题目内容
【题目】阅读理解![]()
![]()
(1)Why is June 6, 1990 a special day for Mommy?
A.Her dream of being a mother came true.
B.She found her origin from her Chinese mother.
C.She wrote the letter to her daughter.
D.Her female line was well linked.
(2)How does Mommy feel about her being given away?
A.It is bitter and disappointing.
B.It is painful but understandable.
C.She feels sorry but sympathetic.
D.She feels hurt and angry.
(3)What does “I stood out like a sore thumb” in Paragraph 5 mean?
A.I walked clumsily out of pains.
B.I was not easy to love due to jealousy.
C.I was impatient out of fear.
D.I looked different from others.
(4)What can be inferred from Mommy's Anglo family life?
A.She used to experience an identity crisis.
B.She fought against her American identity.
C.She forgot the pains of her early years.
D.She kept her love for Asia from childhood.
(5)Why did Mommy name her daughter “Shao-ming?”
A.To match her own birth-name.
B.To brighten the lives of the family.
C.To identify her with Chinese origin.
D.To justify her pride in Chinese culture.
(6)By “Your past is more complete than mine,” Mommy means ________.
A.her past was completed earlier than Shao-ming's
B.Shao-ming has got motherly care and a sense of roots
C.her mother didn't comfort her the way she did Shao-ming
D.her past was spent brokenly, first in Asia, then in the US
【答案】
(1)D
(2)B
(3)D
(4)A
(5)C
(6)B
【解析】本文是妈妈写给女儿的一封信,作者回忆了自己小时候的经历,以及给女儿取名字的由来。
(1)考查细节理解。根据第一段中的”You, little daughter, are the link to our female line, the legacy of other woman's pain and sacrifice 31 years ago.“可知对作者来说,1990年6月6日这一天是一个特别的日子,是因为她的母系得到了很好的传承。故D正确。
(2)考查推理判断。根据第二、三段作者的叙述可知作者母亲迫于无奈,不得不把她送到孤儿院。从作者描写的语气可以判断出对于她的被送走,她是痛苦的但又理解的。故B正确。
(3)考查句义猜测。根据第五段中的”In a family of blue-eyed blonds, though.和Whether from jealousy or someone who looked so different“都可以判断出作者在那些孩子中看起来与其他人不同。故D正确。
(4)考查推理判断。根据第五段中的”Lacking a mirror image in the mother who raised me, I had to seek my identity as a woman on my own. The Asian American community has helped me regain my double identity.“可以判断作者过去经历了一次身份危机。故A正确。
(5)考查推理判断。根据文章第五、六、七段可知,作者自身经历了身份危机。因此,妈妈给女儿取名“少明”是为了让她女儿避免她小时候的困扰。故C正确。
(6)考查句义猜测。此句的字面含义为“你的过去比我更完整”。根据下文”and each day I cradle you in your babyhood, generously giving you the loving care I lacked for my first two years.“可以判断妈妈意味着她将给予更多的慈母般的爱和归属感。故B正确。