题目内容
I never thought I would have a life-changing experience at Wal-Mart.
Although my thoughts were only on speed, the checkout line I was standing in wasn't moving as quickly as I wanted, and I glanced toward the cashier.
There stood a man in his seventies, wearing glasses and a nice smile. I thought, well, he's an old guy!
For the next few minutes I watched him. He greeted every customer before scanning the items. Sure, his words were the usual, “How's it going?” But he did something different—he actually listened to people. Then he would respond to what they had said and engage them in brief conversation.
I thought it was odd. I have grown accustomed to people asking me how I was doing simply out of robotic conversational habit. After a while, you don't give any thought to the question and just mumble something back. I could say, “I just found out I have six months to live,” and someone would reply, “Have a great day!”
But that wasn't the end.
He gave them the change, walked around the counter, and extended his right hand in an act of friendship. He looked at the customers in the eyes. “I sure want to thank you for shopping here today,” he told them. “You have a great day. Bye-bye.”
The looks on the faces of the customers were priceless. There were smiles and some sheepish grins. All had been touched by his simple gesture---and in a place they never expected. They would gather their things and walk out, smiling.
Of course, he did the same to me and I got to know his name, Marty.
Who was that guy? It was as if Sam Walton had come back from the dead and invaded this old guy’s body.
I had never walked away from that shop feeling like that.
1.The checkout line the writer was standing in moved slower than expected because_______ .
A.the cashier couldn’t work as fast as others
B.there were some big purchases
C.the cashier did more than scanning the items
D.the writer was not patient enough
2.According to the writer, when common people ask you “How’s it going?”
A.they don’t really care what you may answer
B.they are just practicing their conversation ability
C.they are inquiring about your private information
D.they don’t expect to hear any negative answers
3.What was most customers’ reaction to Marty’s behaviors?
A.They thought it priceless. B.They were in some way moved.
C.They thought it awful and odd. D.They felt somewhat offended.
4.What can we infer about Sam Walton?
A.He might be Marty’s father or grandfather.
B.He might be friendly and devoted to Wal-Mart.
C.He might have died while working in the market.
D.He might have come back from the dead once before.
5.What does the writer intend to express through the text?
A.Our everyday life is always full of surprises.
B.Most customers enjoy being treated this way.
C.Being different is a good way of doing business.
D.A little positive action can make a big difference.
1.C
2.A
3.B
4.B
5.D
【解析】
试题分析:文章大意:本文通过描述一个收银员和顾客的简单交流,这一个简单的交流却给了我很不一样的感觉,感觉受到了尊敬和理解。
1.细节理解题。根据第四段But he did something different--he actually listened to people. Then he would respond to what they had said and engage them in brief conversation.但是他做了一个不同的动作,事实上他听人们说的话并且回应人们说话,还加入了简短的对话。故C正确。
2.2】细节理解题。根据第五段I has grown accustomed to people asking me how I was doing simply out of robotic conversational habit. After a while, you don't give any thought to the question and just mumble something back我已经变得习惯于人们出于机械式的问我过的怎么样,过一会你根本不需要考虑而只是给以含糊的回答。故A正确。
3.细节理解题。根据倒数第四段All had been touched by his simple gesture--and in a place they never expected.所有人都被他简单的动作感动了。故B正确。
4.细节推理题。通读全文可以从他对顾客的热情知道:他是一个友好的人,忠于自己的岗位。故B正确。
5.主旨大意题。文章开头提到了I never thought I would have a life-changing experience at Wal-Mart.作者在沃尔玛有改变一生的经历,而下文All had been touched by his simple gestur所有人都被他简单的动作所感动。故D正确。
考点:考查人生百味类短文阅读
阅读下列应用文及相关信息,并按照要求匹配信息。首先请阅读下列社会研究报告的文章标题及插图:
A |
| Simple Way to Boost Marital Happiness? Say ‘Thank You’. ‘Thank You’goes a long way to keeping couples happy. |
B |
| Dads Struggle to Find Work—Life Balance Working dads say work—life balance is hard to find. |
C |
| What Workers Want From Their Bosses...Besides Money Money isn’t everything,and they need recognition as well. |
D |
| Bosses Say It Is, Indeed,Lonely at the Top CEOs of public firms say they feel especially isolated. |
E |
| Americans Say They are Healthy, But Not Wealthy Americans are evaluating the health of their personal finances with the same rigor as they do their physical health. |
F |
| Higher Housework Burden Stresses Women Unequal employment and pay add to mom’s stressors,because they make her feel the need to do more housework. |
下面是这些研究报告的主要内容。请把相关的内容与它们的标题匹配起来。
1.Work appears to be taking its toll on the relationship between dads and their families, a new study finds. CareerBuilder’s annual Father’s Day survey found that 22 percent of fathers say their work has negatively affected relationships with their children, while 26 percent believe their job has hurt relationships with significant others.
2.U.S.workers are looking for a little pat on the back,according to a new study.The latest Globoforce Workforce Mood Tracker revealed that more than half of employees would leave their current job to go work for a company that recognized their efforts. The research shows a direct correlation between recognition and retention.
3.It’s lonely at tile top, and CEOs know that better than anyone, according to a new poll.While being a CEO may come with prestige and financial benefits.a study by RHR International, a global executive talent development firm, revealed that the high, ranking position is often accompanied by isolation.
4.While women are doing less housework than they used to. they still take on the brunt of the household cleaning chores. New research indicates that this extra work stresses them out,and that stress worsens when there is salary or gender inequality present in the relationship. Though both men and women spend less time spent on domestic duties, women still take on a large amount of the work, studies show.
5.Saying “thank you” may be a simple way to boost marital happiness,new research suggests. This cycle of appreciation may also make for longer-lasting relationships.” Feeing appreciated by your partner influences how you act in your relationship, and how much you want to stay in that relationship,”study researcher told LiveScience.