题目内容
【题目】完形填空
阅读下面短文,从短文后各题所给的四个选项(A、B、C和D) 中,选出可以填入空白处的最佳选项。
This is the age of computers. You it in railway stations, in banks, in restaurants, in shopping centers, and needless to say in offices. You find it almost everywhere. You need to it for one or the other purpose. If you know how to it, you can make use of the Internet services anytime, anywhere and get your things done. Here lies the importance of education. You need the of computer operation to avail the services provided by it in almost every sphere of life.
You can see the of computer education clearly in getting and sustaining yourself in a job. Any would prefer you if you have a computer background. You notice the importance of computers even at . If you wish to a train, air or cinema ticket without standing in long queues, you need to have a computer and Internet connection. If you to shop something from abroad while sitting in your bedroom, you need a computer ; if you want to pay telephone, DTH, electricity, etc bills, you need to have a computer.
Even if you are a student or wish to pursue some course, the use of computer will ease collection of data and learning. You will be able to the information which you require in a fraction of seconds over the Internet. using computer in this manner, you not only save your and labor but also unnecessary hassle by asking others to provide you. With the data on your computer, you can go through that as many times you wish, meaning that you can grasp the matter well till your satisfaction.
The above is not only your story. This is most of the individuals are living in this world. Since computers are important for performing many jobs, the knowledge of its usage and operation carries great significance.
【1】A. search B. find C. seek D. discover
【2】A. run B. use C. try D. perform
【3】A. deal B. manage C. operate D. equip
【4】A. chemical B. technology C. communication D. computer
【5】A. result B. usage C. science D. knowledge
【6】 A. importance B. possibility C. difficulty D. difference
【7】A. employer B. waiter C. businessman D. teacher
【8】A. school B. home C. work D. hospital
【9】 A. place B. order C. book D. carry
【10】A. refuse B. ask C. beg D. wish
【11】A. similarly B. generally C. fortunately D. especially
【12】A. already B. again C. then D. quite
【13】 A. search for B. take for C. fight for D. leave for
【14】A. With B. At C. By D. On
【15】A. strength B. energy C. time D. money
【16】A. accessed B. replaced C. fixed D. saved
【17】A. while B. though C. than D. as
【18】A. represented B. referred C. mentioned D. used
【19】A. why B. how C. when D. where
【20】A. so B. such C. too D. well
【答案】
【1】B
【2】B
【3】C
【4】D
【5】D
【6】A
【7】A
【8】B
【9】C
【10】D
【11】A
【12】B
【13】A
【14】C
【15】C
【16】D
【17】D
【18】C
【19】B
【20】A
【解析】本文是一篇议论文。 文章主要通过介绍计算机四处可见, 不仅在工作中, 生活中而且在学习中计算机也是不可缺少的。 从而论证了这是一个计算机的时代。 并且计算机教育是至关重要的。 全文开篇点题, 中间论述, 最后一段又点题, 做到了首尾呼应。
【1】B 由下文的You find it almost everywhere. 可知, 你发现它在火车站, 在银行……。find意为“发现”, 强调找的结果。 误解分析: 本题易错选D, discover意为“发现”, 表示原来已经存在的, 而很久才发现。search搜寻; seek 寻找; 发现。
【2】B 由下文的. . . you can make use of the Internet services anytime. . . 可知, 你需要为一个或另一个目的使用它。
【3】C 由下文的. . . get your things done. 可知, 如果你知道如何操作它, 你才能在任何时候, 任何地点, 利用网络服务, 帮助你做事情。deal发牌; 给予; manage 管理; equip装备。
【4】D 上文所提到的都是计算机的情况, 故此处表示计算机教育的重要性。
【5】D 因为上文提到了计算机教育, 故此处表示你需要计算机操作的知识。
【6】A 由下文的You notice the importance of computers even. . . 可知, 在让你自己得到并保持工作中, 你能清晰地看到计算机教育的重要性。
【7】A 因为上文提到了“in getting and sustaining yourself in a job. ”所以此处表示的是“任何雇主会更喜欢你, 如果你有计算机背景知识。”employer 雇主; waiter 服务员; businessman商人; teacher教师。
【8】B 从下文的in your bedroom可知, 是在家里。
【9】C 由下文的without standing in long queues可知, 如果你希望订一张火车票, 飞机票或电影票……。“订票”用动词book, 意为“预订, 预约”。 误解分析: 该题易错选B, order 意为“命令, 定购”, 尤指书面下订单, 较正式。 且常指订房间, 订座位。
【10】D 由下文的if you want to pay telephone, DTH, electricity, etc bills. . . 可知, 此处表示如果你希望坐在卧室里从国外买东西……。wish 希望; refuse拒绝; ask 问, 要求; beg 请求。
【11】A 从上下文来看, 很多事情都是需要计算机的, 所以是相似地(similarly), 适合语境。generally普遍地; fortunately幸运地; especially尤其地, 特别。
【12】B 因为上文出现了you need a computer, 所以此处表示再次需要一台计算机。again 再次。
【13】A 由本段第一句可知, 你将能搜索你需要的信息。search for 寻找, 搜寻; take for认为, 误以为; fight for为……而战; leave for前往。
【14】C 此处表示方式和手段, 故用介词by。
【15】C 由上文的in a fraction of seconds over the Internet. 可知, 此处表示所用时间很短。 故可知“节省了时间”。
【16】D 由上文的the use of computer will ease collection of data and learning. 及下文的you can grasp the matter well till your satisfaction. 可知, 应该是数据被存储在你的计算机上。save意为“保存; 存盘”。
【17】D 此处考查同级比较。 结构为“as many times as. . . ”。
【18】C 此处指的是: 上文所提到的不仅仅是你的故事。 动词mention意为“提到, 说起”。 而refer to意为“提及”; represent代表/理; 表示, 象征。
【19】B 上文提及人们的生活离不开电脑。 是表示人们的生活方式的, 故用how。
【20】A 考查副词的用法。 因为名词前有many, 所以用so 来修饰, 意为“那么”。 而too many意为“太多”, 不符合文意。such 不可修饰“many, few等+名词”。
【题目】下表是我国四个地区建厂的区位优势比较(数值越大,优势越明显)。据此回答下列各题。
地点 | 优势比较 | ||
原料 | 市场 | 工资 | |
甲 | 4 | 1 | 4 |
乙 | 1 | 4 | 1 |
丙 | 2 | 3 | 2 |
丁 | 3 | 2 | 3 |
【1】最适宜发展原料指向型工业的地区是
A.甲 B.乙 C.丙 D.丁
【2】某高科技跨国公司若要建立自己的子公司最有可能在
A.甲 B.乙 C.丙 D.丁