题目内容

【题目】Cloze 2(2014·广东卷)

体裁

文章话题

词数

建议时间

难度

自测正确率

议论

父母与孩子的关系

292

17分钟

★★★☆☆

Parents feel that it is difficult to live with teenagers. Then again, teenagers have 1 feelings about their parents, saying that it is not easy living with them. According to a recent research, the most common 2 between parents and teenagers is that regarding untidiness and daily routine tasks. On the one hand, parents go mad over 3 rooms, clothes thrown on the floor and their childrens refusal to help with the 4 . On the other hand, teenagers lose their patience continually when parents blame them for 5 the towel in the bathroom, not cleaning up their room or refusing to do the shopping at the supermarket.

The research, conducted by St. George University, shows that different parents have different 6 to these problems. However, some approaches are more 7 than others. For example, those parents who yell at their children for their untidiness, but 8 clean the room for them, have fewer chances of changing their childrens 9 . On the contrary, those who let teenagers experience the 10 of their actions can do better. For example, when teenagers who dont help their parents with the shopping dont find their favorite drink in the refrigerator, they are forced to 11 their actions.

Psychologists say that 12 is the most important thing in parent-child relationships. Parents should 13 to their children but at the same time they should lend an ear to what they have to say. Parents may 14 their children when they are untidy but they should also understand that their room is their own private space. Communication is a two-way process. It is only by listening to and 15 each other that problems between parents and children can be settled.

【1】 A. natural B. strong C. guilty D. similar

【2】 A. interest B. argument C. link D. knowledge

【3】 A. noisy B. crowded C. messy D. locked

【4】 A. homework B. housework C. problem D. research

【5】 A. washing B. using C. dropping D. replacing

【6】 A. approaches B. contributions C. introductions D. attitudes

【7】 A. complex B. popular C. scientific D. successful

【8】 A. later B. deliberately C. seldom D. thoroughly

【9】 A. behavior B. taste C. future D. nature

【10】 A. failures B. changes C. consequences D. thrills

【11】 A. defend B. delay C. repeat D. reconsider

【12】 A. communication B. bond C. friendship D. trust

【13】 A. reply B. attend C. attach D. talk

【14】 A. hate B. scold C. frighten D. stop

【15】 A. loving B. observing C. understanding D. praising

【答案】

【1】D

【2】B

【3】C

【4】B

【5】C

【6】A

【7】D

【8】A

【9】A

10】C

【11】D

【12】A

【13】D

【14】B

【15】C

【解析】

【文章大意】本文是一篇议论文文章就父母与孩子的关系进行了讨论。最新研究表明父母与孩子之间最为常见的争执在于不整洁和日常家务这两个方面。同时父母不同的应对方法收效也不尽相同。心理学家说在处理父母与孩子的关系时最重要的还是在于双方的沟通和理解。

【1】 根据第一段中的"it is difficult to live with teenagers"以及"saying that it is not easy living with them"可 父母和孩子均表示住在一起不容易所以双方的感觉是相似的可知此处选D。其余选项不符合语境。

【2】 下文提到"parents go mad" "teenagers lose their patience"表明此处表示父母和孩子之间的争论(argument)。

【3】 前一句提到untidiness 再根据空后的"clothes thrown on the floor"可知此处应用messy。

【4】 根据上文中的"daily routine tasks"可知此处应用housework与之对应。

【5】 当父母不断地责备孩子们在浴室乱扔毛巾不打扫房间不去超市购物时孩子们会失去耐心(而跟父母争执)。 根据句意选C。其余选项不符合语境。

【6】 根据下文中的"However some approaches are more_______than others"中的"approaches"可知此处选A。

【7】 下文列举了两个例子第一个例子中父母的做法改变孩子们的习惯的可能性很小另外一个例子中父母会迫使孩子们改变所以有些方法是更成功的。

【8】那些开始因孩子们的不整洁大嚷大叫随后又为孩子们整理房间的父母改变孩子们的行为的可能性是很小的。

【9】 参见上题解析。

【10】 那些让孩子们体验行为后果的父母会做得更好。根据下句的例子可知答案为C。

【11】 孩子们不去帮忙购物结果就是在冰箱里找不到自己喜欢喝的饮料因此他们不得不重新考虑他们的行为了。

【12】 下文提到 to their children but at the same time they should lend an ear to what they have to say""Communication is a two-way process"由此可知答案为A。

【13】根据下文中的"at the same time they should lend an ear to what they have to say"可知此处指交谈和聆听。

【14】 根据下文中的"but they should also understand"以及上文中的"when parents blame them for"可知此处应用 scold。

【15】 父母与孩子只有通过聆听和相互理解才能解决问题。上文中的"they should also understand that"也是提示。

练习册系列答案
相关题目

【题目】B

Bad news sells. If it bleeds, it leads. No news is good news, and good news is no news. Those are the classic rules for the evening broadcasts and the morning papers. But now that information is being spread and monitored(监控) in different ways, researchers are discovering new rules. By tracking people’s e-mails and online posts, scientists have found that good news can spread faster and farther than disasters and sob stories.

"The ‘if it bleeds’ rule works for mass media," says Jonah Berger, a scholar at the University of Pennsylvania. "They want your eyeballs and don’t care how you’re feeling. But when you share a story with your friends, you care a lot more how they react. You don’t want them to think of you as a Debbie Downer."

Researchers analyzing word-of-mouth communication e-mails, Web posts and reviews, face-to-face conversations found that it tended to be more positive than negative(消极的), but that didn’t necessarily mean people preferred positive news. Was positive news shared more often simply because people experienced more good things than bad things? To test for that possibility, Dr. Berger looked at how people spread a particular set of news stories: thousands of articles on The New York Times’ website. He and a Penn colleague analyzed the "most e-mailed" list for six months. One of his first findings was that articles in the science section were much more likely to make the list than non-science articles. He found that science amazed Times’ readers and made them want to shae this positive feeling with others.

Readers also tended to share articles that were exciting or funny, or that inspired negative feelings like anger or anxiety, but not articles that left them merely sad. They needed to be aroused(激发) one way or the other, and they preferred good news to bad. The more positive an article, the more likely it was to be shared, as Dr. Berger explains in his new book, "Contagious: Why Things Catch On."

【1】 What do the classic rules mentioned in the text apply to?

A. News reports. B. Research papers.

C. Private e-mails. D. Daily conversations.

【2】What can we infer about people like Debbie Downer?

A. They’re socially inactive. B. They’re good at telling stories.

C. They’re inconsiderate of others. D. They’re careful with their words.

【3】 Which tended to be the most e-mailed according to Dr. Berger’s research?

A. Sports news. B. Science articles.

C. Personal accounts. D. Financial reviews.

【4】What can be a suitable title for the text?

A. Sad Stories Travel Far and Wide. B. Online News Attracts More People.

C. Reading Habits Change with the Times. D. Good News Beats Bad on Social Networks.

【题目】 (共5小题;每小题2分,满分10分)

根据短文内容,从短文后的选项中选出能填入空白处的最佳选项。选项中有两项为多余选项。

How can a teen set themselves up for success? Here are some important points that you may find helpful.

Figure out your goals in life and work toward them. Start thinking about careers you would like to be in, but make a good choice based on your interests and strengths. 1 You could also work towards non-career related goals, such as creating your own fundraiser, getting good grades in school, joining in a team sport, etc. Challenge yourself and you’ll be surprised at what you can accomplish!

Don’t get into any trouble, legal or otherwise. It could ruin your future plans. Avoid the peer pressure and keep away from the cigarettes, alcohol, and drugs. 2 If you’re being pressured into anything, walk away. If you can avoid these things during your teen years, they’re a lot easier to avoid once you’re out of high school and away from peer pressure.

Have good friends to help you out! 3 Be with people who make you happy. Create a group of supportive, loving friends that can help you succeed in life and live your dreams. Find a few really good friends that will stick with you once you leave high school.

4 Join a sports team at school or out of school. Take your dog for a nice, long walk. Join a yoga group, go swimming at the local recreation center, or do sit-ups during commercial breaks on TV! Just exercise! 5 Studies show that people who are actively involved in activities in their teen years will be more active when they’re adults.

A. Get active!

B. Go for a run around your neighborhood.

C. This could be your job for the rest of your life!

D. You will start forming your own ideas this way.

E. It helps you feel better, mentally and physically.

F. Friends are there to support you and lift your spirits.

G. Obey the law and avoid ending up in the back of a police car.

违法和不良信息举报电话:027-86699610 举报邮箱:58377363@163.com

精英家教网