题目内容
15.Maria Mitchell was born in 1818.At that time,it was unpopular for girls to get an education.(1)However (副词),Mitchell's father thought that both boys and girls should go to school.So he taught her at home and then (2)sent (send) her to school.By the time she was 12years old,Mitchell was her father's helper as he studied (3)stars (star).When she grew up,Mitchell took (4)a (冠词) job at the library near her home.At night,she and her father used his telescope (望远镜) to look at the sky.
(5)In (介词) October 1847,Mitchell saw a special"star"through the telescope.She guessed at once that it might be a comet (彗星).
At that time,the King of Denmark was (6)offering (offer) a prize to the first person to find a new comet.Mitchell won the prize.She won something else too.She won (7)people's (people) respect when they saw that she was (8)serious (serious) about her work.
In 1865,a new college just for women opened.It was called Vassar College,and Mitchell became a teacher there.She was the (9)first (one) woman teacher to teach the science of stars and planets.Because of her,(10)girl (girl) students learned that they could be scientists too.
分析 全文大意:
本文讲了美国第一位女性天文学家玛丽亚•米歇尔,她出生于1818年在那时对于女孩来说接受教育不受欢迎.然而,米歇尔的父亲认为男孩和女孩都应该上学.所以父亲在家教她后来送她去上学.在她12岁时,当米歇尔的父亲研究星星时她是他的助手.当她长大了,米歇尔在家附近的图书馆找到一份工作.1847年10月,米歇尔通过望眼镜发现了一个特殊的星星.她猜测可能是一颗彗星.在那时丹麦的国王正奖励第一个发现新彗星的人.米歇尔获此奖项.1865年开办了一所只为女性开放的大学,米歇尔成为那里的一位老师.她是第一位教授恒星和行星的女教师.
解答 答案:
1.However 考查副词 根据上文Maria Mitchell was born in 1818.At that time,it was unpopular for girls to get an education.可知玛丽亚•米歇尔出生于1818年.在那时对于女孩来说接受教育不受欢迎.结合下文Mitchell's father thought that both boys and girls should go to school.可知米歇尔的父亲认为男孩和女孩都应该上学.可知上下文表达一种转折关系,结合提示应填入副词,故填入however意为"然而"注意首字母大写.故答案为However
2.sent 考查动词 根据题干So he taught her at home and then (2)…(send) her to school.可知该空处在句中作谓语故填入所给词send的正确形式,结合上文So he taught her at home"所以他在家教她"时态为过去时,send作为句中的并列谓语时态一致,故填入send的过去式,故答案为sent
3.stars 考查名词 根据题干By the time she was 12years old,Mitchell was her father's helper as he studied (3)…(star).在她12岁时,当米歇尔的父亲研究星星时她是他的助手.根据所给词star为可数名词意为"星星"结合语境故填入其复数形式,故答案为stars
4.a 考查不定冠词 根据题干 When she grew up,Mitchell took (4)…(冠词) job at the library near her home可知当她长大了,米歇尔在家附近的图书馆找到一份工作.可知该空格后job"工作"为可数名词单数,结合提示词填入冠词,根据该空处泛指一份工作故填入不定冠词a或an,又知job以辅音读音开头,故填a
5.In 考查介词 根据题干…(介词) October 1847,Mitchell saw a special"star"through the telescope.可知该空处填入介词,根据空格后为October,根据月份前用介词in,故答案为in注意首字母大写,故填In
6.offering 考查动词 根据题干At that time,the King of Denmark was (6)…(offer) a prize to the first person to find a new comet根据句中时间状语为at that momen 可知强调是过去正在发生的事情故确定为过去进行时态其结构为was/were+现在分词,根据空格前已有was,故填入所给词offer的现在分词即可,故答案为offering
7.people's 考查名词所有格 根据题干She won (7)…(people) respect,"她赢得了人们的尊重"可知表达一种所有关系故填入所给词people的名词所有格形式,故答案为people's
8.serious 考查形容词 根据题干when they saw that she was (8)…(serious) about her work.可知空格前为系动词was,空格后为介词about,结合所给词serious可联想固定短语be serious about 意为"对…某事是认真的",故填入形容词serious"严肃的,认真的"即可,故答案为:serious
9.first 考查序数词 根据上文In 1865,a new college just for women opened.It was called Vassar College,and Mitchell became a teacher there.可知1865年开办了一所只为女性开放的大学,米歇尔成为那里的一位老师,结合题干She was the (9)…(one) woman teacher to teach the science of stars and planets可知空格前为定冠词the及提示词one可推知她是第一位教授恒星和行星的女教师,故填入one 对应的序数词first,故答案为:first
10.girl 考查名词 Because of her,(10)…(girl) students learned that they could be scientists too. 可知该空处在句中作定语修饰student,结合所给词为girl,根据名词作定语常用单数形式,且不随后面的名词的数而发生改变(man/woman除外),故答案为:girl
点评 完型填空题型要求学生有较强的逻辑推理能力和理解能力,能够根据前后文推知答案,而且要求学生掌握较好的语法水平,能够写出正确的词语正确的形态.
| A. | regard | B. | introduce | C. | include | D. | collect |
---______ wonderful news it is!( )
| A. | What | B. | What a | C. | How | D. | How a |
-Yes,it's next to our school.( )
| A. | that | B. | what | C. | if | D. | where |
-I ___________ fishing with my uncle unless it ________.
| A. | go,rains | B. | go,will rain | ||
| C. | will go,rains | D. | will go,will rain |