题目内容
17.The fourth round of heavy smog to hit Beijing in four weeks has sent more people to the hospital with respiratory(呼吸的) illnesses and led to calls for laws to control the pollution.Pan Shiyi,a celebrity real estate(房地产)developer said he is planning to propose a Clean Air Act to the local government.As a representative to the Beijing Municipal People's Congress,he started an online survey at 9:20a.m.Within three hours,more than 25,000web users,or 99percent of total respondents,welcomed his proposal on Sina Weibo,China's Twitter.
They have good reasons to stand alongside Pan.The latest round of haze(雾霾)reduced visibility to under 500meters in many parts of the city.The smog has also led to a great increase in respiratory illnesses,particularly among children and the elderly.Anxious parents and doctors almost all blame the smoggy air for the illnesses.Though most schoolchildren are home for the winter holidays,the bad air can easily move indoors.Besides,ordinary medical masks fail to provide adequate protection,so some people have turned to gas masks and respirators(呼吸器).
The causes of the scary smog are rather mysterious,though experts blame excessive emissions(过多排放)and the mountains around Beijing that trap pollution in winter,unless there is adequate wind to clear it away.Some critics have pointed fingers at China's top two oil firms,China National Petroleum Corp and China Petrochemical Corporation,saying the companies'outdated production technologies produce large quantities of substandard,high-polluting gas fuel.
Meanwhile,concerned Beijingers have moved their brainstorming sessions(会议) to cyberspace.If Pan's proposal for a Clean Air Act is adopted,netizens say the new law should include items providing for"car-free days"in times of smog,higher standards for vehicle fuel,stricter restrictions on industrial and exhaust gas emissions,and more effective protection for the public.
Beijing is not the only city that has ever lost the blue sky.Five days of thick fog caused thousands of deaths in Britain in December 1952,urging the government to pass the first Clean Air Act in 1956,which introduced smokeless zones and cleaner fuels to reduce pollution.That may provide some experience for Beijing to refer to.
13.Why did Pan Shiyi started an online survey?D
A.To investigate the public's opinions on pollution.
B.To tell people the danger of the smoggy weather.
C.To call on more people to support his proposal.
D.To collect supporting evidences for his proposal.
14.Britain is mentioned in the last paragraph toA.
A.suggest Beijing should learn from other countries
B.let people know many places have this problem
C.tell people the situation in Britain is worse
D.call on the government to pass Britain's Clean Air Act
15.What's the best title for this passage?B
A.The Use of Gas masks and Respirators
B.Beijingers Call for Clean Air Act
C.Effective Protection for Blue Sky
D.The Mysterious Causes of the Scary Smog.
分析 本文主要讲述的是雾霾天气对北京产生的巨大影响,想要中国在空气治理这一方面做出更多的努力.
解答 13:D 细节题.由第二段第一句"Pan Shiyi,a celebrity real estate developer said he is planning to propose a Clean Air Act to the local government."和最后一句"Within three hours,more than 25,000 web users,or 99 percent of total respondents,welcomed his proposal on Sina Weibo,China's Twitter."可知潘石屹在微博上发布调查是为了收集网民支持他提议的证据,所以D项正确.
14.A 推理题.根据文章最后一段Five days of thick fog caused thousands of deaths in Britain in December 1952,urging the government to pass the first Clean Air Act in 1956,which introduced smokeless zones and cleaner fuels to reduce pollution.That may provide some experience for Beijing to refer to可知是为中国的治理雾霾提出了一个学习的对象,就是1956年的英国所采取的措施.故A正确.
15.B 主旨大意题.根据文章第一段可知本文主要讲述的是雾霾天气对北京产生的巨大影响,想要中国在空气治理这一方面做出更多的努力.故B正确.
点评 本文是一个科教类阅读理解,题目涉及多道细节理解题,做题时结合原文和题目有针对性的找出相关语句进行仔细分析,结合选项选出正确答案.推理判断题也是要在抓住关键句子的基础上合理的分析才能得出正确答案,切忌胡乱猜测,一定要做到有理有据.
| Chile,South America February 16 The sunlight was shining so brightly as our plane flew over the snow-covered Andes mountains,which seemed to go on forever. |
| Drake Passage-aboard the tour ship Explorer February 19 We were welcomed today by the captain and crew.They gave us warm Antarctic jackets and talked happily with us.Sea birds followed the ship closely,sailing in the cold wind.As we headed south,we saw a pink ship in the distance.Our captain explained that it was not a ship but an iceberg-the first one of our trip. |
| Deception Island,Antarctica February 21 We landed on Bailey Head,where thousands and thousands of penguins (企鹅) greeted us.The crew gave us a set of rules to follow to protect the environment.Mark,one of the scientists on our ship,asked us to bring him any rubbish that we find.He is studying the amount of rubbish created by tourists in Antarctica each year. At night we listened to Christina,a woman scientist.She explained the plant and animal life to us.Then she showed us a DVD on Antarctica. The more I see,the more I want to learn. |
| Cuverville Island,Antarctica February 23 We awakened this morning to the noisy sound of penguins.They're loud!We met a team of biologists living in tents.They are studying the effect of tourists on baby penguins.When our captain invited the biologists to come on board for a hot shower,they joined us immediately.Then we cruised (乘邮轮) through the icebergs,which appeared in unbelievable shapes and sizes,as the sun was sinking in the sky.They seemed to be works of art. |
A.They climbed a snow-covered mountain.
B.They bought warm Antarctic jackets.
C.They studied the rubbish they had found.
D.They watched a DVD on Antarctica.
67.In the passage,B are referred to as works of art.
A.islands
B.icebergs
C.penguins
D.sunsets
68.The passage is most likely to beA.
A.a travel diary
B.a science report
C.a job advertisement
D.a romantic story.