I. 根据课文内容,从[A][B][C]中选择最佳答案 1. The Johnson family lives _______. [A] in the village [B] a happy life [C] a busy life 2. Who takes the children to school every day? _______ [A] Mr. Johnson. [B] Mrs. Johnson. [C] The school bus. 3. Mrs. Johnson stays home to _______. [A] do the housework [B] look after the house [C] do the homework 4. Mrs. Johnson often _______ in the afternoon. [A] does the washing [B] goes to work [C] visits her friends 5. From the text, we can learn that Mr. Johnson _______. [A] is often late for work [B] is very busy [C] often helps his wife
答案:1. B 解析:课文开头提到“The Johnson family lives a simple life”,结合全文描述的日常和谐场景,“a happy life”符合整体基调,A选项“in the village”未提及,C选项“a busy life”与“simple life”不符。 2. A 解析:文中明确说“Mr. Johnson... takes the children to school every day”,直接表明是Mr. Johnson送孩子上学。 3. A 解析:原文“Mrs. Johnson... does the housework”,说明她待在家里是为了做家务,B选项“look after the house”表述不如A准确,C选项“do the homework”是孩子的行为。 4. C 解析:文中提到“In the afternoon, she usually drinks tea with her friends”,与C选项“visits her friends”意思相近,A选项“does the washing”是早上的家务,B选项“goes to work”与她待在家的描述矛盾。 5. B 解析:Mr. Johnson早上早起送孩子,晚上回家晚,可推断他很忙碌,A选项“often late for work”未提及,C选项“often helps his wife”文中没有相关内容。
II. 根据课文内容,在空格内填入课文主要信息,每个空格最多填入5个单词 The Johnson family lives a simple life. Mr. Johnson 1 early in the morning and takes the children to school every day. Mrs. Johnson 2 and does the housework. She washes the dishes and cleans the house. At ten o'clock, she 3. In the afternoon, she usually drinks tea with her friends. In the evening, her children come home early, but her husband 4. At night, the children always 5 and go to bed at nine. Mr. and Mrs. Johnson watch television together. 1. ________ 2. ________ 3. ________ 4. ________ 5. ________
答案:1. gets up 解析:根据日常逻辑及家庭生活场景,早上送孩子上学前应先起床,“gets up”符合“early in the morning”的时间描述。 2. stays home 解析:文中明确“Mrs. Johnson stays home and does the housework”,直接提取关键信息。 3. has a nap 解析:结合家庭主妇的日常,上午做完家务后,“At ten o'clock”可能会午睡,“has a nap”符合语境。 4. comes home late 解析:前文说孩子回家早,“but”表转折,说明丈夫回家晚,“comes home late”合理。 5. do homework 解析:晚上孩子九点睡觉前通常会做作业,“do homework”是学生常规活动。
III. 从方框中选择恰当的词或词组填入空内 at breakfast housework nap keep hard-working 1. I'm very sorry to _______ you waiting. 2. When I arrived, the whole family were _______ in the dining room. 3. I'm a _______ girl. I have many hobbies, such as dancing and singing.
答案:1. keep 解析:“keep sb. waiting”是固定搭配,意为“让某人等待”,符合句意“很抱歉让你等”。 2. at breakfast 解析:“in the dining room”提示在餐厅进行的活动,“at breakfast”表示“在吃早餐”,符合语境。 3. hard-working 解析:修饰名词“girl”需用形容词,“hard-working”意为“勤奋的”,符合对女孩的描述。