题目内容
【题目】根据短文理解,选择正确答案。
I was in my first year of college, making friends and enjoying life, but then my whole world turned upside down. I had a heart attack. It felt like someone was stabbing (刺) me in the chest with a knife over and over again.
After three months of rest I went back to college, but then things took a turn for the worse. I was staying at my Nana's house and woke up in the middle of the night with a terrible pain in my chest. I knew I was having a heart attack again.
I couldn't even shout for help. Luckily my grandpa was going to the toilet and heard me falling out of bed. If it wasn't for him, I probably wouldn't be here.
The two holes in my heart were causing the problems and I needed an operation immediately to repair them. Unfortunately, the surgery didn't go well and they only managed to repair one of the holes.
When I woke up from the operation, I had a really dry mouth and couldn't wait to have something to eat and drink. The biggest shock of all came when I was told that I needed a heart transplant and was put on the register. The doctors were stunned at how quickly heart failure came on – it usually takes years, but it took my heart less than six months to get to that stage. My whole world came crashing down, but I stayed strong. It was a choice between crying every day and getting on with my life.
As time went on, life became even harder. I hated feeling weak all the time and needing help with everything. It got to the point where I thought I would never get a new heart. I was diagnosed with depression.
Even though I thought that Christmas 2008 would be my last, I really enjoyed it and even had a good New Year. Everyone was crying for me when the clock struck midnight and they told me to keep fighting.
A week later, I got a call from the doctors saying they'd found a suitable donor (捐赠人). My wish came true and thankfully the operation went well. I spent four hours in surgery where they took out my old heart and put a new one in. When I woke up I burst out crying. I had a second chance at life.
(1)What happened when the author was having his second heart attack?
A.He felt less pain than he had during the previous one.
B.He narrowly escaped death thanks to his grandfather.
C.He realized what it was and shouted for help in time.
D.He decided to have an operation to repair the two holes in his heart.
(2)When the author learned that he needed a heart transplant, he ______.
A.chose to continue to fight for his life
B.couldn't help crying every day
C.felt so depressed that he tried to kill himself
D.was so anxious that his heart failure developed very quickly
(3)At the beginning of 2009, the author ______.
A.was convinced that the past Christmas had been his last
B.received a heart transplant but the operation didn't go well
C.felt blessed and grateful for his second chance at life
D.felt hopeless all the time and was diagnosed with depression
(4)Which one would be the best title for the text?
A.Choices matter
B.Rebuilding my world
C.Waiting for a new heart
D.The most special Christmas
【答案】
(1)B
(2)A
(3)C
(4)C
【解析】本文是一篇记叙文,作者讲述了自己患有心脏病,经过手术仍然没有好转,有人愿意捐出心脏。
⑴B考查推理判断。根据第三段中的”I couldn't even shout for help. Luckily my grandpa was going to the toilet and heard me falling out of bed. If it wasn't for him, I probably wouldn't be here.“可知正是因为爷爷发现我从床上掉下来,我才会被救。故B项正确。
⑵考查推理判断。根据第五段中的”My whole world came crashing down, but I stayed strong. It was a choice between crying every day and getting on with my life.“和倒数第二段中的”Everyone was crying for me when the clock struck midnight and they told me to keep fighting.“可知当我得知自己需要心脏移植的时候,我选择了继续斗争。故A正确。
⑶考查细节理解。根据最后一段中的”I spent four hours in surgery where they took out my old heart and put a new one in. When I woke up I burst out crying. I had a second chance at life. “可知新年到来的时候,我为自己感到庆幸,因为自己有了第二次生活的机会。故C项正确。
⑷考查主旨大意题。本文主要讲述自己两次心脏病之后,有人愿意为我捐献出心脏,而我正在等待别人捐献的心脏。ABD三项与故C项正确。