题目内容
Nuclear power’s danger to health, safety, and even life itself can be summed up in one word: radiation.
Nuclear radiation has a certain mystery about it, partly because it cannot be detected by human senses. It can’t be seen or heard, or touched or tasted, even though it may be all around us. There are other things like that. For example, radio waves are all around us but we can’t detect them, sense them, without a radio receiver. Similarly, we can’t sense radioactivity without a radiation detector. But unlike common radio waves, nuclear radiation is not harmless to human beings and other living things.
At very high levels, radiation can kill an animal or human being immediately by killing masses of cells in vital organs. But even the lowest levels can do serious damage. There is no levels of radiation that is completely safe. If the radiation does not hit anything important, the damage may not be serious. This is the case when only a few cells are hit, and if they are killed immediately. Your body will replace the dead cells with healthy ones. But if the few cells are only damaged, and if they reproduce themselves, you may be in trouble. They can grow into cancer. Sometimes this does not show up for many years.
This is another reason for some of the mystery about nuclear radiation. Serious damage can be done without the victim being aware at the time that damage has occurred. A person can be irradiated(辐射)and feel fine, then die for cancer five, ten, or twenty years later as a result. Or a child can be born weak as a result of radiation absorbed by its grandparents.
Radiation can hurt us. We must know the truth.
1.What is the most dangerous factor of nuclear power?
A. Radiation B. Quantity
C. Amount D. Place
2.Which of the following statements is true?
A. Nuclear radiation can do harm to human beings.
B. Nuclear radiation cannot do harm to human beings.
C. Nuclear radiation can be detected by human senses.
D. Nuclear radiation is just like common radio waves.
3.How can nuclear radiation kill an animal?
A. By damaging its heart.
B. By killing a few cells.
C. By killing many cells in important organs.
D. By hitting any place in its body.
4.Why does nuclear radiation have a certain mystery?
A. Because human beings learn its harmfulness.
B. Because it can do harm to a person while the victim isn't aware the damage has occurred.
C. Because nuclear radiation can kill a person very easily.
D. Because human beings have no effective machine in order to detect nuclear radiation.
5.If a human being is hit by nuclear radiation, he may _______.
A. die of cancer after many years
B. die immediately
C. have a child who may be born weak
D. all of the above
1.A
2.A
3.C
4.B
5.D
【解析】
试题分析:文章介绍核辐射对人类和动物的危害,如果辐射较弱,可能会危害健康,有的影响不是明显的,但是人们可能多年后会死于癌症,或会对后代产生影响,如果核辐射量大,对导致死亡。
1.A细节理解题。根据第一段提到Nuclear power’s danger to health, safety, and even life itself can be summed up in one word: radiation可知选A项。
2.A细节题:从第三段的句子:But if the few cells are only damaged, and if they reproduce themselves, you may be in trouble. They can grow into cancer. Sometimes this does not show up for many years.可知核辐射会导致人类的癌症,选A。B项是如果核辐射的量比较低,对人是安全的,这和第三段的句子:But even the lowest levels can do serious damage.是矛盾的,C项的意思是核辐射能够被人感觉到,这个和第二段的:Nuclear radiation has a certain mystery about it, partly because it cannot be detected by human senses.是不符的,D项的意思是核辐射就像普通的无线电报,这和第二段的句子:But unlike common radio waves, nuclear radiation is not harmless to human beings and other living things. 是矛盾的。
3.C细节题:从第三段的句子:At very high levels, radiation can kill an animal or human being immediately by killing masses of cells in vital organs. 可知核辐射可以杀死重要器官的细胞从而使动物立刻死亡,选D
4.B 细节题。根据倒数第二段提到This is another reason for some of the mystery about nuclear radiation. Serious damage can be done without the victim being aware at the time that damage has occurred.可知当受害者没有意识到危险时,就可以发生危险,故选B项。
5.D细节题:从第一段Nuclear power’s danger to health, safety, and even life itself can be summed up in one word: radiation.可知核辐射可以致人死亡,最后一段A person can be irradiated(辐射)and feel fine, then die for cancer five, ten, or twenty years later as a result.可知A是一个原因,核辐射可以让人多年后死于癌症,也会生出虚弱的孩子,所以ABC三项都提到了,选D。
考点:健康类阅读。