题目内容
【题目】阅读理解。
On one of her trips to New York several years ago, Eudora Welty decided to take a couple of New York friends out to dinner. They settled in at a comfortable East Side cafe and within minutes, another customer was approaching their table.
“Hey, aren’t you from Mississippi?” the elegant, white-haired writer remembered being asked by the stranger. “I’m from Mississippi too.”
Without a second thought, the woman joined the Welty party. When her dinner partner showed up, she also pulled up a chair.
“They began telling me all the news of Mississippi,” Welty said. “I didn’t know what my New York friends were thinking.”
Taxis on a rainy New York night are rarer than sunshine. By the time the group got up to leave, it was pouring outside. Welty’s new friends immediately sent a waiter to find a cab. Heading back downtown toward her hotel, her big-city friends were amazed at the turn of events that had changed their Big Apple dinner into a Mississippi.
“My friends said: ‘Now we believe your stories,’” Welty added. “And I said: ‘Now you know. These are the people that make me write them.’”
Sitting on a sofa in her room, Welty, a slim figure in a simple gray dress, looked pleased with this explanation.
“I don’t make them up,” she said of the characters in her fiction these last 50 or so years. “I don’t have to.”
Beauticians, bartenders, piano players and people with purple hats, Welty’s people come from afternoons spent visiting with old friends, from walks through the streets of her native Jackson, Miss., from conversations overheard on a bus. It annoys Welty that, at 78, her left ear has now given out. Sometimes, sitting on a bus or a train, she hears only a fragment(片段) of a particularly interesting story.
5.What happened when Welty was with her friends at the cafe?
A. Two strangers joined her.
B. Her childhood friends came in.
C. A heavy rain ruined the dinner.
D. Some people held a party there.
6.The underlined word “them” in Paragraph 6 refers to Welty’s.
A. readers B. parties C. friends D. stories
7.What can we learn about the characters in Welty’s fiction?
A. They live in big cities.
B. They are mostly women.
C. They come from real life.
D. They are pleasure seekers.
【答案】
【1】5.A
【2】6.D
【3】7.C
【解析】
试题分析:文章介绍了一位女作家请纽约的朋友吃饭时发生的故事。Welty是一位年纪比较大的作家,她来自密西西比。Welty的作品都是来自于现实的生活。
【1】A细节理解题。根据第一段“another customer was approaching their table”和第三段“the woman joined the Welty party. When her dinner partner showed up, she also pulled up a chair”可知,先后有两个陌生人(一位女士及其同伴)加入了Welty他们的聚会,故选A。
【2】D猜测词义题。划线的them指代前面提到的人或物,根据“Now we believe your stories”可知,them指代的是Welty写的小说里面的故事,听了Welty和两个陌生人的有关密西西比的谈话之后,Welty的朋友相信了Welty小说里的故事都是来源于生活,故选D。
【3】C推理判断题。根据“I don’t make them up”和“Welty’s people come from afternoons spent visiting with old friends, from walks through the streets of her native Jackson, Miss., from conversations overheard on a bus.”可知,Welty小说里的人物并非虚构的,他们都来源于现实的生活,故选C。
【题目】读“我国老年人口分户籍迁移和青壮年人口迁移情况统计表”。完成下列问题
老年人口主要迁入地 | 占老年总迁移人比重 | 农村户籍老人迁入地 | 占农村老年迁移人比重 | 城市户籍老人迁入地 | 占城市老年迁移人比重 | 青壮年迁移人口主要迁入地 | 占青壮年总迁移人比重 |
广东 | 21.41 | 广东 | 19.93 | 广东 | 22.74 | 广东 | 39.63 |
天津 | 10.61 | 天津 | 15.54 | 上海 | 9.35 | 上海 | 12.69 |
上海 | 8.14 | 上海 | 6.79 | 北京 | 6.09 | 北京 | 5.76 |
北京 | 4.74 | 内蒙古 | 5.08 | 天津 | 6.19 | ||
山东 | 3.95 | 黑龙江 | 5.01 | 山东 | 5.08 | ||
合计 | 48.85 | 合计 | 52.34 | 合计 | 49.46 | 合计 | 58.06 |
【1】表中数据,反映的现象是
A.老年人口主要迁往生活成本低的地区
B.城市户籍老人主要迁往农村和小城镇
C.农村户籍老人均迁往经济发达的东部地区
D.老年人口迁入地与青壮年人口的迁入地基本一致
【2】关于老年人口迁移因素的分析正确的是
A.自然环境是主要因素
B.家庭因素是主要因素
C.务工经商是主要因素
D.全面二孩政策的实施对老年人口迁移无影响
【题目】读两大不同地形区中甲、乙两地相关资料,回答下列各题。
地区 | 经纬度 | 海拔(米) | 一月平均气温(℃) | 七月平均气温(℃) |
甲 | 102°E,25°N | 1891 | 7.7 | 19.8 |
乙 | 113°E,28°N | 68 | 4 | 32 |
7.【1】甲、乙两地所在的地形区分别是
A.云贵高原、成都平原
B.黄土高原、华北平原
C.青藏高原、四川盆地
D.云贵高原、洞庭湖平原
【2】甲地夏季气温明显低于乙地,其主要原因是
A.所处地形类型不同
B.所处气候类型不同
C.所处海陆位置不同
D.所处纬度位置不同