题目内容
【题目】任务型阅读
A conflict at work is common. If you can avoid conflict, it means you will win what you want regardless of what the other person wants. Since the potential problem has not been removed, it will simply reappear later
Be aware of the fact that some conflicts are unavoidable at work. On many occasions(场合), conflict and disagreement are likely to happen. But when a conflict happens it is not the end of the world.Conflicts mean that people care enough to disagree strongly. The trick is not to allow the conflict to go on forever.
Solve a conflict when it starts, as it only gets worse with time going by. Everyone is waiting for the other to admit he or she is wrong and gets more unpleasant after the conflict has lasted a while. It is necessary to interrupt the "waiting game" before it gets to that point.
Ask nicely. If somebody has done something that makes you angry, or if you don't understand their viewpoints or actions, simply asking nicely about them can make a world of difference. Never assume that people do what they do to annoy or hurt you. Sometimes there is a good reason why that person does what he or she does, and a potential conflict disappears right there.
Appreciate.Tell them why it is worth it to you to solve the conflict. This can be difficult as few people find it easy to appreciate a person they disagree strongly with, but it is a great way to move forward.
A. Praise the other part in the conflict
B. Deal with conflicts sooner rather than later.
C. Invite the other person to talk about the situation.
D. Do remember to make an enquiry, not an accusation of any sort.
E. Here are the necessary steps to effectively get rid of conflicts at work
F. On the contrary, it can be the beginning of an interesting learning process.
G. Clear thinking is unlikely to happen while an argument continues to boil over.
【答案】E;F;B;D;A
【解析】本文是一篇议论文,工作中的冲突是常见的。该如何理智地解决工作中出现的冲突呢,作者给出了几条实用的建议。
(1)考查上下文理解和逻辑推理。根据空前“Since the potential problem has not been removed, it will simply reappear later.”可知,工作中的冲突是常见的,有时候是不可避免的,那么就应该探讨解决工作中的冲突的建议,所有E项内容是很好的顺成。故选E。
(2)考查上下文理解和逻辑推理。根据空前“But when a conflict happens it is not the end of the world.” 可知,当冲突发生时,不是多么可怕的事情,那么“相反,它可以是一个有趣的学习过程的开始”是语意的顺成。故选F。
(3)考查上下文理解和逻辑推理。根据空后“Solve a conflict when it starts, as it only gets worse with time going by.”建议大家在一开始时就要解决冲突,因为它只会随着时间的推移而变得更糟。所以“及早处理冲突”是本段的主题。故选B。
(4)考查上下文理解和逻辑推理。本段的主题是“Ask nicely.”即“恰当的讯问”,所以“一定要做个询 问,而不是任何种类的指控”符合上下文。故选D。
(5)考查上下文理解和逻辑推理。根据空后“This can be difficult as few people find it easy to appreciate a person they disagree strongly with, but it is a great way to move forward.”可知,作者建议要感 激、赞扬和你产生冲突的一方。故选A。