick the bucket. The movie makes you wonder what would be on your bucket list. So let’s pack up some and see what it would cost to go out and have a little fun.

THE PYRAMIDS, GIZA, EGYPT

On to the pyramids, surely on anyone’s bucket list. Exotik Tours can take you there on a variety of trips, including their popular Egypt Express which includes three nights in Cairo and a three-night Nile Cruise (乘船游览). From$1,384, including four-and five-star accommodation, 12 meals and a ton of sightseeing.

www.exotiktours.com 416-646-3347

TAJ MAHAL, AGRA, INDIA

One of the world’s most fascinating images, India’s Taj Mahal makes even Nicholson and Freeman look calm. Toronto’s Goway Travel has many suggestions for India, including a three-day independent visit to Agra. Stay at the attractive Oberoi AmarVilas overlooking the Taj. Include two breakfasts,touring and airport transfer from $1,420.

www.gowaytravel.com 416-322-1034

THE GREAT WALL, CHINA

If the Great Wall of China is on your bucket list, check into Tour East Holiday’s four-day Amazing Beijing Tour for $580 per person, four-star

accommodation, sightseeing including the Forbidden City and the Great Wall,breakfasts and two lunches, transportation and guide.

www.toureastholidays.com 416-929-0888

THE HIMALAYAS, NEPAL

And on to the Himalayas. Talk about something truly majestic (壮丽的).See the top of the world on GAP Adventures’ Everest Adventure tour, a 15-dayexploration including Everest Base Camp, teahouse lodge stays, and walking through Sherpa villages. Incredibly affordable at just $665 plus local payment of $250. GAP Adventures warns that this is a physically demanding trip.

www.gapadventures.com 416-260-0999

1The underlined phrase “kick the bucket” in Paragraph 1 means ____.

A. play a game B. pass away

C. list interesting places D. come to life

2According to the passage, where can you enjoy a view of the whole Taj Mahal?

A. At Oberoi AmarVilas B. Near the Forbidden City

C. Through Egypt Express D. In Sherpa village.

3If you take on the Everest Adventure tour, you should be aware that _____.

A. the sights may not be so good.

B. you may not be used to the food there

C. it is a tiring trip.

D. it is an expensive trip

【题目】根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项,选项中有两项为多余选项。

For most people, traveling overseas to a foreign country can be an amazing experience. However, for those who are not prepared to take part in a new culture, they may be totally overwhelmed(不知所措的) by having to go through this unfamiliar chain of events. This phenomenon is called culture shock, and often occurs when people visit a country for which they are not ready. 【1】________________ .

First of all, one must remember to prepare themselves by referring to some materials for their visit.2__________________. Instead, take some time to read, research, and look up information on the specific country you are traveling to. You can do it either through the use of a library or a bookstore, or through the Internet.

Secondly,3_______________________ Many times these people can answer questions you may have about the country, especially when you can’t find the answers from the research you have done online or in print.4_________________ So you can turn to the people who have been to the country and their experience must be of great use to you.

Lastly, after you have done everything you can to get prepared, you are on your way to your destination.5_____________ It is so important to be flexible in your travel, which really helps to break down any culture shock you might experience.

Keep these tips in mind, and be open in your travel experience. Happy traveling

A. Many people think travelling abroad is terrible.

B. In addition, firsthand experience is extremely valuable.

C. Talk with people who have visited the country.

D. Remember to deal with unexpected situations flexibly.

E. Here are some ways on how to study and live happily in a foreign country.

F. Do not just show up in a new country with no idea about what to expect even in the least.

G. One can avoid embarrassment and enjoy the trip more if they have taken some preparations against such “shock”

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网