题目内容

【题目】The Taj Mahal (泰姬陵) is a love story, a sad and beautiful one. If it didn’t exist, we would easily imagine that the story of its construction was simply a fairy tale. Three hundred years ago, there lived an Indian emperor called Shah Jahan. His wife was a beautiful and bright woman whom he loved greatly. Her title was Mumtazl Mahan: its shortened form Taj Mahal, means “pride of the palace”. In the year 1630 this beloved wife of the emperor died. He was so brokenhearted that he thought of giving up his throne(皇位). Out of his love for his wife, he decided to build her the most beautiful tomb that had ever been seen.

He summoned(召集)the best artists and architects from India, Turkey, Persia and Arabia and finally, the design was complete. It took more than twenty thousand men working over a period of 18 years to build the Taj Mahal, one of the most beautiful buildings in the world.

The building itself stands on a marble platform 29 meters square and 6-7 meters high. Towers rise from each of the four corners. The Taj itself soars another 61 meters into the air. It is an eight-sided building made of white marble.

The emperor planned to build an identical tomb of black marble for himself on the other side of the river connected by a silver bridge. However his son put him into a prison in the palace before he could finish, and for the rest of his life, he could only gaze across river at the tomb of his beloved wife.

1The whole passage tells us about ______.

A. a beautiful fairy tale

B. the story of the Taj Mahal

C. white and black marble tombs made for two emperors

D. the love story of Emperor Shah Jahan and his wife

2Which of the following statements is NOT true about the Taj Mahal?

A. It was completed quickly owing to the efforts of the best artists and workers.

B. A lot of people took part in the building work

C. It is a magnificent building.

D. It is a tomb for the emperor’s beloved wife.

3The emperor’s own tomb was designed to be ____________.

A. 61 meters high B. eight-sided

C. black-colored D. white-colored

4The emperor _____________.

A. died soon after Taj Mahal died

B. was killed by his son

C. was beloved by his people

D. died after 1648

【答案】

1B

2A

3C

4D

【解析】试题分析: 本文主要介绍了泰姬陵,这座世界上最宏伟建筑的历史由来。泰姬陵的修建是为祭奠一位王妃蒙泰姬玛尔的陵墓,是王妃之夫,莫卧尔王朝的沙贾汗皇帝为纪念爱妻而修建的

1B考查文章主旨题。全文主要介绍了泰姬陵的历史背景故事。文章通过讲述莫卧尔王朝的沙贾汗皇帝与王妃蒙泰姬玛尔的爱情故事,王妃蒙泰姬玛尔逝世后,为纪念爱妻而修建的陵墓,故选B

2A考查细节理解题。从文中“It took more than twenty thousand men working over a period of 18 years to build the Taj Mahan”超过两万名工人花了超过18年之久的时间来建造泰姬陵,这一描述与A选项中“It was completed quickly owing to the efforts of the best artists and workers.”泰姬陵在最好的艺术家和工匠的努力下很快就竣工了,是不相符的。

3C考查细节理解题。从文中“The emperor planned to build an identical tomb of black marble for himself on the other side of the river connected by a silver bridge.”皇帝计划在与银桥相连的河的另一边为自己修建一座由黑色大理石筑成的陵墓,故选C

4D考查细节推断题。从文中“In the year 1630 this beloved wife of the emperor died.”“It took more than twenty thousand men working over a period of 18 years to build the Taj Mahan.”王妃是1630年逝世,建造泰姬陵花了超过18年,根据这可以推算皇帝是在1648年之后逝世的,故选D

考点 :文化类阅读。

练习册系列答案
相关题目

【题目】America is a mobile society. Friendships between Americans can be close and real, yet disappear soon if situations change. Neither side feels hurt by this. Both may exchange Christmas greetings for a year or two, perhaps a few letters for a while — then no more. If the same two people meet again by chance, even years later, they pick up the friendship. This can be quite difficult for us Chinese to understand, because friendships between us flower more slowly but then may become lifelong feelings, extending (延伸) sometimes deeply into both families.

Americans are ready to receive us foreigners at their homes, share their holidays, and their home life. They will enjoy welcoming us and be pleased if we accept their hospitality (好客) easily.

Another difficult point for us Chinese to understand Americans is that although they include us warmly in their personal everyday lives, they don’t show their politeness to us if it requires a great deal of time. This is usually the opposite of the practice in our country where we may begenerous with our time. Sometimes, we, as hosts, will appear at airports even in the middle of the night to meet a friend. We may take days off to act as guides to our foreign friends. The Americans, however, express their welcome usually at homes, but truly can not manage the time to do a great deal with a visitor outside their daily routine. They will probably expect us to get ourselves from the airport to our own hotel by bus. And they expect that we will phone them from there. Once we arrive at their homes, the welcome will be full, warm and real. We will find ourselves treated hospitably.Z*X*X*K]

For the Americans, it is often considered more friendly to invite a friend to their homes than to go to restaurants, except for purely business matters. So accept their hospitality at home!

1The writer of this passage must be ______.

A. an American B. a Chines

C. a professor D. a student

2Which of the following statements is TRUE according to the passage?

A. Friendships between Americans usually extend deeply into their families.

B. Friendships between Americans usually last for all their lives.

C. Americans always show their warmth even if they are very busy.

D. Americans will continue their friendships again even after a long break.

3The underlined words “generous with our time” in Paragraph 3 probably mean ______.

A. strict with time B. serious with time

C. careful with time D. willing to spend time

4A suitable title for this passage would probably be “______”.

A. Friendships between Chinese

B. Friendships between Americans

C. Americans’ hospitality

D. Americans’ and Chinese’s views of friendships

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网