题目内容
【题目】阅读理解。
阅读下列短文,从每题所给的四个选项 (A 、B 、C 和 D )中,选出最佳选项。
The world is filled with smart,educated and gifted people. We meet them every day. A few days ago,my car was not running well. I pulled it into a garage and the young mechanic fixed it in just a few minutes. He knew what was wrong by simply listening to the engine sound. I was amazed. The sad truth is that great talent is not enough.
I am constantly shocked at how little talented people earn. I heard the other day that less than 5 percent of Americans earn more than $100,000 a year. A business consultant who specializes in the medical trade told me how many doctors and dentists struggle financially. It was this business consultant(顾问)who gave me the phrase,“They are one skill away from great wealth.”
There is an old saying that goes,“JOB means ‘Just Over Broke(破产)”. And unfortunately,I would say that the saying applies to millions of people. Because schools do not think financial intelligence is intelligence,most workers “live within their means”. They work and they pay the bills. Instead I recommend that young people seek work for what they will learn,more than what they will earn.
When I ask the classes I teach,“How many of you can cook a better hamburger than McDonald's?” almost all the students raise their hands. I then ask,“So if most of you can cook a better hamburger,how come McDonald's makes more money than you?” The answer is obvious: McDonald's is excellent at business systems. The world is filled with talented poor people. They focus on perfecting their skills at building a better hamburger rather than the skills of selling and delivering the hamburger.
【1】The author mentions the mechanic in the first paragraph to show that .
A. he is just one of the talented people
B. he is ready to help others
C. he has a sharp sense of hearing
D. he knows little about car repairing
【2】The underlined part in the third paragraph can be best replaced by “ ”.
A. spend more than they can afford
B. do in their own way
C. live in their own circle
D. live within what they earn
【3】Why do talented people earn so little according to the author?
A. They don't work hard enough.
B. They lack financial intelligence.
C. They don't make full use of their talents.
D. They have no specialized skills.
【4】The main purpose of the author is to tell us .
A. how young people can find a satisfactory job
B. what schools should teach about finance
C. why so many talented people are poor
D. how McDonald's makes much money
【答案】
【1】A
【2】D
【3】B
【4】C
【解析】
文章讲解的是作者通过一次修车的经历,联想到有天赋的人在实际生活中的经济收入其实是很低的,并分析了原因:这些人都缺少商业头脑。
【1】A 推理判断题。 根据第一段4、5句I pulled it into a garage and the young mechanic fixed it in just a few minutes. He knew what was wrong by simply listening to the engine sound.可知,作者认为修车的人很厉害,通过听发动机的声音就可以知道车子坏的地方,所以他是一个天才,有天赋的人,选A。
【2】D 猜测词义题。根据第三段最后一句Instead I recommend to young people to seek work for what they will learn, more than what they will earn我建议年轻人为他们能学到的知识去找工作,而不是只是为了挣钱而工作。由此可知很多工人是靠挣的钱生活的,故划线词为D项含义。
【3】B 推理判断题。根据文章最后两句The world is filled with talented poor people. They focus on perfecting their skills at building a better hamburger rather than the skills of selling and delivering the hamburger.可知有才能的人缺乏商业头脑。选B。
【4】C主旨大意题。作者在文章第一段中告诉我们这个世界上有很多有天赋的人,但这些人常常都很穷。在最后一段中,作者分析了这一现象的原因:他们都缺乏商业头脑。所以文章主要想告诉为什我们有天赋的人收入却很低。选C。