题目内容
【题目】D.Answer the questions (根据以下内容回答问题)
“Oh boys, don’t throw stones at the poor bird,” said an old grey-headed man, “Sir,” said a little fellow, “she makes such a loud noise that we can’t suffer from her.” “Yes, but she uses the voice which nature gave her, and I am afraid the stone will rebound(弹回), and hurt you as long as you live!” “Rebound! We don’t understand you, sir!” “Well, come and I will tell you a story.”
“Fifty years ago, I was a boy like you. I used to throw stones until I became very accurate. One day I went to work for an old couple. They were very kind to everybody and everything. Few had so many birds making their nests under the roofs of their houses. The birds seemed to love the couple. For seven years a bird had come, after the long winter was over, and built her nest in the same place, and raised her young chicks there. She and her mate had just returned when I went there to work, and the couple welcomed them heartily. The bird hopped hopped about as if glad to be back. During the day, I thought I would try my skill upon her. She sat on a pole and looked at me trustfully. I found a nice stone, and I threw it with my utmost skill. It struck the bird on the head and she droped dead!”
“I was sorry when I saw her fall. But the deed was done. I said nothing to the old couple about it. But one of their grandchildren told them what I had done. Though the couple never said a word to me, I knew that they were deeply saddened by my cruelty. I could never look at them in the face afterwards. Oh, that I should have told them how sorry I was!”
“They have been dead many years, and so has the poor bird; but don’t you see how that stone rebounded, and hit me? How much the memory of it has hurt me! My dear boys, I would pay a great deal today if I could release from my present feeling! For fifty years I have remembered it. I have never spoken of it before; but if what my words will prevent you from throwing a stone that may rebound, I will be happy.”
【1】What kind of skill did the author get when he was a boy?
【2】How can we know that the bird was happy to meet the couple again?
【3】Why couldn’t the author look at the couple in the face afterwards?
【4】According to the author, what would hurt the boy for lifetime if he threw stones at the bird?
【5】Why did the author tell his story to the boy?
【6】What would the boy probably do after hearing the author’s words? (At least two things)
【答案】
【1】He could throw stones accurately.
【2】For seven years, she came back and built her nest under the roof of their houses.
【3】Because he knew that the couple were deeply saddened by his cruelty and he was very sorry.
【4】The memory of killing a bird.
【5】He wanted to stop the boy from hurting the bird and avoid the boy's regret later. (答案不唯一)
【6】The boy may throw away the stone and may also thank the old man.(答案不唯一,只要言之有理,符合逻辑关系即可)
【解析】
文章大意:本文讲述了一位老人给孩子们讲述了自己小时候曾经用石头打死鸟,自己的内心懊悔的经历,以此来劝诫孩子们不要伤害无辜的鸟儿,否则“石头会反弹”,自己也会受到伤害。
【1】细节理解题。题意:当他还是个孩子的时候,他得到了什么技能?
根据Fifty years ago, I was a boy like you. I used to throw stones until I became very accurate.五十年前,我也是一个像你一样的男孩。我过去常常扔石头,直到我变得非常准确。可知他能准确地投掷石头,故答案为He could throw stones accurately.
【2】推理判断题。题意:我们怎么知道这只鸟很高兴再次见到这对夫妇呢?
For seven years a bird had come, after the long winter was over, and built her nest in the same place, and raised her young chicks there.在漫长的冬天过去之后,有一只鸟飞了七年,在同一个地方筑起了巢,并在那里养育着她的小雏鸟。鸟儿在这对夫妇的屋檐下住了七年,由此可以推知鸟儿是很高兴再次见到这对夫妇的,故答案为For seven years, she came back and built her nest under the roof of their houses.
【3】细节理解题。题意:为什么作者后来就不能正视这对夫妇呢?
根据Though the couple never said a word to me, I knew that they were deeply saddened by my cruelty. I could never look at them in the face afterwards. 虽然这对夫妇从未对我说过一句话,但我知道他们对我的残忍感到深深的悲哀。后来我再也不敢正视他们了。可知作者后来不能正视这对夫妇是因为他知道这对夫妇对他的残忍感到非常难过,他非常抱歉。 故答案为Because he knew that the couple were deeply saddened by his cruelty and he was very sorry.
【4】推理判断题。题意:根据作者所说,如果这个男孩向那只鸟扔石头,他会受到什么伤害?
根据They have been dead many years, and so has the poor bird; but don’t you see how that stone rebounded, and hit me? How much the memory of it has hurt me!他们已经死了许多年了,这只可怜的鸟儿也死了许多年了。但你没看到那块石头是怎么反弹回来砸到我的吗?想起这件事,我是多么痛苦啊!可知作者对自己杀死一只鸟的记忆感到很痛苦,故答案为The memory of killing a bird.
【5】理解归纳题。题意:作者为什么把他的故事告诉这个男孩?
根据I have never spoken of it before; but if what my words will prevent you from throwing a stone that may rebound, I will be happy.我以前从来没有提起过它;但如果我的话能阻止你扔出一块会反弹的石头,我就很高兴了。可知老人把他的故事告诉男孩是因为他想阻止男孩去伤害鸟儿,同时也避免男孩以后后悔遗憾。故答案为He wanted to stop the boy from hurting the bird and avoid the boy's regret later.
【6】开放性试题。题意:听了作者的话,男孩可能会做什么?
通读全文可知,本文是一位老人用自己曾经用石头打死鸟的故事,劝诫孩子们不要伤害无辜的鸟儿,避免后悔遗憾。由此可以推知,男孩听了老人的话,可能会扔掉石头,不再伤害鸟儿,而且还可能会感谢老人及时阻止自己伤害鸟儿,避免了以后自己后悔。故答案可以为The boy may throw away the stone and may also thank the old man.(本题为开放性试题,考生可以根据自己的理解来解答,只要表述合理,符合逻辑关系即可。)
【题目】
Come and have fun for Baxi Island | |
Besides Orange Island and Moon Island, you have another nice choice for a trip in Changsha. | |
Ticket | free |
Parking lot | 10 yuan for a car |
Activities | walking, camping, riding bikes, having a picnic |
Address | across from Pingtang Bus Station |
【1】You can do the following activities EXCEPT________on Baxi Island.
A.taking a walkB.going swimmingC.having a picnic
【2】If 2 persons drive a car to Baxi Island, how much should they pay in total?
A.10 yuanB.FreeC.20 yuan
【3】Which of the following statements is NOT true according to the ad?
A.There are at least 3 island in Changsha.
B.You can ride a horse on Baxi Island.
C.Baxi Island is across from Pingtang Bus Station.
【题目】根据短文内容,完成图表中所缺信息。
Christmas is one of the happiest times of the year. It’s time we spend with family members, giving gifts to each other and eating plenty of delicious food. However, at the same time it can also be a nervous time. You have to spend much time and money planing and buying presents for everyone. You need to clean the rooms or even clear some of them out and put up the Christmas tree, the decorations and the balloons. And you have to communicate with your friends and relatives whom you perhaps wouldn’t usually spend so much time with. So what can we do to deal with these things to enjoy the happy season to the fullest?
Usually, you have to face the busy shops to do your Christmas shopping during this holiday. That can make you stressed out. To stay calm (冷静的) during this holiday, you can start your shopping early. In other words, you can buy presents for people before Christmas comes so that you can save yourself some money. What’s more, you can buy your presents on the Internet, which means that you can find anything you can think of, and you can do it in your living room. It’s much cheaper, so you can save money.
Did you once drink more than usual, eat cakes you didn’t want or do something else which leave you feeling tired? Remember that it’s your right to enjoy Christmas the way you want to and that you should take no notice of those who tell you that you’re not being Christmassy.
Finally, you’d better have low expectations (期望). If your expectations are high, you will make yourself upset. Don’t let yourself be pressured (迫使) into making the Christmas perfect. So, just be satisfied to have a pleasant evening with your family and let what happens happen.
How to solve Christmas 【1】 | |
Introduction | Christmas is a happy family time but it also make us nervous. |
Causes | We have to spend much time 【2】 for the holiday and communicating with friends and relatives. |
Ways | ◆ Do shopping 【3】, such as doing Christmas shopping online in advance. ◆ Learn to 【4】 and spend Christmas in your own way. ◆ Don’t expect too much to 【5】 getting yourself upset. |