题目内容
【题目】阅读下列短文,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
Wildlife conservationists in Kenya are trying to save a rare kind of rhinoceros (犀牛). So many northern white rhinos have been hunted and killed that they are almost dying out. There were only five northern white rhinos left. So the workers hoped they could save the rhinos by helping them produce young.
Three northern white rhinos lived at The Ol Pejeta Conservancy (保护区) in Kenya. Workers with military weapons guarded the rhinos as they walked, played and ate over a large area of natural grass and trees. The three rhinos were brought to the conservancy in 2009 from a zoo in the Czech Republic. Workers hoped they would have a better chance of survival in a more natural habitat.
But breeding has not been as successful as they had hoped. And the number of northern white rhinos continues to decrease. One of the rhinos at the conservancy died in October. Another died at a zoo in the US city of San Diego, California earlier this month. The San Diego zoo still has one northern white rhino left. The zoo in the Czech Republic also has one.
The last wild northern white rhinos were hunted and killed during conflicts in the Democratic Republic of Congo over the past ten years. Rhinos are killed because many people in Asia want the animals’ horns (角). They believe the horns will help with medical problems. But researchers say there is no medicine in the horn, just a kind of hair.
The last male northern white rhino is 41 years old. He has been unsuccessful in producing young with a female rhino. So conservationists will use artificial methods to make a young female become pregnant. If that is not successful, they will try to fertilize a northern rhino egg and put it into a southern white rhino, who will act as a surrogate(代孕) mother. The last solution would be cross-breeding between the northern and southern white rhino species. If cross-breeding is successful, there is hope that some part of the northern white rhino species may still live on.
【1】Why were the three northern white rhinos brought to the conservancy in Kenya?
A. To protect them from being killed by the armed guards.
B. To ensure that they live better in a natural environment.
C. To keep the conservation a good balance of nature.
D. To attract more visitors to come to this area.
【2】In Paragraph 3, it’s inferred that the number of the rhinos falls down to .
A. 1 B. 3
C. 5 D. 7
【3】People hunted and killed rhinos because .
A. they wanted to get rhinos’ horns for medical use
B. rhinos ate natural grass and trees on their farmland
C. get rid of the threat of rhinos from their life
D. they wanted to do researches on producing young for rhinos
【4】From the last paragraph, we can learn that .
A. other measures will be taken to breed rhinos
B. the conservationists lead a busy life in Congo
C. breeding a baby white rhino is quite an easy job
D. cross-breeding is an effective
【答案】
【1】B
【2】B
【3】A
【4】A
【解析】
试题分析:本文讲的是北部白犀牛由于人们的掠杀几乎快灭绝了,现如今只有3只,人们正努力采取措施来培育犀牛。
【1】B细节理解题。根据The three rhinos were brought to the conservancy in 2009 from a zoo in the Czech Republic. Workers hoped they would have a better chance of survival in a more natural habitat. 三只犀牛在2009年从捷克动物园被带到保护区。工人们希望他们在更自然的环境中有更好的生存机会。可知被带到肯尼亚是为了保证他们在自然环境中生活得更好。故选B
【2】B细节理解题。根据There were only five northern white rhinos left. 北部白犀牛只有五只 和One of the rhinos at the conservancy died in October. Another died at a zoo in the US city of San Diego十月有一只犀牛在保护区死亡。另一个死于在美国市的一个动物园。可推断犀牛数量下降到3只。故选B
【3】A细节理解题。Rhinos are killed because many people in Asia want the animals’ horns (角). They believe the horns will help with medical problems. 犀牛被掠杀是因为在亚洲很多人想要犀角。他们认为这个角会帮助医疗问题。可知人们猎杀犀牛因为他们想得到犀牛角用于医疗用途。故选A
【4】A推理判断题。If cross-breeding is successful, there is hope that some part of t he northern white rhino species may still live on. 如果交叉育种是成功的,一些部分的北白犀牛物种有希望还活着。最后一段介绍了3种培育犀牛的方法,所以从最后一段我们可以得知将采取其他措施培育犀牛。故选A