题目内容
【题目】阅读下列材料,从每题所给的四个选项(A、B、C和D)中,选出最佳选项。
B
In a world where storing wealth is considered the norm, giving money to complete strangers seems like a unreasonable idea. Yet, for the hundreds who have taken part in Free Money Day since its beginnings in 2011, there is a knowing that greater sharing is needed in this world. More than this, our experiences on Free Money Day(each September 15) confirm that people feel more comfortable giving, than receiving. In 2014, for example, Jennifer Hinton said it took her and three friends over an hour to give away 35 Euros in Athens, Greece.
It’s true that few are willing to jump straight into the vulnerability of receiving from a stranger. So we encourage Free Money Day participants to use a simple technique: suggest to receivers that they keep half the money you’re giving them, and pass the other half on to someone else. This technique increases people’s willingness to engage in the experiment, and makes people feel a need to view the giving as legitimate(合法的), which in turn legitimizes the receiving.
Perhaps many Free Money Day participants have reported unwillingness to receive partly because we have a cultural connotation that receiving help is linked with weakness. Also it can come, in part, from generosity for others, and the caring ethic that the Free Money Day experiment hopes to grow. Also it may come from a deeper belief: that we are not worthy of love and support, especially not from people who we’ve never helped.
Thus, what can you do to encourage people to receive more willingly? Perhaps they will feel your heart. And, if so, what a wonderful opportunity for growth because the expression “give and ye shall receive” should actually be reversed: receive, and you shall give. As we become more able to receive love, we’re more able to give in a healthy way.
【1】 In Paragraph 1, Jennifer Hinton’s finding is mentioned just to show that .
A. giving strangers money is a strange idea
B. people tend to prefer giving to receiving
C. it’s more necessary for people to learn to share
D. more and more people are unwilling to receive
【2】 According to the text, Free Money Day .
A. is intended for homeless people
B. takes place in September every year
C. is meant to build a more secure society
D. aims to prove people’s unwillingness to receive
【3】According to Hinton, when given free money, people would most probably say “ ”.
A. It is really nice of you to give me so much help
B. Don’t worry and I’ll pass part of it to someone else
C. Please give it to someone who needs it more than me
D. Thank you, and would you please give me more
【4】In the author’s opinion, how can we make one willing to help others?
A. By ensuring he feels secure emotionally.
B. By increasing his ability to receive help.
C. By teaching him healthy ways of giving.
D. By convincing him giving is related to receiving.
【答案】
【1】 B
【2】 B
【3】 C
【4】 B
【解析】
【文章大意】本文是一篇议论文,作者通过免费发钱日的经历告诉我们,人们喜欢给予甚于接受,并分析其原因,最后指出教会一个人接受他人帮助是让他学会助人的最好方法。
【1】 B推理判断题。第一段提到“More than this, our experiences on Free Money Day(each September 15) confirm that people feel more comfortable giving”之后列举了Jennifer Hinton的事例加以说明,据此可判断此处距离旨在说明人们喜欢给予甚至喜欢接受,故选B项。
【2】 B细节理解题。根据第一段第三句可知,Free Money Day是每年的九月十五日。因此正确答案为B项。
【3】 C推理判断题。文章第二、三段是对Jennifer Hinton事例背后原因的具体阐述,人们不愿意接受他人的施舍,据此可判断C项正确。
【4】 B 细节理解题。根据最后一段最后两句可知教会一个人接受他人帮助是让他学会助人的最好方法,故选B项。