题目内容

【题目】阅读理解

“How far is the next village?” the American asks a man standing by the edge of the road. In some countries, because the man realizes that the traveler is tired and eager to reach his destination (目的地), he will politely say “Just down the road.” He thinks this is more encouraging, gentler, and therefore the wanted answer. So the American drives through the night, getting more and more angry, feeling “being tricked”. He thinks the man on purpose lied to him, for obviously he must have known the distance quite well.

Had conditions been reversed (颠倒过来), the American would have felt he was “cheating” the driver if he had said the next town was not too far, and if he would be sorry to the weary driver, he would say “You have a good way to go yet, it is at least fifteen miles.” The driver might be disappointed, but he would know what to expect.

Whether to be accurate or polite leads to many misunderstandings between people of different cultures. If you know the situation in advance, it is sometimes easier to recognize the problem.

【1】The man at the roadside tells the American it is not far from the next village because he ________.

A. wants to encourage him to go further

B. doesn't know the exact distance at all

C. wants to help the man to decide whether to stop and have a rest

D. tries to play a trick on him

2We can learn from this passage that Americans ________.

A. are polite to anybody

B. like to be honest and accurate

C. often lie to others

D. have no sympathy to others

3If you ask an American how far it is from the next village, he will ________.

A. give you an accurate answer if he knows the distance

B. say that he doesn't know but he will encourage you to go on

C. decide whether you are tired or not, and then tell you

D. tell you politely it is close though he knows it isn't

4The short passage advises us to ________.

A. learn some customs of America

B. tell the truth to Americans more than to the people from other countries

C. be polite to those who understand you well

D. decide whether to be polite or accurate according to the customs

【答案】本文讲述关于在问与指路方面不同文化背景下的差异。

【1】A

2B

3A

4D

【解析】

【1】A 从文章第一段第三句可推知。

2B 从文章第二段可以推知美国人处理此类情况的方式。

3A 从第二段美国人的回答可以推知。

4D 从文章最后一段可以看出作者的建议。

练习册系列答案
相关题目

【题目】C

Nowadays, especially in China, everything seems to favor social intercourse, such as gatherings of friends, KTV, group travel, dining tighter, playing cards and Mahjong, plus the Chinese-style “street-crossing group.” Back home, discussions can still be busily carried on within the “circle of friends” of WeChat.

However, these scenes cannot always ease a sense of loneliness. Zhu Ziqing, a well-known professor of Tsinghua University, signed with emotion: “My loneliness increases as scene becomes much busier.” One popular song today is also called “A lonely man in crowds.” Actually, engaging in social intercourse requires ability, while being alone involves the whole character.

These days, it is not easy to calm down totally and return to one’s true self. Willpower, intellect and discipline are required. Einstein said: “It is not your working time but your spare time that determines the possibility of whether you will be successful or not.” The “spare time” he referred to could be taken as “spending time by yourself.”

Lonely life could be either dull, boring and tasteless or abundant, interesting and colorful, depending on one’s quality, ambition and inspiration.

Just as the body constantly requires energy, the mind and soul also demand unceasing inputs. However, information, to processed and integrated(融入)into knowledge, thoughts and feelings, instead of bustle(忙碌)seems to be the right condition. Successful careers in all walks of life worldwide have proved that “the soul grows in peace and talent is nurtured in loneliness”. In a sense, it may be reasonable to say that “Happiness tends to be shallow while loneliness involves profundity”.

Man, in fact, needs loneliness more than happy time, and only abundant loneliness can produce quality happiness.

【1】What can we infer from the second paragraph?

A. Being alone marks people depressed.

B. Social intercourse improves our happiness.

C. One may feel lonely even when surrounded by people

D. We should attend social intercourse to decrease our loneliness.

【2】What can we know from Einstein’s words?

A. You should be successful if you spend all your time by yourself.

B. You should exercise more if you want to keep your minds healthy.

C. You will not become successful if you join in more social intercourse.

D. You will be more successful if you can make your lonely time meaningful.

【3】Which may be the best title for this passage?

A. Live On Your Own B. Happiness and Loneliness

C. The secret of success D. Practice Your Social Ability

【题目】阅读理解

阅读下列短文,从每题所给的四个选项(ABCD)中,选出最佳选项

When I was growing up,I was embarrassed to be seen with my father. He was badly crippled (跛脚),and when we would walk together,his hand on my arm for balance,people would stare,I would be ashamed of the unwanted attention.

It was difficult to walk together—and because of that,we didn’t say much as we went along. But as we started out,he always said,“You set the pace. I will try to follow you.”

Our usual walk was to or from the subway,which was how he got to work. He went to work sick,and even in bad weather. He almost never missed a day,and would make it to the office even if others could not. It was a matter of pride for him.

When snow or ice was on the ground,it was impossible for him to walk,even with help. At such times my sister or I would pull him through the streets of Brooklyn,N.Y.,on a child’s sleigh to the subway entrance. Once there,he would try to grasp handrail until he reached the lower steps that the warmer tunnel air kept ice free. In Manhattan the subway station was the basement of his office building,and he would not have to go outside again until we met him in Brooklyn on his way home.

When I think of it now,I am surprised at how much courage it must have taken for a grown man to suffer from shame and disability. And I am also surprised at how he did it—without bitterness or complaint.

He never talked about himself as an object of pity,nor did he show any envy of the more fortunate or able. What he looked for in others was a “good heart”,and if he found one,the owner was good enough for him.

Now that I am older,I believe that is a proper standard by which to judge people,even though I still don’t know exactly what a “good heart” is. But I know the times I don’t have one myself.

He has been away for many years now,but I think of him often. I wonder if he sensed my reluctance to be seen with him during our walks. If he did,I am sorry I never told him how sorry I was,how unworthy I was,how I regretted it. I think of him when I complain about my troubles,when I am envious of another’s good fortune,when I don’t have a “good heart”.

【1】How did the man treat his father when he was young?

A.He helped his father happily.

B.He never helped his father.

C.He helped his father,but not very happily.

D.He only helped his father take a walk after supper.

2As a disabled man,his father ________.

A.didn’t work very hard

B.didn’t go to work from time to time

C.hated those who had good fortune

D.was happy and satisfied,and never lost hope

3What does the underlined word “reluctance” mean in the article?It means ________.

A.anger B.sadness

C.happiness D.unwillingness

4How did the father get to work usually?

A.By subway. B.By bus.

C.By wheelchair. D.By bike.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网