题目内容
【题目】任务型阅读
Every one complains. Even if you argue that you are the happiest person in the world, you still complain sometimes. Sometimes you complain without even realizing it, but rarely is it ever helpful. Here are some tips to stop complaining and give up the negative thoughts:
When you find yourself thinking or saying a negative comment about something or someone, stop and force yourself to say something positive instead. Seek the help of a cheerful friend to change you when you complain and help you to see the positive in the situation
Make a list of things you are grateful for.
You often complain about the things you don't have without noticing those things you already have. Be grateful for what you have in your life because you are lucky simply for being yourselves.
Learn to adapt to the changes.
There are many things you can't change.Always find the positive side of each situation, regardless of however difficult the situation is. With parents' and friends' support, you can survive any life changes.
Allow yourself to vent(发泄)your feelings every once in a while.
Constantly ignoring negative thoughts could add up. If you are really going through a rough time, don't be afraid to share your feelings with a close friend or family member or see a therapist.
Find what makes you happy.
Maybe it is time to make the hard decision to move on to another job or career. Uncover what your biggest complaints are about and see if you can change the situation to make you happy.
Choose happiness, focus on the positive, and be kind always!
A. Change the way you think
B. Make positive people friends
C.The best and only thing you can do is to accept them
D.Are you constantly complaining about your present job?
E. Sometimes this list can be easy, full of hobbies you enjoy
F. So how can you manage to force yourselves to end complaining?
G.Set down things you are thankful for and you'll see that you don't have any reason to complain.
【答案】F;A;G;C;D
【解析】本文是一篇说明文,每个人都有抱怨的时候,即使你是世界上最快乐的人,偶尔也会抱怨。本文主要介绍了几个方法来停止抱怨和消除消极思想。
(1)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空前“Sometimes you complain without even realizing it, but rarely is it ever helpful.”讲述抱怨是没用的,无益的,以及空后“ Here are some tips to stop complaining and give up the negative thoughts:”讲述下面就是一些停止抱怨,放弃消极思想的一些建议,因此推断空格处选F. So how can you manage to force yourselves to end complaining?“如何成功地让自己停止抱怨呢?”符合语境,起承上启下的作用。故选F。
(2)考查对上下文的理解和推理判断能力。空格处是段落标题。本段讲述停止思考和说一些消极的东西,强迫自己说一些积极的东西,找一个快乐的朋友帮助你看到事情积极的一面。因此推断本段建议转变自己的思维方式,不要想消极的事情,要想一些积极的东西。故选A。
(3)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据段落标题可知,本段建议把感恩的事情列个清单,感激我们所拥有的,因此推断空格处选G.Set down things you are thankful for and you'll see that you don't have any reason to complain.“写下我们感激的事情,我们将会明白我们没有什么可抱怨的”符合语境。故选G。
(4)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据段落标题和根据空前“There are many things you can't change.”可知,我们要学会适应变化,总有许多事情我们不能改变,因此推断,既然我们不能改变,最好的也是唯一我们能做的就是接受它们。故选C。
(5)考查对上下文的理解和推理判断能力。根据空后“Maybe it is time to make the hard decision to move on to another job or career.”可知,到了你做出艰难的决定换一份工作的时候了,因此推断空格处选D.Are you constantly complaining about your present job?“你总是不断抱怨你现在的工作吗?”符合语境。故选D。