题目内容
【题目】 Today, with the development of society, people all over the world almost have the same hobbies That is to say, we are not very different in some way. However, cultures are still quite different. In the East and in the West, social rules are not the same.
In the East, it takes a long time to become someone’s friend. People are very close to their friends. When people from the West meet you, they will call you a friend right away. That doesn’t mean they are close to you.
When people from the East meet you, they want to know about your age, your salary (薪水) and whether you are married or not. For people from the West, these are not polite questions. They think such kind of questions violates their privacy (隐私).
Family is important for everyone. However, in the East, kids live with their parents for a long time. They still listen to them after they grow up.
In the West, independence is very important. After their kids grow up, they leave home. They don’t have to listen to their parents.
In the East and in the West, people think differently, too. People in the West think less and act more. In the East, people notice relationships between things, and they often keep their opinions quiet.
【1】People in the East and people in the West ________.
A.follow different social rulesB.share the same social rules
C.see completely different filmsD.enjoy the same food every day
【2】What does the underlined word “violates” in Paragraph 3 mean?
A.保护B.侵犯C.尊重D.分享
【3】Which of the following is NOT TRUE according to the passage?
A.People in the West are easier to make friends with others than the Eastern.
B.People in the West like to ask questions about people’s personal life.
C.Kids in the East usually spend more time living with their parents than kids in the West.
D.People in the West and East think differently.
【4】The main idea of the passage is ________.
A.the importance of communicationB.the habits of the Western people
C.the social rules of the Eastern peopleD.the differences about culture between the West and the East
【答案】
【1】A
【2】B
【3】B
【4】D
【解析】
本文主要讲述东西方之间的文化差异,比如在交朋友上,东方人花费时间比较长;在平时交往上,西方人认为问关于个人生活问题是侵犯隐私;在家庭关系上,西方人则更加独立。
【1】细节理解题。由文章内容“In the East and in the West, social rules are not the same.”可知,东西方的社会规则是不同的,故选A。
【2】词义猜测题。由文章内容“For people from the West, these are not polite questions. They think such kind of questions violates their privacy (隐私).”可知,问别人薪水是不礼貌的,所以,violates词义应是负面的,而不能是“保护,尊重,分享”。故选B。
【3】细节理解题。A. People in the West are easier to make friends with others than the Eastern. 西方人比东方人更容易交朋友。由文章内容“When people from the West meet you, they will call you a friend right away.”,可知,西方的人更容易交朋友,故A正确。B. People in the West like to ask questions about people’s personal life. 西方国家的人喜欢问一些关于个人生活的问题。由文章内容“When people from the East meet you, they want to know about your age, your salary (薪水) and whether you are married or not. For people from the West, these are not polite questions.”,可知,东方的人喜欢问关于生活的问题。故B错误。C. Kids in the East usually spend more time living with their parents than kids in the West. 东部的孩子通常比西部的孩子花更多的时间和父母住在一起。由文章内容“in the East, kids live with their parents for a long time.”,可知,东方的孩子和父母居住更长的时间,故C正确。D. People in the West and East think differently. 西方和东方的人有不同的想法。由文章内容“people think differently, too.”,可知,东西方的人思考是不同的,故D正确。故选B。
【4】主旨大意题。由文章内容 “In the East and in the West, social rules are not the same.”可知,本文主要讲述东西方的文化差异,故选D。