题目内容
What makes one person more intelligent than another? What makes one person a genius, like the brilliant Albert Einstein, and another person a fool? Are people born intelligent or stupid, or is intelligence the result of where and how you live? These are very old questions and the answers to them are still not clear.
We know, however, that just being born with a good mind is not enough. In some ways, the mind is like a leg or an arm muscle. It needs exercise. Mental (done with the mind) exercise is particularly important for young children. Many child psychologists (心理学家) think that parents should play with their children more often and give them problems to think about. The children are then more likely to grow up bright and intelligent. If, on the other hand, children are left alone a great deal with nothing to do, they are more likely to become dull and unintelligent.
Parents should also be careful with what they say to young children. According to some psychologists, if parents are always telling a child that he or she is a fool or an idiot, then the child is more likely to keep doing silly and foolish things. So it is probably better for parents to say very positive (helpful) things to their children, such as “That was a very clever thing you did.” or “You are such a smart child.”
1. The words “intelligent” and “brilliant” in the first paragraph probably mean _______ while “dull” in the second paragraph means _______.
A. bright and splendid; slow in thinking and understanding
B. pretty and handsome; ordinary-looking
C. great and important; common
D. hopeful and helpful; careless
2.According to the context we can guess that a genius is ______ while an idiot is _______.
A. a normal person; a funny person
B. a strong person; a weak person
C. a highly intelligent person; a foolish or weak-minded person
D. a famous person; an ordinary person
3.A person ________ is more likely to become a genius.
A. whose parents are clever
B. often thinking about difficult problems
C. often helped by his parents and teachers
D. born with a good brain and putting it into active use
4.Which of the following is NOT true according to the article?
A. Parents play an important part in their children’s growth.
B. The less you use your mind the duller you may become.
C. Intelligence is obviously the result of where and how you live.
D. What makes a person bright or stupid is still under discussion.
1.A
2.C
3.D
4.C
【解析】
试题分析:一个人聪明与否,仅仅靠天生的智商是不够的,后天的智力训练对于孩子很重要,所以家长要注意这一点。
1.A词义猜测题。由于第一段中用“brilliant”来修饰Albert Einstein,所以“intelligent” and “brilliant”表示“聪明”,而根据第二段的语境:心理学家建议家长应更多地让孩子们思考,这样会使他们变得更加地聪明,而另一方面,如果让孩子什么也不做,(显然)会让他们变得“愚钝”。所以第二段中的“dull”意为“迟钝的,愚钝的”,故该题正确答案为A.
2.C推理判断题。根据文章第二句“What makes one person a genius, like the brilliant Albert Einstein,”可知“genius”指天才,聪明人。根据文章最后一段中“if parents are always telling a child that he or she is a fool or an idiot, then the child is more likely to keep doing silly and foolish things. ”可知“an idiot”与“a fool”近义,意为“白痴,蠢人”,故该题正确答案为C.
3.D推理判断题。文章讲到了:成为天才、聪明人,天生的智商还不够,还需要后天的脑力训练。故该题正确答案为D.
4.C细节推理题。文章并没提到生活的地点和方式会对智商有影响,故该题答案为C.
考点:科普说明文的阅读
假设你是李华,请根据下表提示给你的笔友Jack写信,向他介绍你的两位朋友刘伟和张达休假计划,并顺便征询Jack对你的休假有何建议。
刘伟 | 张达 | 李华 |
上网、听音乐、看电视 | 读书 | |
游泳、打网球 | 社会公益活动 | 还没有决定; 请对方提建议 |
做家务 | 旅游、参观梦想大学 |
注意:1. 词数:120左右;
2. 文章的开头和结尾已为你写好,不计入总词数。
Dear Jack,
I am writing to tell you about my friends? plans for the holidays.
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
____________________________________________________________________________
Yours sincerely,
Li Hua
选词填空 (共10小题; 每小题1分, 满分10分)
请用方框中词语的适当形式完成下列句子,每个词只能用一次。
as well as go off be filled pay attention to give up can’t stand be fond of early in the morning suffer from switch on |
1.Every minute of the day with urgent matters.
2.Nowadays, more people Chinese festivals, which help to promote Chinese culture.
3.Some people the television simply to kill their spare time.
4.I used to pop music very much and spent a lot of money on CDs.
5.The old people the children like this film.
6.To catch the first bus, they had to get up .
7.My mother is very determined and never easily.
8.Litter Jane is shy and speaking in front of a big crowd.
9.In big cities in China, citizens the worst air pollution of all time now.
10.The thieves ran away as soon as the alarm .