题目内容

9.How to Train Your Dragon by British author Cressida Cowell is one of the best pieces of children's literature.A child can make a whole alternative universe with a vivid imagination and Toothless,the hero's hunting dragon,thus turning a rainy day into an adventure of a lifetime.However,if you have never read the book but instead choose to see the film version,you might think you were seeing a new-age war movie meant for adults rather than children.
Let's look at Where the Wild Things Are for further discussion.The story centers around a lonely eight-year-old boy named Max,who sails away to an island.Creatures living there declare Max their king.
What an amazing piece of children's literature!A treasure for every child's library.Yet,children were crying in the movie theatre.Owls were falling from the sky,chicken's arms were being torn off,and a child was running around a dark abandoned world fighting evil as the only human.It was almost as if Hollywood could not imagine children enjoying a movie for its basic literature content.Hollywood might be right.But more and more its audience are complaining that there is an increased amount of violence in children's stories today than in the past.
While there appears to be a trend in our society to make more violence more accessible to younger children,books and literature are generally an exception.I truly believe that children's literature has become more vivid,and more colorful.This is a great treasure for the children,and is certainly not violent.What has changed the children's stories of today is not the writers,but the film industry.In some way,children's literature is just being strangely twisted(扭曲).I wonder how much influence the authors have over this.

5.The text is mainly aboutD.
A.two good books for children
B.how a book is adapted into a film
C.whether children should go to the movies
D.whether children's movie is getting more violent
6.It can be inferred that the film Where the Wild Things Are isB.
A.moving  B.frightening  C.interesting  D.amazing
7.According to the text,the author thinks thatA.
A.the film industry's treatment of children's literature is wrong
B.writers should provide more colorful works for children
C.there is an increase in violence in children's literature
D.children should read books rather than see films.

分析 本文属于说明文阅读,作者通过这篇文章主要向我们描述了文章讲述了好的儿童文学作品是孩子的文化宝库,丰富了孩子们的想象力和创作力.然而一些好莱坞的电影改编作品掺加了太多的暴力元素,对孩子的成长产生了不好的影响.

解答 5.D.主旨大意题.通读全文,可知文章介绍了两部好的儿童文学作品,然而改编成电影之后掺加很多暴力元素,并不适合儿童观看,由此引出儿童文学作品是否有太多暴力元素.故选D.
6.B.推理判断题.根据文章第三段中"children were crying in the movie theatre.Owls were falling from the sky,chicken's arms were being torn off,and a child was running around a dark abandoned world fighting evil as the only human"孩子们在电影院哭了.猫头鹰从天上掉下来,鸡的胳膊被撕掉,和一个孩子在四处黑暗被抛弃的世界中成为对抗邪恶唯一的人.由此可知这部电影是很可怕的.故选B.
7.A.细节理解题.根据最后一段中"What has changed the children's stories of today is not the writers,but the film industry."今天改变孩子们故事的不是作者,而是电影行业,可知作者认为儿童文学在电影行业中的处理是错误的.故选A.

点评 考察学生的细节理解和推理判断能力,做细节理解题时一定要找到文章中的原句,和题干进行比较,再做出正确的选择.在做推理判断题不要以个人的主观想象代替文章的事实,要根据文章事实进行合乎逻辑的推理判断.

练习册系列答案
相关题目
13.On Thursday afternoon,with all the housework(61)finished(finish),Mrs White locked the door and went to the women's club(62)as usual.It was a pleasant way of passing time for an old woman who lived alone.When she came home,she sensed something(63)unusal(usual).Had someone got in?The back door and the windows were all locked and there was no sign of forced entry.Had anything been taken?She went from room to room,checking,and found her camera and watch(64)missing
(miss).
The(65)following( follow ) Thursday she went out at her usual time,but didn't go to the club.Instead,she took a short walk in a park nearby and came home,(66)leting(let) herself in through the back door.She settled down to wait and see what (67)would happen( happen).
It was 4o'clock when the front doorbell rang.Mrs White was making tea at the time.The bell rang again,and the next moment she heard her letter-box being pushed open.Picking up the kettle(壶)of boiling water,she moved quietly towards the door.A piece of wire appeared through the letter-box,and then a hand.The wire turned and caught around the knot(圆形旋钮)on the door-lock.Mrs White raised the kettle and poured the water over the hand.A sharp cry was heard outside as the wire fell to the floor and the hand was pulled back,(68)whichwas followed by the sound of running feet.
It wasn't long (69)beforethe police caught the thief.And Mrs White was admired at the club for her(70)successful( success ) self-protection.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网