题目内容
【题目】七选五
【全国校级联考】河南省三门峡市重点中学2016-2017学年高一下学期期末统考英语试题
How to read more and learn more
These days, more and more Chinese people enjoy sending and receiving message on the phone. It can help the to get the latest news and communicate with friends. But I think I should read more books besides the textbooks, the more, the better. It can broaden my mind and improve my language skills.1.Here are some tips for you.
Clear your purpose for reading
2.Most people read for two main reasons, pleasure or knowledge. Clearing about your reading purpose can not only help you choose the books you really need to read, but also remind you why reading the book is important to you, so you will keep reading and complete the book faster.
3.
No matter what you are reading, it is important to enjoy what you read. Your friends may tell you the books they love, but those books might not necessarily be the ones you enjoy.
Give up books that you don’t enjoy
You may have chosen books that you are interested in, and they are right to your purpose. But while you are reading them, there may still be some books that you don’t enjoy reading. Whenever you realize that you aren’t enjoying the book you are reading, give it up. 4.
Set a reading goal
It is interesting that I read the books borrowed from libraries faster than those I bought. The reason is the books I bought don’t have a due date! I don’t need to return those books.5.Before you read each book, ask yourself what time you need to complete this book by.
A. Read only what you are interested in.
B. Read the books borrowed from others
C. Remember reading shouldn’t be a chore
D. Of course, it also can help me to get good grades
E. We need to get the latest news and communicate with friends
F. Before you start reading, ask yourself why you are reading this book
G. Having a reading goal helps you work out how much reading you need to do in a week or even a day.
【答案】
【1】 D
【2】 F
【3】 A
【4】 C
【5】 G
【解析】
本文主要讲述了在当今社会越来越多的人喜欢用手机收发信息。作者认我们更应该多读书,越多越好。读书能开阔我的视野,提高我们的语言能力。当然,它也可以帮助我取得好成绩。对于读书作者给了一些建议。
【1】考查对上下文的理解和推理判断能力。本空前面讲述当今越来越多的人喜欢收发信息,这能让我们获得最新消息,与朋友交流。但作者认为应该多读书,书读的越多越好,读书能开阔我们的视野提高语言技能。当然也能帮助我们取得好成绩。因此D符合题意。
【2】 考查对上下文的理解和推理判断能力。本题的主题句“Clear your purpose for reading”所以此小题与阅读目的有关。本空的后面又讲读书有两个主要原因:快乐或知识。清楚你的阅读目的不仅能帮助你选择你真正需要阅读的书籍,而且还能提醒你为什么读这本书对你来说很重要。因此F符合题意。
【3】考查对上下文的理解和推理判断能力。不管你在读什么,享受你所读的东西是很重要的。你的朋友可能会告诉你他们喜欢的书,但那些书未必是你喜欢的书。从本段句意中可知,是要读你喜欢的书。故A符合题 意。
【4】考查对上下文的理解和推理判断能力。句意:你可以选择了你感兴趣的书,符合你的阅读目的。但是当你阅读时,可能还有一些你不喜欢阅读的书。每当你意识到你不喜欢你正在读的书,就放弃它。从中可判断出读书不是小事,不喜欢的就放弃。chore,零星工作(尤指家常杂务;令人讨厌的或繁重的工作。在此指小事。
【5】 考查对上下文的理解和推理判断能力。 本段的主题句是“Set a reading goal”而G项就有“Having a reading goal…”最后一句“Before you read each book, ask yourself what time you need to complete this book by.”由此可知G符合本题 。故选G。
【题目】根据统计显示:2015年中国接待入境游客1.33亿人次,同比增长4%。表1显示2015年入境外国游客人数(部分)。
表1 2015年入境外国游客人数(据中国旅游研究院统计整理)
入境外国游客人数(人) | 入境游客源地所属国家 |
200万以上 | 韩国、日本、美国、越南 |
100万~200万 | 俄罗斯、马来西亚、蒙古、菲律宾 |
50万~100万 | 新加坡、印度、加拿大、泰国、德国、英国、印度尼西亚 |
概括我国入境旅游主要客源地的显著特点,并分析其原因。
【题目】“保护性耕作法”是指对耕地实行免耕或浅耕措施,并在粮食收割时,将作物秸秆粉碎后还田,或者将庄稼荐子留在田地过冬。下表为某地实验前后有关实验资料,回答下列问题。
土壤水分 | 土壤空气 | 土壤有机质 | 大气悬浮质 | 大气水分 | |
实验前 | 6.3% | 25.5% | 0.7% | 14.6% | 18.6% |
实验后 | 23.5% | 16.7% | 3.2% | 3.4% | 34.5% |
【1】实验结果反应了实行“保护性耕作法”能
①保持土壤水分 ②增强土壤透气性 ③增加大气湿度 ④减少空气污染
A.①②③ B.①③④ C.①②④ D.①②③④
【2】由表可知,该地最可能是
A.东南丘陵B.云贵高原C.河套平原D.江汉平原