题目内容
7.Aviaphobia or fear of flying is believed to rank as the second most common fear,next to the fear of speaking in public.According to a recent statistical study in the United States,44% of the Americans interviewed admitted some fear of flying.What is ironic is that this kind of uncontrolled fear is not only limited to those who have not yet had the experience of flying,but also known to bother people working in airlines,including stewards and stewardesses,and even business people for whom frequent air travel is a necessity.What causes aviaphobia has caused brilliant minds in the medical and psychological fields.Psychologists explain that fear of flying envelops other fears----fear of heights,fear of closed-in places,and most importantly,the fear of dying.On top of that,there is the"vicarious factor",which means one may have had a painful experience associated with flying that has caused the overpowering fear of air travel.What happened to John Smith,an executive with a computer company,is a case in point.In 1979,while he was on the runway at a Chicago airport,another plane blew up,killing 275people.He witnessed the disaster with his own eyes,and since then,he has occasional nightmares about the tragedy despite more than three decades.That experience has badly influenced him so that even up to now,whenever he boards a plane,he is caught in an uncontrolled feeling of pain.
Actually,about a third of aviaphobes are less afraid of dying in a crash than of losing control of themselves.They are afraid that it may be seen as a sign of weakness,and therefore may threaten their jobs and inter-personal relationships,or even cause their loss of respectability.This explains why overachievers and perfectionist feel it a need to be in control always.Once they are on board,such kind of people will be too much alert.They sometimes spend their entire trip observing the flight attendants or the details of the small world surrounding them.Thus,they become sleepless and tense during their long flights,sometimes lasting for 10hours or even longer.Consequently,they become physically exhausted and mentally drained before their flight is over.
69.What can be inferred from the first paragraph?C
A.44% of Americans are afraid of flying.
B.fear of flying happens only among people without flying experience.
C.some of the people who need to fly often in their jobs are afraid of flying.
D.stewards and stewardesses don't fear as soon as they board the plane.
70.Which of the following is true according to the passage?B
A.The fear of speaking in public is the second most common fear next to aviaphobia.
B.Over 30% of people afraid of flying are more concerned about losing control of themselves.
C.The example of John Smith shows that the painful experience related to flying will recover soon.
D.Aviaphobes easily become physically and mentally drained because the flight is long and exhausting.
71.The reason why aviaphobes feel it a need to conceal their fear of flying is thatD.
A.they can't afford to lose their jobs.
B.they are afraid that it will affect their relationship with friends.
C.it is a big and dark secret.
D.it may be viewed as a sign of timidity that may put their social position at risk.
72.Which of the following might be the best title for the passage?C
A.The causes of aviaphobia
B.Psychologists'attitudes toward aviaphobia
C.Some facts about aviaphobia
D.The definition of aviaphobia.
分析 本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了关于大多数人恐惧飞行的研究.
解答 69.C.推理判断题.根据第一段What is ironic is that this kind of uncontrolled fear is not only limited to those who have not yet had the experience of flying,but also known to bother people working in airlines,including stewards and stewardesses,and even business people for whom frequent air travel is a necessity可知从第一段可以推断出有些在他们的工作经常飞行的人其实也害怕飞行;故选C.
70.B.细节理解题.根据第三段Actually,about a third of aviaphobes are less afraid of dying in a crash than of losing control of themselves可知超过30%的人害怕飞行,他们更担心自己失去控制;故选B
71.D.细节理解题.根据第三段They are afraid that it may be seen as a sign of weakness,and therefore may threaten their jobs and inter-personal relationships,or even cause their loss of respectability可知aviaphobes觉得需要掩饰他们对飞行的恐惧因为它可以被看作是一个标志,可以对自己的社会地位造成风险;故选D.
72.C.推理判断题.根据第三段They are afraid that it may be seen as a sign of weakness,and therefore may threaten their jobs and inter-personal relationships,or even cause their loss of respectability可知这篇文章最好的题目关于aviaphobia的一些真相;故选C.
点评 考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.