题目内容
【题目】阅读理解
Green is an important color in nature. It is the color of grass and the leaves on trees. It is also the color of most growing plants.
Sometimes, the word green means young, fresh and growing. Sometimes, it describes something that is not yet ripe or finished. For example, a greenhorn is someone who has no experience, who is new to a situation. In the fifteenth century, a greenhorn was a young cow or ox whose horns(角) had not yet developed. A century later, a greenhorn was a soldier who had not yet had any experience in battle. By the eighteenth century, a greenhorn had the meaning it has today—a person who is new in a job.
Someone who has the ability to grow plants well is said to have a green thumb. The expression comes from early nineteen hundreds. A person with a green thumb seems to have a magic touch that makes plants grow quickly and well. You might say that the woman next door has a green thumb if her garden continues to grow long after your plants have died.
The Green Revolution is the name given some years ago to the development of new kinds of rice and other grains. The new plants produced much larger crops. The Green Revolution was the result of hard work by agricultural scientists who had green thumbs.
Green is also the color used to describe the powerful feeling, jealousy(嫉妒). The green-eyed monster is not a frightening creature from outer space. It is an expression used about four hundred years ago by British writer William Shakespeare in his play “Othello”. It describes the unpleasant feeling a person has when someone has something he wants. A young man may suffer from the green-eyed monster if his girlfriend begins going out with someone else. Or, that green-eyed monster may affect your friend if you get a pay rise and he does not.
(1)A greenhorn now refers to ____.
A.a cow without horns
B.a new solider
C.a young horse
D.a person who is new in a job
(2)A person who has a green thumb is a person ____.
A.whose garden is greener than others'
B.whose thumbs are of green color
C.who is good at growing plants
D.who is younger than his neighbors
(3)The author is actually talking about ____.
A.language
B.colors
C.politics
D.agriculture
(4)Which of the following statements is NOT true according to the passage?
A.In about the 16th century, a greenhorn meant an experienced soldier.
B.The Green Revolution may have some connection with green thumbs.
C.The green-eyed monster was probably created by William Shakespeare.
D.The green-eyed monster can be used to describe a person who is jealous.
【答案】
(1)D
(2)C
(3)A
(4)A
【解析】绿色是自然界中一种重要的颜色。它是树叶和青草的颜色。这也是大多数生长中的植物的颜色。有时,绿色意思是年轻的,新鲜和成长。有时,它也描述了一些尚未完成的或不成熟的植物。
(1) 细节理解题。根据第二段末By the eighteenth century, a greenhorn had the meaning it has today--a person who is new in a job.可知该选D。
(2) 细节理解题。根据第三段第一句Someone who has the ability to grow plants well is said to have a green thumb.可知有一个绿拇指的人就是有园艺技能的人。故选C。
(3) 推理判断题。根据第二段第一、二句Sometimes, the word green means young, fresh and growing. Sometimes, it describes something that is not yet ripe or finished.可知实际上本文作者在谈论语言。根据句意可知选A。
(4) 推理判断题。根据第二段中In the fifteenth century, a greenhorn was a young cow or ox whose horns(角) had not yet developed. A century later, a greenhorn was a soldier who had not yet had any experience in battle.可知在十六世纪a greenhorn指一名没有经验的士兵。根据句意可知选A。